gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΛΙΤΟΧΩΡΟ Κωμόπολη ΠΙΕΡΙΑ".


Αξιοθέατα (6)

Πλατείες & κήποι

Πλατεία του Πλάτανου

Πλατεία "του Τσίντζα το μπαϊρι"

Η πλατεία των ναυτικών με νεοκλασικά κτήρια.

Κτίρια

1ο Δημοτικό Σχολείο

Χτίστηκε το 1904 από προκρίτους ναυτικούς. Σ' αυτό φυλάσσεται αξιόλογο αρχείο.

Δάση

Δάσος του Αη-Γιάννη

Μισή ώρα πεζοπορίας από το Λιτόχωρο.

Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι του ποταμού Ενιπέα

  Παντού στον Όλυμπο ο φυσιολάτρης και πεζοπόρος έχει πολλά να δει και να θαυμάσει. Παντού τον περιμένει η φυσική ομορφιά - σε πλαγιές, κορυφές και χαράδρες. Εκεί, όμως, όπου η Φύση έχει σκορπίσει με περισσότερη απλοχεριά και ποικιλία τις ομορφιές της είναι στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μια από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  Το φαράγγι, μήκους δέκα χιλιομέτρων, αρχίζει από την πασίγνωστη θέση Πριόνια, όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Στο βάθος η κοιλάδα σχηματίζει εικόνες ανεπανάληπτης ωραιότητας με τα νερά του Ενιπέα να καταλήγουν σε μικρές λίμνες κι ύστερα να εξαφανίζονται απότομα σε υπόγειες καταβόθρες. Και μόνο το βουητό τους, καθώς πέφτουν από τους βράχους, αρκεί για να ζωντανέψουν οι μύθοι. Εδώ λουζόταν η πανέμορφη Λητώ, που την καταδίωξε η Ήρα πετροβολώντας την από το φαράγγι μέχρι την ακτή του Θερμαϊκού. Εδώ οι μαινάδες κατασπάραξαν τον Ορφέα και έριξαν το κεφάλι του στο βάραθρο.
  Από το φαράγγι περνάει το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4 - αυτό, που ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη στα ισπανογαλλικά σύνορα, διασχίζει τα βουνά της Ευρώπης στα ωραιότερα σημεία τους και καταλήγει στον Ταϋγετο της Λακωνίας και την Κρήτη.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λιτόχωρου.

Θρησκευτικά μνημεία

Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου (Αγία Τριάδα)

  A monastery dedicated to Ayia Triada (the Holy Trinity) was built above the village of Litohoro on the slopes of Mount Olympos in 1543 by one Dionysios, a holy man and the post-Byzantine saint most beloved of Macedonians. The monastery served as a depository of culture at a time when the Ottoman Empire was at its height and Hellenism in all its forms at low ebb.
  It suffered the misfortune of being destroyed in the course of World War II. The monks then took refuge in their dependency, known as the Skala (Landing-place) of Saint Dionysios, where they re--established their community.
  Very few volumes of the old and once well-stocked monastic library have survived, and of them some have been placed in the library of the Theological College of Chalki in Istanbul. A notable attempt is now being made to rebuild the old monastery of Saint Dionysios of Olympos.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ