gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Πόλη ΠΕΛΛΑ".


Αξιοθέατα (8)

Σελίδες επίσημες

Αξιοθέατα της πόλης

Πίνακας με συνδέσεις από τον κόμβο του Δήμου Γιαννιστών.

Μνημεία

Ηρώο των Γιαννιτσών

Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, όπως ερχόμαστε από τη Θεσσαλονίκη. Το ηρώο της πόλης, που συνηθίσαμε να το λέμε το Μαύρο Αγαλμα είναι έργο του γλύπτη Γρ. Ζευγώλη, αφιερωμένο στη μάχη των Γιαννιστών το 1912. Στήθηκε στα Γιαννιτσά το 1925 και παριστάνει το φτερωτό χρόνο που γράφει στις δέλτους της ιστορίας, ως προσωποποίηση της ίδιας της ιστορίας και στα πόδια του η μάνα Ελλάδα, έχοντας αγκαλιάσει το γιο της-σκοτωμένο στρατιώτη

Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός

  Βρίσκεται στη συμβολή δυο δρόμων, σε μικρή απόσταση από τον Πύργο του Ρολογιού. Πρόκειται για το ταφικό μνημείο του Γαζή Εβρενός, του Οθωμανού εκείνου που κατέκτησε τα Γιαννιτσά από τους Βυζαντινούς, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Μακεδονίας.
  Σύμφωνα με επιγραφή που αναφέρεται στην ταφή σε αυτό του Γαζή Εβρενός, χτίστηκε το 1417. Από τα μορφολογικά του στοιχεία συμπεραίνουμε ότι ανασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. Αποτελείται από δυο ορθογώνιους χώρους εμβαδού 230 τμ. Στεγάζονταν με δώμα, από το οποίο εξείχαν τρεις μικροί τρούλοι καλυμμένοι με μολύβι. Το κτίριο διαθέτει πλούσιο διάκοσμο εξωτερικά και στο εσωτερικό του είναι ελαφρά διακοσμημένο.
  Το μαυσωλείο προορίζεται για Αρχαιολογικό Μουσείο Γιαννιτσών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γιαννιτσών


Τάφος του Αχμέτ μπέη Εβρενόσογλου
(γιου του Γαζή Εβρενός)

   Πρόκειται για μικρότερης έκτασης κτίσμα σε σχέση με το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός, αλλά με την ίδια αρχιτεκτονική, πολιτισμική και ιστορική αξία. Βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από τον Πύργο του Ρολογιού, νότια του Αγίου Γεωργίου, στα δυτικά των Γιαννιτσών.
  Χτίστηκε περίπου το 1490. Πρόκειται για κτίσμα τετράγωνο διαστάσεων 8,80 με 8,80 μ. που στεγάζεται από θολωτή πέτρινη κατασκευή με εξαγωνικό τύμπανο. Η τοιχοποιία αποτελείται από πέτρες κίτρινου χρώματος εναλλάξ με τούβλα. Εχει σειρά από διπλά παράθυρα με τυφλά οξυκόρυφα τόξα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής.
  Το κτίριο θα αναπαλαιωθεί και θα στεγάσει τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γιαννιτσών


Πύργοι

Ο Πύργος του Ρολογιού

   Ο Πύργος του Ρολογιού χτίστηκε από τους Οθωμανούς στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών περίπου το 1667-168. Η επιλογή της θέσης του έγινε με στρατιωτικά κριτήρια καθώς ήθελαν να ελέγχουν την εμπορική κίνηση που γινόταν διαμέσου της πόλης σε όλη την κεντρική Μακεδονία.
  Είναι ορθογώνιο κτίριο, έχει ύψος 25 μ. και είναι κτισμένος με πέτρα μέχρι τα πρώτα 4 μ. και στη συνέχεια πλινθόκτιστος. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χτίστηκε από τον Σερίφ Αχμέτ, απόγονο του Γαζή Εβρενός. Εχει αγοραστεί από το Δήμο Γιαννιτσών και προτείνεται η αποκατάστασή του και η μετατροπή του σε Μουσείο της Ιστορίας της πόλης των Γιαννιτσών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γιαννιτσών


Οικίες

Πολύκεντρο

Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Ηταν κατοικία Τούρκου μπέη, το οποίο στέγασε μέχρι το 1985 το νοσοκομείο της πόλης. Από το 1990 στεγάζει τη ΔΕΠΑΓ.

Κτίρια

Ανοιχτό θέατρο

Λειτουργεί από το 1989 και έχει χωρητικότητα 3000 θέσεων. Το συγκρότημα αποτελείται από το ανοιχτό θέατρο, ξενώνα 40 ατόμων, και 4 αίθουσες διδασκαλίας. Το καλοκαίρι φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και το χειμώνα λαογραφικές εκθέσεις και εκθέσεις βιβλίου.

Πάρκο

Φιλίππειο

Πρόκειται για το τουριστικό περίπτερο της πόλης, το οποίο χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο λόφο της πόλης μέσα σε ένα καταπράσινο πάρκο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ