gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ Χωριό ΒΥΤΙΝΑ".


Αξιοθέατα (1)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Αργυροκάστρου

  Πάνω από τα Μαγούλιανα και στην κορυφή απόκρυμνου υψώματος σε υψόμετρο 1450 μ. βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και "Γορτυνιακό δυναμάρι". Κοντά του περνά ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Λάστα. Το κάστρο, που έχει ανεγερθεί την εποχή της Φραγκοκρατίας, δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή και ήταν χτισμένο σε τέτοιο οχυρό σημείο που να προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια. Το κάστρο βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση σήμερα. Σώζεται ακόμα τμήμα του τείχους με την οπή της πύλης, ενώ στην περιοχή υπάρχουν σωριασμένοι όγκοι των οικοδομικών μελών του. Τα τείχη είναι χτισμένα στο χείλος απότομου βράχου, με ύψος 100μ περίπου. Δεν ειναι ακόμα γνωστή η ακριβής χρονολογία ανεγερσής του, ούτε τεκμηριώνεται απο ιστορικά στοιχεία ο ιδρυτής του και η ακριβής χρήση του. Η πιθανότερη εκδοχή είναι πως κτίστηκε από κάποιο Φράγκο τοπάρχη και χρησίμευσε για τον έλεγχο της περιοχής. Από την καστρόπορτα εναι απ' ευθείας ορατός ο κάτω μαχαλάς του χωριού Μαγούλιανα, με την εκκλησία της Παναγίας. Στην γύτω περιοχή υπάρχουν πολλές σπηλιές, που στο παρελθόν χρησίμευσαν σαν καταφύγιο από τους ντόπιους όταν εδιώκοντο από τους ξένους κατακτητές. Μερικές από αυτές ήταν οχυρωμένες και διέθεταν στέρνα βρόχινου νερού καθώς και υπόγεια έξοδο διαφυγής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ