gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΛΑΡΙΣΑ Αρχαία ακρόπολη ΑΡΓΟΣ".


Αξιοθέατα (3)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο "Λάρισα"

Τηλέφωνο: +30 27510 22810
  Είναι κτισμένο στον υψηλό λόφο του ΄Αργους, "Λάρισα". Η ίδρυσή του ανάγεται στον 6ο π.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων το κάστρο αποτελεί προπύργιο της βυζαντινής κυριαρχίας και το 1203 περιέρχεται στην κυριότητα του άρχοντα του Ναυπλίου, Λέοντα Σγουρού. Στην περίοδο που εκτείνεται από το 1212 έως το 1388, κύριοι του κάστρου είναι οι Βυζαντινοί.
   Ακολουθεί η βενετική κυριαρχία (1394-1463). Η τουρκική κατοχή του κάστρου (1463-1822) διακόπτεται μόνον κατά τη διάρκεια των ετών 1686-1715, οπότε και κυρίαρχος του λόφου "Λάρισα" γίνεται ο Μοροζίνι. Ο χώρος απελευθερώνεται στα 1822.
   Σωστικές επεμβάσεις έχουν γίνει στην υποθεμελίωση και στον εξωτερικό περίβολο. Επίσης έχει γίνει υποστήλωση της εισόδου.
   Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα είναι:
•Το Κάστρο: Ο εξωτερικός πεταλόσχημος περίβολος με την είσοδο στα ΝΔ είναι ενισχυμένος με επάλξεις και τετράγωνους, στρογγυλούς, οκταγωνικούς και τριγωνικούς πύργους. Στα νότια, δεύτερος εσωτερικός περίβολος σχηματίζει το φρούριο. Η μεσαιωνική φάση εδράζεται πάνω σε δύο παλαιότερες.
•Μικρός ναός βυζαντινών χρόνων πάνω στο βόρειο τοίχο του εσωτερικού φρουρίου.

Κάστρο Λάρισας

  Το Κάστρο του Αργους, η Λάρισα ή Αργεώτις κατά τους αρχαίους, βρίσκεται στα δυτικά της πόλης, πάνω σε λόφο με υψόμετρο περίπου 290μ. Απο τους αρχαίους χρόνους σώζονται τμήματα απο τα κυκλώπεια τείχη και θεμέλια αρχαίων ναών και δεξαμενών νερού. Στα τείχη έγιναν σημαντικές προσθήκες απο Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους. Δύο μεγάλοι ναοί είχαν χτισθεί εκεί κατά την αρχαιότητα, ο ένας αφιερωμένος στο Δία (Ναός του Λαρισσαίου Διός) και ο άλλος στην Αθηνά. Στην βορειοανατολική πλευρά του βουνού ορθώνονται οι ναοί του "Δειραδιώτου" Απόλλωνα και της "Ακραίας" Ηρας. Χαμηλώτερα απο το ιερό του Απόλλωνα βρισκόταν ο ναός της Αθηνάς της "Οξυδερκούς" που τον είχε κτίσει ο Διομήδης για να τιμήσει την Θεά που τον βοήθησε στον Τρωϊκό Πόλεμο. Ακόμα πιο χαμηλά, σε θέση που δεν έχει ακόμα εντοπισθεί, βρισκόταν το Στάδιο του Άργους, όπου γινόταν τα "εκατόμβαια" προς τιμή της Ηρας.
  Το Κάστρο του Αργους, μετά τις δόξες που γνώρισε κατά την αρχαιότητα, κατακτήθηκε πρώτα απο τους Ρωμαίους και στην συνέχεια απο Βενετσιάνους, Γότθους και Μουσουλμάνους. Απο το 1715 και μετά και ενώ η Τουρκική σημαία κυμάτιζε πάνω στα πελασγικά τείχη, το μοναστηράκι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης χτισμένο στη θέση του αρχαίου ναού της Ηρας, ήταν ένα απο τα κρυφά σχολειά των Ελλήνων. Kατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 το Κάστρο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Η αντίσταση των λίγων υπερασπιστών του έγινε, κατά τον ιστορικό Κοφινιώτη "η αφετηρία της εν Δερβενακίοις καταστροφής του Δράμαλη".

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αργους


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ