gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΔΡΑΜΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Αξιοθέατα (3)

Σπήλαια

Στους δρόμους των σπηλαίων

Παραδοσιακοί οικισμοί

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική οικισμών της υπαίθρου

Δάση

Το Δάσος Φρακτού

  Το δάσος Φρακτού βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την υψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ροδόπης (1953μ). Στο Φρακτό υπάρχει και το παρθένο δάσος που είναι το μοναδικό της χώρας και θεωρείται το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Το παρθένο δάσος έχει έκταση 11.000 στρέμ και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Είναι παρθένο γιατί η εξέλιξή του ακολούθησε μόνο τους κανόνες της φύσης και δεν επηρεάστηκε από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
  Η έκταση του δάσους Φρακτού καλύπτεται κυρίως με δάση ερυθρελάτης, οξιάς, δασικής πεύκης, μαύρης πεύκης και δρυός, ενώ απαντούνται γένη και είδη δένδρων, θάμνων και αγριολούλουδων όπως: ελάτη (λευκή και υβριδογενής), πεύκη βαλκανική, σφενδάμια, σημύδα, ιτιές, λεύκη τρέμουσα, ανδριανός, σορβιά των πτηνών, αγριοκορομηλιά, αγριομηλιά, κοτονέαστρο, κράταιγος, δάφνη μεζέρεος, φράξος, αγιόκλημα, αγριοτριανταφυλλιές, σμέουρο, πασχαλιά, μύρτιλλα, λείριο της Ροδόπης, λείριο το μάρταγο, ερυθρόνιο, κρόκος, ορχιδέες, αγριοπανσές, καμπανούλες, κενταυρέες, τελέκια, ποτεντίλες, γεράνια, γεντιανή κ.ά.
  Μολονότι η πανίδα περιλαμβάνει όλα τα είδη της ευρύτερης περιοχής, πρέπει όμως να τονιστεί ότι απαντώνται τα σπάνια είδη: αγριόγιδο, ελάφι, αρκούδα, λύκος, λειροπετεινός, αγριόκουρκος, αγριόκοτα, δρυοκολάπτες, χρυσαετός, κραυγαετός κ.ά.
  Από αισθητική άποψη το δάσος του Φρακτού αποτελεί ένα από τα ομορφότερα δάση. Η επίσκεψη σε αυτό μπορεί να γίνει μετά από σχετική άδεια του Δασαρχείου Δράμας.
(Κείμενο: Μιχάλης Μαναρίδης, Χαρητάκης Παπαϊωάννου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Δράμας (2000).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ