gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΠΟΤΑΜΟΣ Κάστρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ".


Αξιοθέατα (2)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το κάστρο του Ποταμού

Βόρεια της Αλεξανδρούπολης, στο δρόμο πρός τον Αβαντα, προβάλλει επιβλητικό ένα βυζαντινό φρούριο, χτισμένο πάνω σε λοφίσκο απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό του Πόταμου. Σώζει τετράγωνους πύργους και σε ορισμένα σημεία διπλό τείχος. Η οχύρωση ελέγχει ένα στενό πέρασμα, μια χαράδρα του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που χρησιμοποιεί η σιδηροδρομική γραμμή και οδηγεί στην πεδιάδα της Κομοτηνής. Ήταν εκτός της κύριας αρτηρίας της Εγνατίας οδού και είχε στρατιωτική σημασία.Ο λόφος του φρουρίου παρουσιάζει κατοίκηση και στα προϊστορικά χρόνια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Σπήλαια

Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων

Στο χωματόδρομο που περνάει μπροστά από τα κάστρα του Πόταμου και μετά από πορεία 5 χιλ. δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, φθάνουμε στο περίφημο σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, στην κορυφή μιας μεγάλης κοιλότητας. Το σπήλαιο είναι διαμορφωμένο σε ναό με την προσθήκη χτιστού τέμπλου και με την τοιχογράφηση των επιφανειών του βράχου. Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται σε δύο φάσεις. Η πρώτη ανάγεται στον 11ο αιώνα και η δεύτερη στο τέλος του 13ου αιώνα. Η τέχνη τους αντανακλά τη μεγάλη παράδοση της Κωνσταντινούπολης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ