gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Photo Album  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΤΜΟΣ Δήμος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ" .


Photo Album (3)

Links

Αρκοί

ΑΡΚΟΙ (Σύμπλεγμα νήσων) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
  Οι Αρκοί ή Ακρίτις και Ναρκοί, όπως ήταν το αρχαίο τους όνομα, ανήκουν διοικητικά στη Πάτμο και απέχουν από αυτή ΝΑ 11 μίλια.
  Σχηματίσθηκαν από τη βύθιση της Αιγηίδας κατά την πλεκτόνιο περίοδο. Το νησί έχει έκταση 6.697 στρέμματα και γύρω-γύρω περιβάλλεται από μικρές βραχονησίδες που αποτελούν και το σύμπλεγμα των Αρκών (Μαράθι, Σμηνερονήσι, Τσούκα, Τσουκάκι, Αβάπτιστος, Μακρονήσι, Ψαθονήσι, Καλόβολος και Νησάκι). Λόγω του άνυδρου και της μικρής έκτασης οι Αρκοί δεν απέκτησαν ποτέ συγκροτημένο οικισμό. Όπως και στα άλλα νησιά πρώτοι κάτοικοι ήταν οι Κάρες, μετά οι Δωριείς και τέλος οι Ίωνες της Μιλήτου που αξιοποίησαν τους Αρκιούς ως ενδιάμεσο σταθμό στο δίαυλο Σάμου-Κω. Ίδρυσαν μικρό οχυρό ώστε να μπορούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του περάσματος.
  Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το οχυρό ιδρύθηκε στα πρώτα Ελληνιστικά χρόνια, πιθανότατα με δύο φάσεις κατασκευής. Η ΒΔ πλευρά του κάστρου (τουλάχιστον ο πύργος) χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Λέγεται ότι το κάστρο επί Ρωμαϊκών χρόνων, κατά την περίοδο που ο Ιούλιος Καίσαρ κρατούνταν όμηρος στο Φαρμακονήσι, καταστράφηκε από τον ίδιο μετά την απελευθερωσή του. Από το οχυρό ή "Κάστρο της Αυγουστήνης" όπως έχει επικρατήσει να λέγεται πήρε και την ονομασία του το σημερινό λιμάνι των Αρκιών και ονομάζεται το λιμάνι της Αυγούστας. Οι αρχαίες οχυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου κατά τα πρωτοβυζαντινά χρόνια, αφού ενισχύθηκαν κατάλληλα. Στη θέση που είναι το οχυρό και στο ψηλότερο σημείο του πύργου πιθανότατα υπήρχε απευθείας οπτική επαφή με το Καστέλι, την ακρόπολη της Πάτμου. Όταν το 1087 ο Όσιος Χριστόδουλος γίνεται κάτοχος της Πάτμου, οι Αρκοί θα χρησιμοποιηθούν από τη Μονή σαν αγροκτήματα και βοσκοτόπια της.
  Οι σημερινοί κάτοικοι ίσως είναι απόγονοι των καλλιεργητών και βοσκών της Μονής στην οποία ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος ακόμα η γη. Στο νησί βρέθηκαν 2 χάλκινα νομίσματα εκ των οποίων το ένα ρωμαϊκού τύπου ομονοίας (Αλικαρνασσού-Κω) όπου στη μία πλευρά του εικονίζονται οι Καρκάλας και Γιέτης. Στα Τηγανάκια, στη μικρή αμμουδερή παραλία νότια του νησιού και κυρίως στο ανατολικό άκρο, υπάρχουν κεραμικά προϊστορικά (νεολιθική περίοδος). Στην Κουτσούρα (περιοχή) στο ΒΑ σημείο του νησιού οι ψαράδες αναφέρουν ότι μέσα στη θάλασσα υπάρχουν κτίσματα. Στη Παντανάσα στην κορφή του βουνού ήταν ο παλιός οικισμός των Αχαιών. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και ο πιο παλιός Ναός του νησιού, η Παναγία Παντανούσα. Άλλες εκκλησίες είναι οι Άγιοι Ανάργυροι στην είσοδο του λιμανιού και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος μέσα στον οικισμό. Υπό κατασκευή είναι ο Ναός του Αγ. Ελευθερίου. Ο επισκέπτης αξίζει να δει τα υπολείμματα του κάστρου και, αν του αρέσει η πεζοπορία, σε περίπου μία ώρα με τα πόδια και από την πίσω πλευρά του νησιού θα ανακαλύψει ένα υπέροχο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ακόμα παρθένο και ανεξερεύνητο. Στους Αρκιούς κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος. Στο νησί υπάρχουν αρκετές συστάδες δένδρων όπως αρμυρίκια, αγρελιές, χαρουπιές, συκιές, σκοίνα και πεύκα. Την άγρια πανίδα του νησιού αποτελούν λαγοί και πέρδικες. Οι πολύ παλιές αγριελιές μαρτυρούν αξιόλογους ελαιώνες.
  Οι μόνιμοι σημερινοί κάτοικοι των Αρκιών, 40 συνολικά τον αριθμό σαν κύριο επάγγελμα έχουν την αλιεία και την κτηνοτροφία. Οι Αρκοί με το πανέμορφο και γραφικότατο λιμανάκι τους αποτελούν έναν παράδεισο το καλοκαίρι για τα κότερα και γιώτ που θέλουν ήρεμες και γαλήνιες διακοπές. Το πανηγύρι που γίνεται στις 23 Αυγούστου της Παναγιάς, προσφέρει στον επισκέπτη γνήσιο Ελληνικό χαρακτήρα με παραδοσιακή μουσική και ντόπια κουζίνα. Στο νησί υπάρχουν πανσιόν που μπορούν να εξυπηρετήσουν την διαμονή των επισκεπτών που αποζητούν ηρεμία, ομορφιά και γνήσια φιλοξενία των κατοίκων. Το νησί κατά τους χειμερινούς μήνες χάνει κάθε επικοινωνία με τα γύρω νησιά για βδομάδες και οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να αυτοεξυπηρετούνται. Το καλοκαίρι εξυπηρετείται με καραβάκια από την Πάτμο 2 φορές την εβδομάδα, από τη Χίο με το τοπικό καραβάκι και από τους Λειψούς με ναυλωμένα καΐκια. Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι έχουν κρατήσει την αυθεντικότητα, της παραδόσεις και τις αξίες τους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του evretirio-dodekanisou.gr, της ΚΙΝΗΤΡΟ Εκδοτικής


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ