gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 14 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΗΛΕΙΑ Νομός ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ" .


Βιότοποι (14)

Links

ΣΑΜΙΚΟ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
Πρόκειται για παραθαλάσσιο αισθητικό πυκνό Δάσος με κυριότερο είδος βλάστησης την Χαλέπιο Πεύκη, μήκους 5 περίπου χλμ. και πλάτους 300-400 μ. το οποίο είναι ανεπτυγμένο μέσα σε πλούσια άμμο. Αρχίζει από την Περιοχή του Σαμικού καλύπτει την Περιοχή Καϊάφα και φθάνει μέχρι τη Ζαχάρω. Εχει χαρακτηρισθεί ως εξαίρετου φυσικού κάλλους και προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Natura 2000 (SPA)

Λιμνοθάλασσα Κοτύχι

ΚΥΛΛΗΝΗ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ

Natura 2000(SCI)

Ολυμπία

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (Κωμόπολη) ΗΛΕΙΑ

Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα.

ΖΑΧΑΡΩ (Κωμόπολη) ΗΛΕΙΑ

Εκβολές (Δέλτα) Πηνειού

ΠΗΝΕΙΟΣ (Ποταμός) ΗΛΕΙΑ

Οροπέδιο Φολόης

ΦΟΛΟΗ (Βουνό) ΗΛΕΙΑ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Λιμνοθάλασσα Κοτύχι

ΚΥΛΛΗΝΗ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ

Σελίδες επίσημες

Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

ΑΡΕΤΗ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
  Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου οριοθετείται βόρεια από τον Πατραϊκό Κόλπο και το ακρωτήριο Αραξος, νότια από την περιοχή Λεχαινών - Αρετής, ανατολικά από το όρος Σκολλίς, ενώ δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος (Κυλλήνιος Κόλπος). Ευρύτερα της περιοχής της λιμνοθάλασσας βρίσκονται : η λίμνη Πρόκοπος, το έλος Λάμιας και το δάσος Στροφυλιάς. Είναι ιδιοκτησία του δημοσίου και ανήκει διοικητικά στο νομό Ηλείας.
  Αποτελεί έναν σημαντικό υγρότοπο, στον οποίο πραγματοποιείται καλλιέργεια εκτατικής μορφής δηλ. λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο. Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της λιμνοθάλασσας παραλία Κοτυχίου αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας - Caretta caretta και της αναπαραγωγής υδρόβιων πτηνών εκ των οποίων άλλα ζουν όλη την διάρκεια του χρόνου στην περιοχή και άλλα απλώς μεταναστεύουν και αναπαράγονται εκεί. Για την ιχθυοπανίδα αποτελεί τόπο μετανάστευσης και διαβίωσης των ιχθύων (αναδρομικά είδη) μέχρι την περίοδο έναρξης της αναπαραγωγικής διαδικασίας όπου μεταναστεύουν στην θάλασσα (ευρύαλα και ευρύθερμα είδη).
  Αποτελεί τυπική μεσογειακή λιμνοθάλασσα και διαχωρίζεται από τη θάλασσα με στενή αμμολωρίδα μήκους περίπου 4,5 km- και 30 μέτρα και ύψους από τη θάλασσα περίπου 3 m. Εχει διαστάσεις κατά τους δύο άξονες της περίπου 4,5 km (ΒΑ-ΝΔ) και 1,8 km (ΒΔ-ΝΑ) με μέσο βάθος περίπου 40cm. Η έκταση της λιμνοθάλασσας κυμαίνεται περίπου από 7.100 έως 8.500 στρέμματα. (Σύμφωνα με στοιχεία από την Δημοσυνεταιριστική επιχείρηση η έκταση σύμφωνα με αεροφωτογραφία ΓΥΣ 1986 είναι 7.357 στρέμματα).
  Η λιμνοθάλασσα είναι αποδέκτης των νερών εννέα χειμάρρων όπου την εμπλουτίζουν με γλυκό νερό. Οι παραπάνω εννέα χείμαρροι είναι αποδέκτες των νερών της λεκάνης απορροής που ορίζεται από τις περιοχές Μανολάδας - Πολυλόφου - Μιχότου - Τεχνητής Λίμνης Πηνειού - Τραγανού - Λεχαινών. Η τροφοδοσία των νερών αυτών γίνεται από πηγές, επιφανειακές απορροές των λεκανών μετά από βροχοπτώσεις, και νερά από τα κανάλια στράγγισης και υπερχείλισης του αρδευτικού δικτύου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λαρισσού


Kotychi lagoon

ΛΕΧΑΙΝΑ (Δήμος) ΗΛΕΙΑ
  Brackish, coastby shallow (30-40 cm) lagoon, which is surrounded by reeds at the side of land, while at the seaside it is surrounded by an oblong sandy isle, in the center of which there is an orifice of communication with the sea. Kotychi covers an expanse of nearly 800 hectares and it is the largest lagoon of Peloponnese. It is characterized by a big variety of flora, while it iis of great ecological interest, because it is the southwest lagoon in the western corridor of migration, for many birds. Every winter 5 to 10 thousand wild ducks of many species gather there to spend the winter. The winter ornithological picture is completed with hundreds of other aquatic birds plus many beautiful swans. During the spring and the autumn migration period, Kotychi turns into a small paradise. Lots of aquatic birds find the suitable conditions to rest and to find food in the shallow water.

This text is cited December 2004 from the West Greece Region General Secretariat URL below, which contains image.


Δάσος Στροφυλιάς

ΣΑΜΙΚΟ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
  Στο ΒΔ τμήμα της περιοχής μελέτης βρίσκεται το περίφημο δάσος Στροφυλιάς που είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά (Pinus pinea).
  Τα κύρια δασοπονικά είδη που συμμετέχουν στη σύνθεση του δάσους είναι:
•Pinus pinea κουκουναριά
•Pinus halepensis χαλέπιος πεύκη και
•Quercus aegilops βελανιδιά
  Το δάσος Στροφυλιάς, καλύπτει μία παραλιακή δασική λωρίδα μέσου πλάτους περίπου 1.250 m με μικρά ή μεγάλα διάκενα και ξέφωτα. Στα ανατολικά και νότια όριά του, καθώς και κατά θέσεις, υπάρχουν λιμνάζοντα νερά και φυσικά ή τεχνητά κανάλια, που συντελούν στο σχηματισμό μιας αλληλουχίας υγρών (με γλυκά και υφάλμυρα νερά) και χερσαίων βιοτόπων. Η αλληλουχία αυτή δημιουργεί ένα οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας.
  Στο δάσος δεν εμφανίζεται συνεχής θαμνώδης υπόροφος. Μόνο σε θέσεις όπου διασπάται η κομοστέγη αναπτύσσεται, ανάλογα των κάθε φορά ειδικών συνθηκών, θαμνώδης υπόροφος από είδη που συνθέτουν μακία βλάστηση ή φρύγανα. Από τα είδη που συγκροτούν τον ανώροφο του δάσους, η Pinus halepensis καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση και εμφανίζεται αμιγής κυρίως κατά μήκος της αμμώδους παραλίας και των αμμοθινών, ενώ στα εσωτερικά τμήματα του δάσους σχηματίζονται μεικτές συστάδες με κυρίαρχο είδος την Pinus pinea. Η Pinus pinea καταλαμβάνει μικρότερη έκταση και εμφανίζεται αμιγής στο ΒΑ και ΝΑ τμήμα του δάσους. Τέλος, στο ανατολικό τμήμα του δάσους, εμφανίζεται σε πολύ μικρή έκταση το είδος Quercus aegilops σχηματίζοντας κυρίως αμιγής ή σε μείξη συστάδες με την Pinus pinea.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λαρισσού


Strofylia Forest

Bρίσκεται στη παραλιακή περιοχή της Β.Δ. Πελοποννήσου σε απόσταση 3 χλμ. από τις κοινότητες Μετοχίου και Μανωλάδος. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 19000 στρέμματα περίπου. Διοικητικά το βόρειο τμήμα ανήκει στην κοινότητα Μετοχίου και το νότιο τμήμα στις κοινότητες Μανωλάδας και Ν.Μανωλάδας. Ο παράκτιος βιότοπος χαρακτηρίζεται από την παρουσία αμμοθινών στις οποίες αναπτύσσεται αλοφυτική βλάστηση και στη διαδρομή από το δάσος προς τη θάλασσα φαίνεται καθαρά η οικολογική διαδοχή της βλάστησης. Το δάσος κυριαρχείται από Χαλέπιο Πεύκη, Κουκουναριά και ήρεμη βελανιδιά. Σημαντική από οικολογικής άποψης είναι η βλάστηση του υποορόφου που αναπτύσσεται. Στις μη δασικές εκτάσεις κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά είδη των βοσκοτόπων. Οι υγρότοποι γύρω από το δάσος ελκύουν μεγάλο αριθμό υδρόβιων πουλιών συνθέτοντας ένα σύνθετο οικοσύστημα.

Δάσος Φολόης

ΦΟΛΟΗ (Βουνό) ΗΛΕΙΑ
  Σε υψόμετρο 688 μ. βρίσκεται το δάσος Φολόη και καλύπτεται από πολλά μεγάλα και ευθύκορμα δένδρα, τις δρύες. Το όλο οικοσύστημα της περιοχής είναι τυπικά μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων, κάτι που σημαίνει ιδιαίτερη σταθερότητα. Η μέχρι σήμερα όμως αλόγιστη, ληστρική, εντατική και καταστροφική εκμετάλλευσή του (υλοτομία, βοσκή, εξοντωτικό κυνήγι) έχει προκαλέσει την υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος σε τέτοιο βαθμό που, εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του, κινδυνεύουν με κατάρρευση όλες σχεδόν οι τροφικές αλυσίδες, το τροφικό πλέγμα και το πλέγμα βιοσυστημάτων του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Λιμνοθάλασσα Κοτύχι

ΛΕΧΑΙΝΑ (Δήμος) ΗΛΕΙΑ
  Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι είναι ένας παράκτιος υγρότοπος της δυτικής Πελοποννήσου, υπάγεται διοικητικά στο Νομό Ηλείας και ειδικότερα στα Λεχαινά όπου εδρεύει και το Διοικητικό του Συμβούλιο. Το Κοτύχι είναι γνωστό από πολύ παλιά για την πλούσια Το ψάρεμα ιχθυοπαραγωγή του και για την άριστη ποιότητα των αλιευμάτων του. Μάλιστα γίνεται και εξαγωγή αυτών (χέλια, λαβράκια, κέφαλοι κ.α.) σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας (Ιταλία, Γερμανία κ.α.) από τη Δημοσυνεταιριστική Επιχείρηση Λεχαινών. Έτσι προκύπτουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα για τον τοπική κοινωνία. Η αλιεία γίνεται κυρίως με ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις που έχουν κατασκευαστεί στο στόμιο επικοινωνίας της λίμνης του ιχθυοτροφείου με τη θάλασσα. Το Κοτύχι αποτελεί μία ιχθυόσκαλα προστατευόμενη από τη σύμβαση Ραμσάρ (σύμβαση προστασίας περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλους), και αποτελεί ένα ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής μελέτης της χλωρίδας, της πανίδας, της υδρολογίας κ.α. Η έκταση του υδροβιότοπου είναι μεγαλύτερη από 2000 στρέμματα και αποτελεί τη μεγαλύτερη υγροτοπική έκταση της Πελοποννήσου και της νότιας Ελλάδας ευρύτερα. Το μέσο βάθος της φτάνει τα τρία (0,5) μέτρα. Η ιχθυόσκαλα του Κοτυχίου, από την πλευρά της θάλασσας, περιβάλλεται από μία επιμήκη αμμονησίδα στο μέσο της οποίας υπάρχει το στόμιο επικοινωνίας με τα καταγάλανα νερά του Ιονίου Πελάγους, ενώ από την πλευρά της ξηράς περιβάλλεται από καλαμώνες και ψαθοτόπια. Το γλυκό νερό φτάνει στην ιχθυόσκαλα περνώντας μέσα από επτά (7) χείμαρρους. Πέρα των χιλιάδων ψαριών που συγκεντρώνει κάθε χρόνο, έχει και τεράστια ορνιθολογική σημασία. Κάθε χειμώνα μαζεύονται στο Κοτύχι από πέντε (5) έως δέκα (10) χιλιάδες αγριόπαπιες, διαφόρων ειδών, για λίγη ξεκούραση και φαγητό, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι της αποδήμησης σε πιο ζεστά κλίματα. Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε στις θαλάσσιες χελώνες που κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται την περιοχή για να αφήσουν τα αυγά του να εκκολαφθούν κάτω από τον καυτό ήλιο. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού το Κοτύχι μετατρέπεται σε ένα μικρό παράδεισο λόγω των χιλιάδων πουλιών, τα οποία συγκεντρώνονται στις εκτάσεις του. Η εποχή αυτή είναι ίσως και η καλύτερη για μια επίσκεψη στους χώρους που φιλοξενούνται αμέτρητα ψάρια και πουλιά, αφού η παρουσία των κατάλευκων κύκνων δίνει μια εξαιρετική νότα ομορφιάς στο είδη όμορφο και παρθένο τοπίο.

Κείμενο: Γιάννης Μαζώτης, Β΄ Λυκείου
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ΤΕΕ Λεχαινών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ