gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΦΥΛΙΑ Επαρχία ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Βιότοποι (3)

Natura 2000(SCI)

Θινες Κυπαρισσίας

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ (Δήμος) ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ (Κωμόπολη) ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Σελίδες επίσημες

Δάσος Μάλης

ΜΑΛΗ (Χωριό) ΦΙΛΙΑΤΡΑ
  Το δάσος Αιγάλεω-Μάλης Τριφυλλίας βρίσκεται στις ανατολικές κυρίως πλαγιές της οροσειράς του Αιγάλεω, που αρχίζει ανατολικά της Κυπαρισσίας και καταλήγει ανατολικά της Χώρας, με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο. Το όνομα του δάσους προέρχεται από την ομώνυμη κοινότητα της Μάλης που βρίσκεται στο οροπέδιο της Μάλης και υπάγεται στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας.
  Η διαχείρισή του γίνεται από το Δασαρχείο Καλαμάτας με μελέτη που καλύπτει εκταση 108.000 στρέμματα και φυτοκοινωνικά ανήκει :
α) Στα ψυχροόρια της ζώνης QUERSETALIA ILIKIS και στον αυξητικό χώρο του QUERSION ILIKIS και στην φυτοκοινωνική ένωση του ADRACHNOQUERCETUM ILIKIS
β) στα θερμοόρια των φυλλοβόλων δασών της ζώνης βλάστησης QUERCETALIA PUBESCENSTIS και ειδικότερα του αυξητικού παραμεσογειακού χώρου του OSTRIO-CARPINION της φυτοκοινωνικής ένωσης του COCCIFERO - CARPINETUM.
  Τα κυριότερα δενδρώδη είδη του δάσους είναι: η αριά (Quercus ilex), η πλατύφυλλος δρυς (Quercus conferta), το πουρνάρι (Q. Coccifeva) και η χνοώδης δρυς.
  Στα χαμηλότερα σημεία υπάρχουν η κουμαριά (Arbutus unedo), το ρείκι ( Erica verticilata) και ο φράζος (Fraxinus ornos). Στα διάκενα και στις μερικά δασοσκεπείς εκτάσεις συναντιόνται τα είδη : ασφάκα, αφάνα, ξυλαφάνα, αγριαπιδιά, κουνούκλα, πτέρη, σπάρτο, ρίγανη, αγριολούπινα κ.ά.
  Η πιο πάνω βλάστηση ανταποκρίνεται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και αναπτύχθηκε χωρίς την επίδραση του ανθρώπου.
  Τα πετρώματα του δάσους είναι κυρίως κροκαλοπαγή Μεσσηνίας : άστρωτα, αποστραγγυλωμένα και συνεκτικά, με στοιχεία ασβεστολιθικά και κερατολιθικά της ζώνης της Πίνδου καθώς και ασβεστολιθικά της ζώνης Τριπόλεως με ακανόνιστες παρεμβολές από ιλούχες μάργες.
  Το κλίμα στο δάσος είναι μεταβατικό με πολλές βροχές, ήπιο χειμώνα και μέσο μεσογειακό καλοκαίρι. Οι άνεμοι είναι βορειοδυτικοί, οι χιονοπτώσεις σπάνιες, ώστε να ευνοείται η δασική ξηροθερμοβιοτέρα βλάστηση.
  Λόγω των πετρωμάτων δεν υπάρχουν πολλές πηγές ενώ το υδρολογικό δίκτυο του δάσους αποτελείται κυρίως από μικρά υδάτινα ρεύματα τα οποία τροφοδοτούνται αποκλειστικά από τις βροχοπτώσεις.
  Η πρόσβαση στο δάσος γίνεται από τον δρόμο Κυπαρισσίας-Μάλης ή, νοτιότερα από το δρόμο της Χώρας-Τουλούπα Χάνια-Μεταξάδων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ