gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ Νησί ΕΛΛΑΔΑ".


Βιότοποι (2)

Natura 2000(SCI)

Αντικύθηρα - Πρασονήσι και Λαγουβάρδο

Σελίδες επίσημες

Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (Ο.Σ.Α.)

  Με μια απλή ματιά σε ένα χάρτη μπορεί κανείς, όσο άπειρος και αν είναι, να καταλάβει τη σημαντικότητα του νησιού των Αντικυθήρων για τη μετανάστευση των πουλιών. Η σημασία του νησιού εξηγεί και το ενδιαφέρον της ΕΟΕ (Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας) να εγκαταστήσει εκεί σταθμό παρακολούθησης του μεταναστευτικού ρεύματος των πουλιών από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα.
   Μοναδική όαση στεριάς περικυκλωμένα από μίλια θάλασσας τα Αντικύθηρα αποτελούν ευκαιρία ανάπαυλας για τα πουλιά στη μεταναστευτική διαδρομή τους. Η στρατηγική θέση των Αντικυθήρων έχει διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον στο νησί, στο οποίο τα πουλιά αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι. Η ΕΟΕ είναι η μοναδική μη κυβερνητική οργάνωση στην Ελλάδα η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την μελέτη και προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Από νωρίς συνειδητοποίησε την ορνιθολογική αξία της περιοχής και αποφάσισε να προωθήσει την έρευνα αλλά και να αναδείξει την αξία της περιοχής. Η υποστήριξη της κοινότητας και η χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη επέτρεψαν τελικά την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Οι δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα πολλές όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι η καλύτερη ανταμοιβή: Οι δακτυλιωτικές αποστολές στην περιοχή καθώς και η έρευνα μέχρι τώρα, στέφονται συνεχώς με επιτυχία αποδεικνύοντας έτσι τη σημαντικότητα της περιοχής. Η ίδρυση του ΟΣΑ προσφέρει τη βάση για συστηματική πλέον καταγραφή στοιχείων, όπως αναφέρεται παρακάτω με λεπτομέρειες, δίνοντας έτσι σημαντική πληροφορία για τα είδη και τους πληθυσμούς τους και προωθώντας την ορνιθολογική έρευνα παγκοσμίου ενδιαφέροντος στη χώρα μας. Επίσης για τα ίδια τα Αντικύθηρα ο σταθμός αποτελεί μία παγκόσμια προβολή, κάτι άλλωστε που αναγνωρίζουν έμπρακτα και οι ίδιοι οι κάτοικοι, αγκαλιάζοντας το σταθμό και υποστηρίζοντας την ΕΟΕ στο δύσκολο έργο της προετοιμασίας του αλλά και της λειτουργίας του.
  Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) έχει ως βασικούς του στόχους:
•Την παρακολούθηση της μετανάστευσης με δακτυλιώσεις
•Την καταγραφή της μετανάστευσης των αρπακτικών με μετρήσεις των πουλιών που περνούν
•Την παρακολούθηση και προστασία των σημαντικών ειδών πουλιών στα Αντικύθηρα και τις γύρω νησίδες με έμφαση στον Μαυροπετρίτη.
•Την εκπαίδευση νέων δακτυλιωτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
  Το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει την οργάνωση δίμηνων περιόδων δακτυλιώσεων μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Ο βασικός κορμός των δακτυλιωτών αρχικά θα προέρχεται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η διαμονή προσωρινά θα γίνεται στο σταθμό μέχρι να ετοιμαστεί ειδικός χώρος όπου θα φιλοξενούνται οι δακτυλιωτές. Η καταγραφή της μετανάστευσης των αρπακτικών θα γίνεται κυρίως για δύο μήνες το φθινόπωρο με καταμετρητές τοποθετημένους σε δύο στρατηγικά σημεία του νησιού (αν και ο ίδιος ο σταθμός αποτελεί καλό παρατηρητήριο). Επίσης θα συνεχιστεί η φύλαξη και η παρακολούθηση των αποικιών του Μαυροπετρίτη. Η εκπαίδευση νέων ελλήνων δακτυλιωτών σχεδιάζεται να γίνεται κυρίως το φθινόπωρο (περίοδος 20 Αυγούστου - 20 Οκτωβρίου).
  Εκτός από δακτυλιωτές, η ΕΟΕ σχεδιάζει να προσφέρει και στο ευρύτερο κοινό των παρατηρήσεων και των υποστηρικτών της την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δράση του ΟΣΑ.
  Έτσι συνολικά ο ΟΣΑ σχεδιάζεται σταδιακά να αποτελέσει βάση για όποιον θέλει να αναπτύξει οποιαδήποτε από τις παρακάτω δραστηριότητες:
•να δακτυλιώσει πουλιά
•να εκπαιδευτεί ως δακτυλιωτής
•να παρατηρήσει πουλιά
•να συμβάλει με πολλούς τρόπους στη λειτουργία του ΟΣΑ, καθώς χρειάζονται και άλλες υποστηρικτικές εργασίες όπως παρακολούθηση του σταθμού, συντήρηση αλλά και πολλές συμπληρωματικές εργασίες που απομένουν να ολοκληρωθούν.
  Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε κάποια ή περισσότερες από τις παραπάνω δραστηριότητες μπορεί να επικοινωνήσει με την ΕΟΕ. Η υλοποίηση της δράσης ενδέχεται να γίνει μελλοντικά ανάλογα με τις ανάγκες του ΟΣΑ. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει στις δράσεις του ΟΣΑ είναι να διαθέτει χρόνο, ιδανικά δύο εβδομάδες, για να μεταβεί στο νησί.
  Με την έναρξη λειτουργίας του ΟΣΑ ένα παλιό όραμα της ΕΟΕ πήρε σάρκα και οστά, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπισε. Ο νέος σταθμός υλοποιήθηκε χάρη στην επιμονή και την πίστη για τη σημασία του, καθώς και στην έμπρακτη υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η ΕΟΕ επομένως ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα, αλλά και τον κ. Τάσο Λεβέντη για την κρίσιμη υποστήριξή τους στο έργο της.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Κοινότητας Αντικυθήρων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ