gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΕΒΡΟΣ Ποταμός ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ".


Βιότοποι (4)

Natura 2000 (SPA)

Δέλτα Εβρου

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Σελίδες επίσημες

Δέλτα Εβρου

  Στην βορειοανατολική γωνιά της Ελλάδας και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη, στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ, γνωστό ως Δέλτα του Έβρου. Ο ποταμός Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής χερσονήσου, με συνολικό μήκος 430 χλμ., από τα οποία τα 203 χλμ. Αποτελούν την όριο γραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία.
  Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η αρχική ονομασία του ποταμού ήταν Ρόμβος. Τη σημερινή του ονομασία την πήρε από τον Έβρο, γιο του βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου, τον οποίο συκοφάντησε η μητριά του και δεύτερη γυναίκα του Κάσσανδρου, Δαμασίππη, επειδή αρνήθηκε τον έρωτά της. Έτσι, ο νεαρός Έβρος, κυνηγημένος από τον πατέρα του, που πίστεψε τις συκοφαντίες της μητριάς του, έπεσε και πνίγηκε στον ποταμό Ρόμβο. Η ιστορία της απελπισμένης αγνότητας που καταδιώκεται και προσπαθεί να σωθεί μέσα στη φύση μας είναι άλλωστε γνωστή και από τον όμοιο μύθο του Ιππόλυτου.
  Ένα άλλο όνομα του ποταμού είναι Μαρίτσα, που, όπως αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Ν. Βαφειάδης, μπορεί να προέρχεται είτε από το αρχαίο θρακικό όνομα Μάρισσος ή Μάρις, με το οποίο οι Θράκες ονόμαζαν τους ποταμούς από το φεγγοβόλημα της επιφάνειάς τους, είτε από το Moritsi ή Moravitsi, όνομα σλαβικής φυλής, ή από το ινδοευρωπαϊκό mar, που σημαίνει τέλμα, λίμνη, θάλασσα. Ο Έβρος πηγάζει από τον ορεινό κόμβο του Σκομίου, κοντά στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ρέοντας νοτιοανατολικά, εισέρχεται στην Ελλάδα και ένα μικρό τμήμα του, από το Ορμένιο μέχρι λίγο πάνω από το χωριό Δίλοφο, αποτελεί τη φυσική όριο γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Από την περιοχή αυτή μέχρι τα Μαράσια, όπου εισέρχεται στην Τουρκία, και από την Νέα Βύσσα ως τις εκβολές του αποτελεί την ελληνοτουρκική όριο γραμμή.
  Παραπόταμοί του είναι ο Άρδας, o Ερυθροπόταμος και ο Εργίνης. Ο ποταμός Έβρος εκβάλλει στο Αιγαίο πέλαγος, σχηματίζοντας στις ακτές ένα εκτεταμένο Δέλτα. Η έκταση της δελταϊκής πεδιάδας ανέρχεται σε 188.000 στρέμματα, από τα οποία τα 150.000 στρέμματα ανήκουν στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 100.000 στρέμματα αποτελούν την έκταση, που έχει ενταθεί στον κατάλογο της σύμβασης Ραμσάρ ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας.
  Η κοιλάδα του ποταμού Έβρου αποτελείται από μια σειρά οικοσυστημάτων, η οποία εκτείνεται από την περιοχή της Βύσσας μέχρι τη θάλασσα, με μεγάλη ποικιλία βιοτόπων με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και δημιουργήθηκε από τη γειτνίαση του υδάτινου συστήματος του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του με τις ανατολικές απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Στο νότιο άκρο αυτής της κοιλάδας, εκεί, που ο ποταμός διακλαδίζεται σε δύο βραχίονες, σχηματίζεται το Δέλτα.
  Στο σχηματισμό του συντέλεσε η αμοιβαία δράση του ποταμού και της θάλασσας. Το Δέλτα του Έβρου δημιουργήθηκε πριν από 10.000 χρόνια. Με την έναρξη του Ολοκαίνου, η τήξη των παγετώνων ύψωσε σταδιακά τη στάθμη της θάλασσας, η οποία κατέκλυσε τα παράλια του βόρειου Αιγαίου και διείσδυσε βαθιά στις χαμηλές ζώνες του Δέλτα.
  Η μεταβολή αυτή μείωσε την κλίση της κοίτης και την ταχύτητα ροής του Έβρου, με συνέπεια να μεταβληθεί η συμπεριφορά του, δηλαδή να υπερχειλίζει συχνά, να αλλάζει κοίτες ροής, να μαιανδρίζει και να αποθέτει μεγάλες ποσότητες φερτού υλικού τόσο κατά την πορεία του, όσο και στις εκβολές του. Ταυτόχρονα, η δράση των κυμάτων και των ρευμάτων της θάλασσας στο αβαθές μέτωπο του Δέλτα εντάθηκε, με συνέπεια τη διασπορά των υλικών στο χώρο αυτό.
  Το καλοκαίρι, όταν τα νερά του ποταμού φυσιολογικά λιγοστεύουν, τα θαλάσσια νερά, εξαιτίας της μικρής υψομετρικής διαφοράς από την επιφάνεια της θάλασσας και της ήρεμης ροής των υδάτων του ποταμού, ειδύουν στην κοίτη και στις τεχνητές διώρυγες σε αρκετό βάθος. Αποτέλεσμα των φυσικών αυτών διεργασιών είναι οι ποικιλόμορφες ακτές, οι μικρές νησίδες (Ασάνης, Καραβιού Ξηράδι), οι λιμνοθάλασσες (Δράνα, Λακί και Μονολίμνη), τα έλη, οι αμμοθίνες και πλήθος άλλων μικροβιότοπων στην παραθαλάσσια ζώνη του Δέλτα που χαρακτηρίζουν ένα δυναμικά εξελισσσόμενο οικοσύστημα.
  Το χειμώνα, το ποτάμι υπερχειλίζει και πλημμυρίζει το νοτιοανατολικό τμήμα του Δέλτα, σχηματίζοντας μεγαλύτερες ή μικρότερες υδάτινες εκτάσεις. Στην Τουρκία βρίσκεται η λίμνη Γκάλα, την οποία οι αρχαίοι ονόμαζαν Στεντορίδα, ενώ στην Ελλάδα απλώνονται η λίμνη των Νυμφών και οι μικρότερες λίμνες Τσεκούρι, Σκέπη, Σπίτια και Γυναίκα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ