gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ Λίμνη ΦΛΩΡΙΝΑ".


Βιότοποι (3)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Λίμνη Μικρή Πρέσπα & Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα

Σελίδες επίσημες

Χλωρίδα & Πανίδα

  Στην Πρέσπα υπάρχουν περισσότερα από 1500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 11 αμφιδίων, 21 ερπετών, 42 είδη θηλαστικών και 260 είδη πουλιών. Η μεγάλη ηλικία των λιμνών, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και οι κλιματικές συνθήκες συνέλαβαν στην ανάπτυξη ενδημικών μορφών ζωής, καθώς επίσης και ειδών με περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια. Από την άλλη πλευρά, η ανθρώπινη παρουσία με τις παραδοσιακές μορφές γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας που πραγματοποιούνται εδώ για εκατοντάδες χρόνια, συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη και διατήρηση της πλούσιας αυτής χλωρίδας και πανίδας.
  Η ορνιθοπανίδα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών περιλαμβάνει είδη ζωτικής σημασίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων του κόσμου βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα. Η Πρέσπα φιλοξενεί επίσης τις μοναδικές στην Ελλάδα αναπαραγόμενες αποικίες σταχτόχηνων και χηνοπρηστών, μια από τις μεγαλύτερες αποικίες λαγγόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποια άλλα μικρότερα είδη πουλιών που βρίσκονται στους θαμνότοπους κέδρων στο Όρος Ντέβας όπως ο κλειδώνας, ο κοκκινοτσιροβάκος, η ασπροκωλίνα και το σιρλοτσίχλονο είναι χαρακτηριστικά των Μεσογειακών περιοχών.
  Σημαντικά είδη θηλαστικών όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο βρίσκουν καταφύγιο στα βουνά της Πρέσπας, ενώ οι βίδρες στον πλούσιο υγρότοπο.
  Η ιχθυοπανίδα των λιμνών και ρεμάτων περιλαμβάνει 23 είδη ψαριών. Το γριβάδι, η μπράνα, το τσιρόνι, η πλατίκα, ο κέφαλος και το σκουμπούζι είναι τα σημαντικότερα εμπορεύσιμα αλιεύματα της περιοχής.
  Η Πρέσπα αποτελεί το νοτιότερο σημείο της γεωγραφικής κατανομής στην Ευρώπη για δύο είδη ερπετών βόρειας εξάπλωσης, του ασπρίτη των βουνών (είδος οχιάς) και της αμμόσαυρας.
  Η χλωρίδα της Πρέσπας περιλαμβάνει είδη ενδημικών φυτών στα Βαλκάνια, καθώς και είδη που υπάρχουν μόνο στη χώρα μας ή αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο. Στα τελευταία ανήκει η κενταύρια της Πρέσπας, ένα φυτό με ασπροκίτρινο λουλούδι και ένα παράσιτο, η Phelypaea boissieri, που υπάρχουν στα βουνά του δυτικού τομέα της Πρέσπας. Η περιοχή αποτελεί επίσης το νοτιότερο όριο εξάπλωσης της σημύδας, δένδρο χαρακτηριστικό των ψυχρότερων περιοχών της βόρειας Ευρώπης. Σε επίπεδο βιοτόπων, η περιοχή συνδυάζει πλήθος διαφορετικών χερσαίων τύπων βιοτόπων με υγροτοπικά συστήματα, όπως αμμώδεις και βραχώδεις ακτές, ποολίβαδα και θαμνολίβαδα, μικτά, αειθαλή και δάση φυλλοβόλων, αλπικά λιβάδια, ρεύματα και λίμνες. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, η Πρέσπα να αποτελεί τη μοναδική περιοχή στην Ευρώπη με τέτοια ποικιλία μορφών ζωής σε τόση μικρή έκταση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πρεσπών


Υγρά Λιβάδια

  Τα υγρά λιβάδια είναι παραλίμνιες περιοχές με χαμηλή υγρόφιλη βλάστηση, οι οποίες καλύπτονται από νερό ορισμένες εποχές του χρόνου, ανάλογα με την αυξομείωση της στάθμης της λίμνης. Η σημασία των υγρών λιβαδιών είναι πολλαπλή καθώς αυτά:
•Αποτελούν άριστους χώρους αναπαραγωγής ψαριών και αμφίβιων
•Φιλοξενούν υψηλές συγκεντρώσεις ασπόνδυλων οργανισμών και
•Λειτουργούν ως κύριοι χώροι διατροφής για πολλά είδη υδρόβιων πουλιών.
  Η Πρέσπα είναι πολύ σημαντική περιοχή για την αναπαραγωγή ειδών πουλιών που απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως. Ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος φωλιάζουν μαζί, κάτι που συμβαίνει σε δύο μόνο μέρη στην Ευρώπη. Η αποικία της λαγγόνας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η περιοχή φιλοξενεί ακόμη επτά είδη ερωδιών, τη μοναδική στην Ελλάδα αποικία σταχτόχηνας, και αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης για πολλά είδη παπιών και άλλων πουλιών. Τα περισσότερα από τα πάνω είδη τρέφονται με μικρά ψάρια και άλλους ζωικούς οργανισμούς που βρίσκονται στα υγρά λιβάδια. Η διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών αυτών των πουλιών με τη σειρά της, αποτελεί δείκτη υγιούς οικοσυστήματος γεγονός που ενισχύει τη μοναδικότητα της περιοχής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πρεσπών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ