gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ Δήμος ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (4)

Αρχαία μνημεία

Αιγυπτιακό ιερό & ρωμαϊκό βαλανείο

ΜΑΡΑΘΩΝ (Αρχαίος δήμος) ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
Βρίσκεται στην περιοχή Μπρεξίζας του Μαραθώνα. Σώζονται ο περίβολος, το πρόπυλο, η πλακόστρωτη οδός και τα θεμέλια του ναού. Προβλέπεται η δημιουργία μέσα στο νειλοτικό τοπίο του Μικρού Έλους ενός μοναδικού στην Ελλάδα μνημειακού συνόλου με την αποκατάσταση του μνημειώδους προπύλου, όπου θα πάρουν τη θέση τους αντίγραφα των υπερφυσικών αιγυπτιαζόντων αγαλμάτων και του υπερθύρου, που βρίσκονται στο Μουσείο Μαραθώνος και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το βαλανείο του Ηρώδη προβλέπεται να στερεωθεί και να προστατευθεί με στέγαστρο σε μορφολογική αντιστοιχία με το μνημείο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Μαραθώνα


Αρχαίοι τάφοι

Τύμβος Μαραθώνα

Τηλέφωνο: +30 22940 55155
Φαξ: +30 22940 55155
  Η εύφορη πεδιάδα του Μαραθώνα αποτέλεσε μοναδική θέση για εγκατάσταση και ανάπτυξη ανθρώπινης δραστηριότητας από την προϊστορική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Σε αυτή την πεδιάδα διαδραματίστηκε η μάχη μεταξύ Αθηναίων και Περσών το 490 π.Χ., μέγα γεγονός στο οποίο οφείλει ο Μαραθώνας την παγκόσμια φήμη του και την εξαίρετη θέση που είχε στη συνείδηση των αρχαίων Ελλήνων.
  Ο τύμβος σχηματίσθηκε επάνω από τους τάφους των 192 Αθηναίων Μαραθωνομάχων, όπου ετάφησαν τα λείψανα που απόμειναν μετά από την καύση των νεκρών.
  Η ανασκαφή έγινε αρχικά από τον Δ. Φίλιο το 1884, και τελικά από τον Β. Στάη το 1890 και 1891.

Τύμβος Μαραθώνος

Τσέπι - Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο

Βρίσκεται στο Τσέπι, στο δρόμο για το Μουσείο Μαραθώνος. Οργανωμένο νεκροταφείο της πρωτοελλαδικής περιόδου (2500 π.Χ.). Οι τάφοι - ορθογώνιοι και κυκλικοί - ο καθένας με είσοδο και χωριστό περίβολο σε συστηματική διάταξη (σε παράλληλες σειρές). Η ανασκαφή έγινε από το Σ. Μαρινάτο από το 1970 έως το 1972 και από τη Μ. Παντελίδου - Γκόφα από το 1998 έως το 2001. Προβλέπεται η κατασκευή στεγάστρου, κατατοπιστικών πινακίδων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Μαραθώνα


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ