gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΧΑΝΙΑ Δήμος ΚΡΗΤΗ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (5)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαιολογικός χώρος πόλης Χανίων

ΚΥΔΩΝΙΑ (Αρχαία πόλη) ΧΑΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28210 44418
Φαξ: +30 28210 94487

Αρχαιολογική περιοχή Καστελίου (Κανεβάρο)

  (Αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Καστελίου Χανίων). Οι ανασκαφικές έρευνες που άρχισαν το 1964 από τον Γ. Τζεδάκη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με τη συνεργασία της Σουηδικής Αρχαιολογικής Σχολής, έδωσαν αξιόλογα στοιχεία για την ιστορία της πόλης και παρουσιάζουν το Καστέλλι σαν αρχαιότατο κέντρο ζωής και πολιτισμού. Σε έκταση 550 τ.μ και σε βάθος 2μ. έχουν αποκαλυφτεί τμήματα δύο δρόμων, μιας πλατείας και τεσσάρων οικιών. Ανάμεσα στους χώρους που ανασκάφηκαν ξεχωρίζουν αποθήκες, αίθουσες διαμονής, διπλό κλιμακοστάσιο, διάδρομοι, κουζίνα με εστία και αργαλειό όπως δείχνουν τα άφθονα υφαντικά βάρη που βρέθηκαν εκεί. Σημαντικά είναι τα θραύσματα των πινακίδων Γραμμικής Α γραφής των πήλινων σφραγισμάτων και του μοναδικού σφραγίσματος γνωστού ως Master Impresion που εικονίζει σε βραχώδες παραθαλάσσιο τοπίο ένα πολυώροφο συγκρότημα που επιστέφεται με κέρατα Στην κορυφή ανδρική μορφή στέκεται σε δεσποτική στάση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Χανίων


Αρχαίοι τάφοι

Τάφος οικοπέδου Μαθιουλάκη

Χρονολογείται στο τέλος του 4ου και το α΄ μισό του 3ου αιώνα π.Χ. Ανήκει στο νεκροταφείο της ελληνιστικής Κυδωνίας και φανερώνει τις σχέσεις της πόλης με την ελληνιστική Αλεξάνδρεια.
Μεγάλος λαξευτός οικογενειακός τάφος. Στην είσοδο οδηγεί μακρύς δρόμος με σκαλοπάτια. Γύρω από μεγάλο κεντρικό χώρο υπάρχουν εννέα ταφικοί θάλαμοι με πόρτες. Επάνω από κάθε πόρτα αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών. Διατηρείται επισκέψιμος, σε συνεννόηση με την Εφορεία, κάτω από σύγχρονο κτήριο.
Σωστική ανασκαφή έγινε από την ΚΕ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το 1981.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ