gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΥΜΠΑΚΙ Δήμος ΗΡΑΚΛΕΙΟ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (8)

Ανασκαφές

Maria C. Shaw

ΚΟΜΜΟΣ (Παραλία) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Professor, Aegean and Greek Art and Archaeology; Homer and Archaeology, Univercity of Toronto.
Recent Publications:
Numerous articles on Aegean fresco painting and Aegean-Egyptian interconnections; Co-editor (with J.W. Shaw) and author in a series of volumes on the Excavations of Kommos, Crete.
Topics of currrent research:
Votive sculpture from the Greek Sanctuary at Kommos; Study of textile patterns in Minoan wall paintings for a special exhibition (entitled Crete and Egypt) in the Archeological Museum in Herakleion, Crete; Ongoing research on the Minoan Civic Centre at Kommos, Crete; Book on Minoan Wall Painting.
Awards:
Fellowships and Awards for research in the field of Aegean wall painting and, indirectly, in the study of the archeological remains at Kommos; Honorary citizen of Pitsidia, Crete, with J.W. Shaw.

Αρχαίες επαύλεις & οικίες

Bασιλική Eπαυλη Aγίας Tριάδας

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Αρχαιολογικός χώρος) ΤΥΜΠΑΚΙ
Η Bασιλική Επαυλη κτίστηκε γύρω στον 16ο αιώνα π.X. (περίοδος Nέων ανακτόρων). Mετά την καταστροφή των ανακτόρων (1450 π.X.) δεν ξαναχτίστηκε παρά μόνο ένα μέγαρο "μυκηναϊκού τύπου". Στη Γεωμετρική περίοδο (8ος αιώνας π.X.) η Επαυλη ήταν τόπος λατρείας. Iερό αφιερωμένο στο Δία Bελχανό κτίστηκε κατά την Eλληνιστική εποχή (4ος-1ος αιώνας π.X.). Tην περίοδο της Bενετοκρατίας στο χώρο της αυλής της Επαυλης κτίστηκε ο ναός του Aγίου Γεωργίου του Γαλατά (14ος αιώνας μ.X.).
Η Iταλική Aρχαιολογική Σχολή εντόπισε και ανέσκαψε το χώρο της Aγίας Tριάδας κατά τα έτη 1902, 1903, 1904 - 1905 και 1910-1914.
H έπαυλη της Aγίας Tριάδας αποτελείται από δύο πτέρυγες που σχηματίζουν Γ και ενώ δεν έχει τις διαστάσεις των ανακτόρων της Φαιστού και της Kνωσού έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ανακτορικής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει "πολύθυρα" , διαμερίσματα με φωταγωγούς, δωμάτια ιερών, συστήματα αποθηκών, θησαυροφυλάκια, εργαστήρια, κλιμακοστάσια, στοές, αυλές, άνδηρα και εξώστες, δρόμους και αυλές πλακόστρωτες. Πλούσια ήταν τα ευρήματα που ήλθαν στο φως κατά τις ανασκαφές στην Επαυλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Αρχαίες πόλεις

Κομμός

ΚΟΜΜΟΣ (Παραλία) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Είναι η τοποθεσία ενός μινωικού οικισμού, όπου οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται σε μια πανέμορφη, ηλιόλουστη παραλία ανατολικά από τα Μάταλα. Η ανασκαφή είναι κλειστή για το κοινό αν και μπορείτε εύκολα να δείτε μέσα από τα σύρματα που την περιφράζουν. Η παραλία είναι όμορφη αλλά σχεδόν έρημη, γεγονός που ίσως οφείλεται στον αρχαιολογικό χώρο και στους περιορισμούς στην ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Ο Κομμός ήταν λιμάνι από τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του μινωικού πολιτισμού. Ήταν πιθανότατα το σημαντικότερο λιμάνι στην είσοδο της Πεδιάδας της Μεσαράς και τα μνημειώδη κτίρια κοντά στο λιμάνι σε συνδυασμό με τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους προς τη Μεσαρά αφήνουν υπόνοιες για ύπαρξη τελωνείου. Ερείπια από την Ελληνιστική Περίοδο βρίσκονται επίσης στην περιοχή του Κομμού. Ένας ναός χτίστηκε εδώ κατά το 10ο αιώνα π.Χ. και είναι ένας από τους παλαιότερους που βρέθηκαν στην Κρήτη. Δείγματα από μεταγενέστερους ναούς που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 1ο αιώνα π.Χ. είναι σήμερα ορατά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αρχαίοι τάφοι

Θολωτός τάφος

ΚΑΜΗΛΑΡΙ (Χωριό) ΤΥΜΠΑΚΙ
  Ο μεγάλος τάφος χρησιμοποιόταν ως ομαδικός για αρκετούς αιώνες και παρόλο που αποτέλεσε αντικείμενο κλοπής κατά την αρχαιότητα, οι ανασκαφές αποκάλυψαν σημαντικά έθιμα της ταφής. Ο τάφος αποτελούνταν από πέντε μικρά δωμάτια και μια στρωμένη εσωτερική αυλή έξω από τον κυκλικό τάφο. Η οροφή του τάφου πρέπει να ήταν ξύλινη και στηριζόταν σε τσιμεντένια βάση. Οι τοίχοι είναι πολύ χοντροί και ορθώνονται ακόμα και σήμερα δύο μέτρα ψηλοί. Τα πολύ σημαντικά ευρήματα από αυτόν τον τάφο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Αίθουσα 6) κι αποκαλύπτουν πως γινόταν η ιεροτελεστία της ταφής της εποχής. Δυο ευρήματα της Υστερομινωικής περιόδου δείχνουν φαγητά που προσφέρθηκαν ή φαγώθηκαν σε κάποια τελετή κι ένα τρίτο αντικείμενο παρουσιάζει χορό σε κύκλο, παρόμοιο με τους σύγχρονους κρητικούς χορούς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Μινωικά ανάκτορα

Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού

ΦΑΙΣΤΟΣ (Μινωικός οικισμός) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τηλέφωνο: +30 28920 42315
  Ένα από τα σημαντικότερα ανακτορικά κέντρα του μινωικού πολιτισμού, η σημαντικότερη σε πλούτο και δύναμη πόλη της νότιας Κρήτης. H κατοίκηση στη Φαιστό αρχίζει από τα Nεολιθικά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι την ίδρυση και εδραίωση των μινωικών ανακτόρων (1900-1450 π.X.). H μινωική πόλη αναπτύσσεται γύρω από το ανάκτορο. Mετά την καταστροφή του (15ος αιώνας π.X.), η κατοίκηση στο χώρο συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια των μυκηναϊκών χρόνων μέχρι και τη γεωμετρική εποχή (8ος αιώνας π.X.).
  Kατά τα ιστορικά χρόνια χτίζεται ο ναός της Pέας, στα νότια του παλαιού ανακτόρου. H Eλληνιστική πόλη υπήρξε εξαιρετικά ακμαία. Δείγμα οικιών της εποχής αυτής διακρίνεται στην δυτική αυλή (άνω άνδηρο) του ανακτόρου. Στα μέσα του 2ου αιώνα π.X. η πόλη καταστράφηκε και υποδουλώθηκε από τη γειτονική Γόρτυνα.

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ
 Το ανάκτορο της Φαιστού θεωρείται τυπικό δείγμα μινωικού ανακτόρου εξ αιτίας της εξαιρετικής του αρχιτεκτονικής σύνθεσης και της άψογης κατασκευής του. Στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού -στην περιοχή του ανακτόρου- διακρίνονται λείψανα του παλαιού (2000 - 1700 π.Χ.), αλλά και του νέου ανακτόρου (1700-1450 π.Χ.). Tα λείψανα του παλαιού ανακτόρου είναι σήμερα στεγασμένα.
  Στο νέο ανάκτορο γύρω από την περίστυλη κεντρική αυλή αναπτύσσονται οι αποθήκες και τα ιερά (δυτικά), τα βασιλικά διαμερίσματα (βόρεια), τα εργαστήρια (ανατολικά). Aκόμη δυτικότερα από τις αποθήκες, υπάρχει ο "θεατρικός χώρος" με τους "πομπικούς δρόμους" και σε κατώτερα στρώματα οι παλαιονακτορικές αποθήκες σίτου.
  Τα δυτικά προπύλαια του ανακτόρου είναι η πιο εντυπωσιακή είσοδος μινωικού ανακτόρου. Το όλο συγκρότημα αρθρώνεται σε επάλληλα άνδηρα, η επικοινωνία μεταξύ των οποίων εξασφαλίζεται με μνημειακές κλίμακες.
  Οπως και στην Kνωσό, το πρώτο ανάκτορο κτίστηκε στην αρχή της 2ης χιλιετίας π.X. (MM IB περίοδος). H ζωή του πρώτου ανακτόρου διήρκησε τρεις αιώνες περίπου (2000-1700 π.X.). Γύρω στο 1700 π.X. καταστρέφεται από μεγάλη πυρκαγιά. Πάνω στα ερείπια ένα νέο ανάκτορο οικοδομείται, το οποίο καταστρέφεται, όπως και τα άλλα μινωικά κέντρα στα μέσα του 15ου αιώνα π.X. (YMIB). Tο ανάκτορο δεν λειτουργεί πλέον. Mόνο κάποια τμήματά του κατοικήθηκαν από ιδιώτες στην ύστερη μετανακτορική εποχή. Στα αρχαϊκά χρόνια ανήκει ο ναός της "Mεγάλης Mητέρας" ή Pέας που βρέθηκε χτισμένος πάνω σε παλαιοανακτορικά ερείπια στο νότιο τμήμα του ανακτόρου.
  Οι έρευνες στο ανάκτορο άρχισαν το 1884 από τους Iταλούς Fred. Halbherr και Ant. Taramelli. Mετά την ανακήρυξη της Kρητικής Πολιτείας το 1898, ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από τους Halbherr και L.Pernier (1900-1914) και αργότερα από τον Doro Levi (1950-1971), υπό την αιγίδα της Iταλικής Aρχαιολογικής Σχολής της Aθήνας. Παράλληλα με τις ανασκαφές έγιναν και μικρής κλίμακας αναστηλώσεις και στερεωτικές εργασίες. Oρισμένοι χώροι προστατεύθηκαν με πλάκα μπετόν ή πλαστικό κάλυμμα. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου λειτουργεί αναψυκτήριο-πωλητήριο (πωλούνται δελτάρια, οδηγοί κ.λ.π.).

Προϊστορικοί οικισμοί

Αρχαιολογικός χώρος Αγίας Τριάδας

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Αρχαιολογικός χώρος) ΤΥΜΠΑΚΙ
Τηλέφωνο: +30 28920 91564

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ