gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΗΤΕΙΑ Πόλη ΛΑΣΙΘΙ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (8)

Ανασκαφές

Αρχαίες πόλεις

Αρχαιολογικός χώρος Τρυπητού

ΗΤΙΣ (Αρχαία πόλη) ΣΗΤΕΙΑ
Τηλέφωνο: +30 28430 23917
  Στη μικρή χερσόνησο Τρυπητός, 3χλμ. ανατολικά της πόλεως της Σητείας, αποκαλύφθηκε πόλη ελληνιστικών χρόνων (μέσα 4ου-μέσα 1ου π.Χ. αιώνα), που φαίνεται να καταλαμβάνει ολόκληρη τη χερσόνησο. ΄Ισως πρόκειται για την αρχαία πόλη της Σητείας, την Ητεία.
  Στα 1967, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου εντοπίσθηκε νεώσοικος ελληνιστικών χρόνων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το 1960, οι ιδιοκτήτες διαμόρφωσαν τη χερσόνησο σε χώρους για καλλιέργεια, χρησιμοποιώντας μηχανικά μέσα που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στις αρχαιότητες. Συστηματική ανασκαφική έρευνα ανέλαβε η Εφορεία με την διεύθυνση του Ν. Παπαδάκη από το 1987.
  O νεώσοικος βρίσκεται στη νότια άκρη της ανατολικής πλευράς της χερσονήσου "Καραβόπετρα" ή "Τρυπητός". Πρόκειται για όρυγμα στο βράχο, σχήματος παραλληλεπιπέδου, ανοικτού πάνω, μήκους 30μ. πλάτους 5,50μ. και ύψους 5μ. Το δάπεδο εμφανίζει κλίση 15-30 μοιρών προς τη θάλασσα. Το δάπεδο δεν συνεχίζεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας διότι βέβαια από την αρχαιότητα ως σήμερα υπήρξαν γεωλογικές μεταβολές. Το σκάφος που θα φυλασσόταν σ΄αυτό κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα ήταν μεσαίου μεγέθους. Λαξεύματα στο βράχο δείχνουν ότι θα υπήρχε ενός είδους "σύρτης" ξύλινος για τη στερέωση του πλοίου. ΄Αλλες ξύλινες κατασκευές όπως πάτωμα, σαμαρωτή στέγη και μηχανές ρυμούλκησης δεν σώζονται διότι ήταν κατασκευασμένες από φθαρτά υλικά.
  Η Ελληνιστική πόλη καταλαμβάνει όλη τη χερσόνησο. ΄Ηταν κτισμένη σε άνδηρα, σύμφωνα με τη μορφολογική διαμόρφωση του εδάφους. Προστατεύεται από νότια με ισχυρό τείχος, το οποίο αποκόπτει το εσωτερικό της χερσονήσου από τη στεριά και είναι κατασκευασμένο από ακανόνιστους λίθους. Στα σημεία που έχει αποκαλυφθεί, το πλάτος φθάνει τα 1,8μ. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δωμάτια και άλλες κατασκευές, τμήματα οικιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Το πιο σημαντικό δωμάτιο είναι μία αίθουσα διαστάσεων 7,5Χ5μ., στο κέντρο της οποίας υπάρχει ορθογώνια εστία (εσχάρα) της οποίας η περίμετρος ορίζεται από πώρινες πλάκες λειασμένες εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό είναι το φυσικό έδαφος. Πίσω από τη νότια πλευρά της βρίσκεται μικρό πώρινο βάθρο, στο κέντρο του οποίου υπάρχει επιμήκης εγκοπή, όπου βρέθηκαν υπολείμματα πώρινου εμβόλου, αναμφίβολα τμήματος αναγλύφου ή αγαλματιδίου εφέστιας λατρείας. Γύρω από την εστία, σε σχήμα Π, κτιστό θρανίο σε επαφή με τον τοίχο χρησίμευε για κάθισμα. Αποκαλύφθηκαν ακόμα αποθήκη, δεξαμενή επενδυμένη με υδραυλικό κονίαμα, λιθόστρωτοι δρόμοι, ένας μάλιστα από τους οποίους χωρίζει δύο συνοικίες.
  Σημαντική αποκάλυψη αποτελεί η εύρεση σειράς νομισμάτων, τα οποία αποτελούν κοπές της πόλης αυτής η οποία είχε αυτόνομη νομισματοκοπία.

Ελληνιστική Σητεία

  Η θέση της ελληνιστικής Σητείας καθώς αποκαλύπτεται από τις τελευταίες ανασκαφές βρίσκονταν πιθανότατα στην περιοχή του Tρυπητού. Έτσι ονομάζεται η μικρή χερσόνησος σε απόσταση 3χλμ. ανατολικά της Σητείας. Πιθανώς, οφείλει το όνομά της σε απλό επίμηκες όρυγμα στη βραχώδη Ν.Α. πλευρά της μήκους 30μ., πλάτους 5.50 μ.και ύψους 5μ. με δάπεδο που έχει κλίση προς τη θάλασσα . Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για νεώσοικο δηλαδή χώρο ανέλκυσης, προστασίας και επισκευής των πλοίων (σαν το σημερινό καρνάγιο). Είναι ο μόνος βεβαιωμένος στην Κρήτη και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Στον ίδιο χώρο, σε πρόσφατες ανασκαφές, ήλθε στο φώς μια ελληνιστική πόλη με τμήματα των συνοικιών της και ισχυρό αμυντικό τείχος στη νότια πλευρά. Βρέθηκαν πλήθος από αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και μολύβδινα σταθμία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Σητείας


Αρχαία πόλη Πραισού

ΠΡΑΙΣΟΣ (Αρχαία πόλη) ΣΗΤΕΙΑ
  Η σημαντική αρχαία πόλη της Πραισού ήταν ο τόπος κατοικίας των Ετοκρητών (των αληθινών Κρητικών). Αυτοί οι άνθρωποι αποσύρθηκαν σ' αυτούς τους τρεις λόφους και συνέχισαν το δικό τους μινωικό πολιτισμό μετά την εισβολή των Δωριέων. Ερείπια μιας παλαιότερης και μίας νεότερης πόλης ανακαλύφθηκαν καθώς και σημαντικές πλάκες σε μινωική γλώσσα γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση της μινωικής γλώσσας. Η περιοχή ήταν ακατοίκητη όλη την περίοδο από τους Νεολιθικούς έως τους Ελληνιστικούς Χρόνους.
Η Πραισός κυριαρχούσε στην ανατολική πλευρά της Κρήτης και είχε δύο λιμάνια, ένα στη βόρεια ακτή (Ετιά - στο χώρο της Σητείας) και ένα άλλο, τις Στήλες στη νότια ακτή. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ναούς, σπίτια και τάφους αλλά λίγα απ' αυτά μπορείτε να δείτε στον αρχαιολογικό χώρο. Από την ακρόπολη, όπου παραμένουν ακόμα κάποια ερείπια, φαίνεται καθαρά το παλιό λιμάνι της Πραισού.
Η Πραισός ήταν σε συνεχή διαμάχη με τις ισχυρές πόλεις της Ιτάνου και της Ιεράπυτνας για τον έλεγχο του Ναού του Δικταίου Δία στο Παλαίκαστρο. Παρ' όλο που σε κάποιο χρονικό σημείο οι κάτοικοί της μοιράζονταν ακόμα και τα πολιτικά τους δικαιώματα μ' αυτούς της Ιεράπυτνας, η Πραισός καταστράφηκε από την Ιεράπυτνα γύρω στο 155 π.Χ. και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ. Οι κάτοικοι της Πραισού έφυγαν για την Ετιά, το λιμάνι τους στη βόρεια ακτή, και ίδρυσαν εκεί τη Νέα Πραισό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


  Οι πρώτες ανασκαφές του χώρου έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Ιταλούς αρχαιολόγους Halbherr και Mariani. Στα 1901 ο διευθυντής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής R.C. Bosanquet, άρχισε συστηματικές ανασκαφές. Η αρχαία πόλη της Πραισού απλώνεται πάνω σε τρείς λόφους-ακροπόλεις 1χλ.μ. βόρεια του χωριού Ν. Πραισός (Βαβέλοι).
  Η Ακρόπολη Α, η ψηλότερη, περιβαλλόταν από τείχος, ορατό σήμερα κυρίως στο ΒΑ τμήμα της. Εκεί ανεσκάφη ένα θαυμάσιο Ελληνιστικό κτίσμα, οικία πλούσιου ηγεμόνα ή δημόσιος ξενώνας.
  Η Ακρόπολη Γ ονομάστηκε «Λόφος-Βωμός» (Hill Altar), γιατί εκεί ανακαλύφθηκε βωμός θυσιών του 8ου - 7ου αιώνα π.Χ., με δύο επιγραφές σε Ετεοκρητική γλώσσα και άλλα ευρήματα όπως: ασπίδες, κράνη, θώρακες, κνημίδες, πήλινα και χάλκινα ειδώλια με σπουδαιότερο το πήλινο ειδώλιο λέοντος, συμβόλου της θεάς Ρέας . Από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών είναι σειρά τεσσάρων θολωτών τάφων με πλούσια κτερίσματα .

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Σητείας


Μινωικά ανάκτορα

The Minoan Palace at Petras, Siteia

ΠΕΤΡΑΣ (Οικισμός) ΣΗΤΕΙΑ

Προϊστορικοί οικισμοί

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ