gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΓΥΡΟΤΟΠΟΣ Χωριό ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Αρχαίοι οικισμοί

ΠΟΛΥΝΕΡΙ (Χωριό) ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Οχυρωμένος οικισμός κλασικής & ελληνιστικής περιόδου.

  Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού "Βραχωνάς" βρίσκεται αρχαίος οικισμός που ελέγχει την πεδιάδα της Πλαταριάς. Η θέση είναι φυσικά οχυρή, ιδίως από τη βόρεια και νότια πλευρά, με απότομες πλαγιές και απόκρημνους βράχους. Ομαλότερη είναι η ανατολική και κυρίως η δυτική πλευρά που συνδέεται με το Βραχωνά, όπου και η κύρια πύλη του κάστρου. Περιβάλλεται από πολυγωνικό τείχος περιμέτρου 900μ., πάχους 3,40/3,50-3,80μ., ενώ τρεις ορθογώνιοι πύργοι ενισχύουν την άμυνα του οικισμού. Η κύρια πύλη στη δυτική πλευρά προστατεύεται με μία ισχυρή προβολή του τείχους, ενώ μια άλλη δευτερεύουσα πύλη στα ανατολικά οδηγούσε σε μια πηγή και στη πεδιάδα. Η επιμελημένη τοιχοδομία, τοποθετεί το τείχος και τον οικισμό στο τέλος της κλασικής περιόδου.
  Στα ρωμαϊκά, πιθανόν, χρόνια στη ΒΔ γωνία του αρχαίου κάστρου χτίστηκε εσωτερικά μία νεότερη τριγωνική οχύρωση, το τείχος της οποίας είναι χτισμένο με υδραυλικό κονίαμα και απελέκητους μικρούς λίθους, μεταξύ των οποίων διακρίνονται θραύσματα κεραμιδιών ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Το τμήμα αυτό του κάστρου χρησιμοποιήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο.
(κείμενο: Γ. ΡΗΓΙΝΟΣ, Μ. ΠΑΣΙΑΚΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Θεσπρωτίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ