gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΑΤΡΑ Δήμος ΑΧΑΪΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (7)

Αρχαία θέατρα

Το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο

ΠΑΤΡΑΙ (Αρχαία πόλη) ΑΧΑΪΑ
  Το συναντάμε μεταξύ των οδών Γεροκωστοπούλου και Πατρέως επί της οδού Ηφαίστου. Χρονολογείται ότι χτίστηκε τον 1ο αι μ.Χ. Συμπεραίνουν οι ειδικοί ότι πρόκειται για κάποιο αμφιθέατρο - αρένα ή ιπποδρόμιο.
  Έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση αφού από τα ερείπιά του φαίνονται καθαρά οι θολωτοί διάδρομοι, το αποχετευτικό σύστημα του χώρου, οι θάλαμοι καθώς και πέτρινες σκάλες σε διάφορα σημεία μέσα και γύρω από το οικοδόμημα. Βρέθηκαν επίσης επιγραφές, μωσαϊκό που παριστάνει μια μονομαχία και ζωφόροι με παρόμοιες παραστάσεις, κεραμικός κλίβανος του 1ου αι μ.Χ καθώς και λυχνάρια και άλλα ευρήματα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Αρχαία μνημεία

Το Ρωμαϊκό Μαυσωλείο

  Ο χώρος αυτός βρίσκεται στο υπόγειο της οικοδομής στην οδό Ερμού 86-88 και ανήκε στο Β.Α νεκροταφείο της Ρωμαϊκής Πάτρας του 1ου αιώνα μ.Χ. Η ανακάλυψή του έγινε τυχαία κατά τις εκσκαφές των θεμελίων. Είναι ένα όμορφο οικοδόμημα που όμως λίγα μέρη σώζονται ακέραια. Επί των χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος λατρείας, ενώ οι Βυζαντινοί κατήργησαν την αρχική είσοδο και δημιούργησαν καινούρια στη Ν.Δ άκρη της οροφής, καλύπτοντας με τοιχογραφίες τους τοίχους. Παρόμοια σαν κι αυτό το οικοδόμημα βρίσκονται και σε άλλες περιοχές της πόλης.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Αρχαίοι τάφοι

Ο αρχαιολογικός χώρος της Βουντένης

  Πρόκειται για ένα μυκηναϊκό νεκροταφείο έκτασης 80 στρεμμάτων. Βρίσκεται 4,5χλμ ανατολικά του Α' Νεκροταφείου της Πάτρας. Ανακαλύφθηκε ύστερα από λαθραία ανασκαφή. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά και όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι αν ολοκληρωθεί το έργο των ανασκαφών θα βρεθούμε μπροστά σε μία ανακάλυψη αντάξια των Μυκηνών. Έχουν βρεθεί σημαντικές ποσότητες αντικειμένων όπως κοσμήματα, αγγεία, όπλα, χάλκινα εργαλεία. Επίσης βρέθηκαν και αρκετά σκελετικά λείψανα σε κάθε τάφο. Εντυπωσιακή επίσης είναι η αρχιτεκτονική του νεκροταφείου και χρήζει επιστημονικής έρευνας. Το νεκροταφείο χρονολογείται μεταξύ του 1450 και 1040π.Χ.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Πηγές

Πηγή Δήμητρας

  Το σημερινό πηγάδι του Αγ. Ανδρέα παραπλεύρως του παλαιού Ι. Ναού το οποίο άλλοτε ήταν πηγή της θεάς Δήμητρας που λειτουργούσε και σαν μαντείο. Σώζεται επιγραφή "ΝΗΜΕΡΤΕΣ ΤΟΔ’ΥΔΩΡ / ΔΗΜΗΤΕΡΟΣ ΗΝ ΠΟΤΕ ΝΟΥΣΟΙΣ / "ΕΝΘΑ ΠΑΓΕΙΣ ΞΥΛΩ ΑΝΔΡΕΑΣ / ΠΑΤΡΑΣ ΑΜΦΙΒΕΒΗΚΕΝ" (Το θεραπευτικό για τις αρρώστιες τούτο νερό, ήταν κάποτε της Δήμητρας. Εδώ σταυρώθηκε και πέθανε ο Απόστολος Ανδρέας).
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πατρών.

Ρωμαϊκά υδραγωγεία

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Η Πάτρα έγινε ρωμαϊκή αποικία το 31 π.Χ. και η επικράτηση της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής ήταν καθολική. Πολλά δημόσια κτίρια και έργα έγιναν με δαπάνες των ρωμαίων αυτοκρατόρων και ευεργετών της πόλης. Μεταξύ αυτών ήταν το ρωμαϊκό υδραγωγείο, έργο απαραίτητο σε μια πολυάνθρωπη πόλη όπως η Πάτρα. Ηταν η εποχή που η Πάτρα διερχόταν τη μεγαλύτερη ακμή της ιστορίας της καταλαμβάνοντας τη θέση της πύλης της Ελλάδας προς την Ιταλία. Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν μια μεγάλη δεξαμενή νερού στις πηγές του Ρωμανού, από όπου ξεκινά ο χείμαρρος του Διακονιάρη, Η δεξαμενή έγινε με τη μορφή τεχνητού φράγματος στην αρχή του λαγκαδιού και σε απόσταση δέκα μέτρων από τις πηγές. Τμήμα του αρχικού τοίχου του φράγματος βρίσκεται σήμερα ενσωματωμένο στη βάση της σύγχρονης δεξαμενής, ενώ σε απόσταση 20 μ., μέσα στην κοίτη του ποταμού βρίσκονται αρκετά μεγάλα κομμάτια ισχυρού τοίχου. Στις πηγές του Ρωμανού όπως αποδεικνύεται από επιγραφή που βρέθηκε τον περασμένο αιώνα, λατρεύονταν οι Νύμφες, θεότητες των υδάτων. Το υδραγωγείο της Πάτρας είχε μήκος από τη δεξαμενή έως το κάστρο 6,5 χλμ. Το νερό μεταφερόταν στο μεγαλύτερο τμήμα του με κτιστό υπόγειο αγωγό, ξεπερνώντας τις κοιλάδες και τις χαράδρες πάνω σε επιμελημένες τοξοστοιχίες, τμήματα των οποίων σώζονται έως σήμερα. Υπήρχαν διακλαδώσεις προς διάφορες κατευθύνσεις με μικρότερης διατομής σκεπαστούς αγωγούς. Η συνεχής ροή του νερού επιτυγχανόταν χάρις στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων που γνώριζαν οι Έλληνες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πατρών


Ωδείον

Αρχαίο Ωδείο Πατρών

Τηλέφωνο: +30 2610 276207
  Οικοδομήθηκε λίγο νωρίτερα από το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, το γνωστό ως Ηρώδειο, δηλαδή πριν το 161 μ.Χ., και είναι μικρότερο σε διαστάσεις από εκείνο. Το κοίλο έχει τέσσερις κερκίδες εδωλίων κάτω του διαζώματος και επτά άνω. Ο έξω ψηλός τοίχος της σκηνής έχει πέντε εισόδους προς τη σκηνή και τα παρασκήνια. Το προσκήνιο είναι προσιτό από δύο κτιστές σκάλες, μία δεξιά και μία αριστερά. Η ορχήστρα είναι πλακόστρωτη και χωρίζεται με ημικυκλικό θωράκιο από το κοίλο.
   Μέχρι το 1889, οπότε καθαρίστηκε, ήταν εντελώς καλυμμένο με χώματα. Επισκευή και αναμαρμάρωση του μνημείου έγινε λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθαρίστηκε το 1889 και έχει γίνει μικρής μόνον έκτασης ανασκαφή του μνημείου. Παραχωρείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αρχαίο Ωδείο

  Στα δυτικά της Ακρόπολης, στην Ανω πόλη, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας που ανεγέρθηκε νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας (Ηρώδειο, 160 μ.Χ.). Ο Παυσανίας που επισκέφθηκε την Πάτρα στη δεκαετία του 170 μ.Χ. γράφει «έχει την ωραιότερη διακόσμηση που έχω δει, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς αυτό της Αθήνας». Όπως αναφέρει ο Παυσανίας μέσα στο Ωδείο, που ήταν συνεχόμενο της αρχαίας Αγοράς, υπήρχε άγαλμα του Απόλλωνα, που έγινε από λάφυρα του πολέμου κατά των Γαλατών (279 π.Χ), όταν οι Πατρινοί είχαν βοηθήσει τους Αιτωλούς.
  Στους αιώνες που ακολούθησαν, οι σεισμοί, οι πόλεμοι και οι κατακτητές κατέστρεψαν το Ωδείο και το κάλυψαν με άλλα κτίρια και χώματα. Από το μικρό λόφο που δημιουργήθηκε, έμεναν ακάλυπτα μόνο ελάχιστα τμήματα. Ξαναήρθε στο φως το 1889, όταν έγιναν εργασίες εκσκαφής στο λόφο για την επιχωμάτωση του λιμανιού.
  Πέρασαν αρκετές δεκαετίες έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία της αναστήλωσής του που ολοκληρώθηκε το 1956, χρονιά κατά την οποία το Αρχαίο Ωδείο απέκτησε την αρχική του μορφή. Την ίδια δεκαετία μετατράπηκε ο περιβάλλον χώρος σε αρχαιολογικό με την έκθεση σ' αυτόν σαρκοφάγων, ψηφιδωτών και άλλων αρχαίων ευρημάτων. Το Ωδείο έχει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, κοίλο, ορχήστρα, προσκήνιο, σκηνή, παρασκήνια και στις 23 σειρές καθισμάτων του δύναται να φιλοξενηθούν 2.300 θεατές.
  Από τη θέσπιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τη βασική του έδρα, φιλοξενώντας τους καλοκαιρινούς μήνες κορυφαία ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ