gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΚΑΛΑ Χωριό ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (3)

Αρχαίες επαύλεις & οικίες

Ρωμαική Βίλλα

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στη Σκάλα ανακαλύφθηκε το 1956 η έπαυλη ενός εύπορου Ρωμαίου που είχε θερμά λουτρά, μεταξύ των ανασκαφέντων ευρημάτων ήταν και ένας δισκοειδής πλίνθος του 3ου αιώνα. Στο θαυμάσιο μωσαϊκό δάπεδο της βίλας διατηρούνται ψηφιδωτές παραστάσεις και δυο επιγραφές του 3ου αιώνα. Η μια επιγραφή είναι δακτυλική και απεικονίζει θυσία τριών ζωών(ταύρου, κάπρου και κριού ) που ονομάζονταν "τριττύα". Η άλλη επιγραφή είναι ελεγειακή και είναι αλληγορική παράσταση του Φθόνου ως νεανία πουυποφέρει επειδή βλέπει την ευτυχία των άλλων.
Από τις επιγραφές συμπεραίνουμε ότι τα δάπεδα ήταν το έργο του ψηφοθετούν Κρατερού με υπόδειγμα ζωγράφου που δεν κατονομάζεται .Xρονολογούνται από το 1.400 μέχρι το 1.000 π.Χ. Ο τάφος αυτός σηματοδοτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού Μυκηναϊκού κέντρου, πιθανόν της Ομηρικής Ιθάκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Ionian.com, πύλη Κεφαλονιάς & Ιθάκης


Αρχαίοι ναοί

Απόλλωνος, 7ος π.Χ.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Συνοικία) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Εχει ανασκαφεί και αποκατασταθεί η βάση του. Χρονολογείται με βάση ένα σωζόμενο κιονόκρανό του, από τον 6ο π.χ. αιώνα. Βρίσκεται στη θέση 'Αγιος Γεώργιος όπου δίπλα στο εκεί μικρό εκκλησάκι σώζονται τωρινοί κίονες του ναού. Στην υποκείμενη παραλία άφθονα κατάλοιπα θραύσματα αγγείων και λαξεύσεις στους βράχους απροσδιόριστης χρήσης.

Σπήλαια

Σπήλαιο του Σάκκου

ΣΚΑΛΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Στη σπηλιά του Σάκκου και στο ακρωτήρι Μούντα (ΝΔ της Σκάλας), τα ευρήματα δείχνουν κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ