gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΕΡΙΣΣΟΣ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (4)

Perseus Site Catalog

Akanthos

ΑΚΑΝΘΟΣ (Αρχαία πόλη) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Region: Macedonia
Periods: Archaic, Classical, Hellenistic, Roman
Type: Port city
Summary: The Greek city that aided Xerxes in cutting a canal across the Akte peninsula.

Physical Description:
   
Akanthos is located on the Chalkidean peninsula of Akte, between the gulfs of Singitis and Strymon. The ancient harbor had a mole and the city was almost certainly fortified, but little archaeological investigation has taken place.
Description:
   
Established by colonists from Andros in the Archaic period, the city supported the Persians in 490 and 480 B.C. and willingly aided Xerxes in the construction of a canal across the Akte peninsula. Akanthos was later a member of the Delian League and supported Athens in the Peloponnesian War. After the Peace of Nikias, Akanthos gained some degree of independence until it came under Macedonian control in the 4th century B.C. The city was plundered by the Romans ca A.D. 200, but its port continued to function.
Exploration:
   
No systematic excavations at Akanthos, but many of the graves have been opened.

Donald R. Keller, ed.
This text is cited Oct 2002 from The Perseus Project URL below, which contains 1 image(s), bibliography & interesting hyperlinks.


Αρχαία ιερά

Ιερό στην περιοχή των Νέων Ρόδων

ΝΕΑ ΡΟΔΑ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ιερό στην περιοχή των Νέων Ρόδων

  Το ιερό έχει διάρκεια ζωής από την όψιμη αρχαϊκή ως και την ελληνιστική εποχή και η ιστορία του συνδέεται με δύο αρχαίες πόλεις της περιοχής, τη Σάνη, αποικία των Ανδρίων και την Ουρανούπολη την πόλη που ίδρυσε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, αδελφός του βασιλιά της Μακεδονίας Κασσάνδρου. Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ ο Αλέξαρχος οι κάτοικοι της Σάνης ίδρυσαν το ιερό εκτός των τειχών της πόλης και έκτισαν τον οίκο εν παραστάσει. Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ ο Αλέξαρχος ιδρύει την Ουρανούπολη και εντάσσει το ιερό στη νέα πόλη. Στο οικοδομικό του πρόγραμμα συγκαταλέγονται μνημειακές κατασκευές, ο ελληνιστικός ναός, η επισκευή του αρχαϊκού οίκου κ ά. Το ιερό εγκαταλείφθηκε τον 3ο αι. π.Χ.
   Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε το 1990 όταν κατά τη διάρκεια αυτοψίας βρέθηκε ένα υστεροαρχαϊκό ανθεμωτό ακροκέραμο και ένα οκταεδρικό αγγείο. Το 1990 στη διάρκεια δοκιμαστικών τομών εντοπίστηκαν τμήματα του αρχαϊκού οίκου και του ελληνιστικού ναού. Το 1992-3, ανασκάφηκε ο οίκος, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η ανασκαφή του ναού που συνεχίστηκε και το 1994. Το 1995 η ανασκαφή χαρακτηρίστηκε συστηματική και το 1996 ξεκίνησε η ανασκαφή του συγκροτήματος των ελληνιστικών κτιρίων νότια του ναού. Τα σημαντικότερα κτίσματα είναι: Αρχαϊκός "οίκος" που αποτελείται από σηκό και πρόναο εν παραστάσι. Υψώνεται πάνω σε πόδιο από γρανίτη (1μ. ύψος) και έχει ασβεστολιθικούς τοίχους των οποίων το εξωτερικό μέτωπο διακοσμείται με κυψελωτό θέμα. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα του κτιρίου ήταν οι πήλινες κορινθιακές κεραμίδες της στέγης και τα ακρωτήρια. Ελληνιστικός ναός. Αποτελείται από πρόναο με πρόσταση και σηκό με τρεις εισόδους, κτιστό θρανίο κατά μήκος του ανατολικού του τοίχου, τράπεζα για αναίμακτες προσφορές και περίπου στο κέντρο λιθοσωρό με ίχνη καύσης. Στον πρόναο βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή Ηλίου και μαρμάρινο κεφάλι κοριτσιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Χαλκιδικής


Σελίδες επίσημες

Αρχαία Ουρανούπολη

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΙΣ (Αρχαία πόλη) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
  Στην περιοχή της Ουρανούπολης, ένα χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού, και στη διάρκεια εργασιών ισοπέδωσης ιδιωτικού κτήματος, αποκαλύφθηκε τάφος ρωμαϊκών χρόνων. Βρίσκεται σε χαμηλό ύψωμα στη θέση «κοκκικοχώραφο», κοντά στο δρόμο που οδηγεί προς την μονή Ζυγού και την οριογραμμή του Αγίου Όρους.
  Σε μικρή απόσταση, βορειότερα, υπάρχει υδατογέφυρα και στοά υδομάστευσης μεταβυζαντινών χρόνων, καθώς και διάφορες άλλες κατασκευές σχετικές με την υδροδότηση της περιοχής. Ψηλότερα, στη γραφική θέση «Κοκκινάρα», σε ιδιωτικό κτήμα είχαν ερευνηθεί το 1959 από τον τότε επιμελητή Μανώλη Ανδρόνικο λείψανα σημαντικού ελληνιστικού κτιρίου, μετά τον εντοπισμό από τον ιδιοκτήτη μαρμάρινων δόμων και την ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων, όπως πήλινων λυχναριών, χάλκινων νομισμάτων και μολύβδινων ελασμάτων. Η έρευνα ήταν μάλλον μικρής κλίμακας με αποτέλεσμα να μην ευοδωθεί.
  Το πρώτο εύρημα δεν είναι εντυπωσιακό, προσθέτει όμως ένα νέο τοπογραφικό στοιχείο σε ανεξερεύνητη από αρχαιολογική άποψη περιοχή, που στην αρχαιότητα φιλοξενούσε πλήθος πολισμάτων.
  Πρόκειται για ένα κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο με προσανατολισμό παράλληλο στον αιγιαλό. Χαμηλός λιθοσωρός υψωνόταν πάνω από την επιφάνειά του. Παρόμοιοι λιθοσωροί παρατηρούνται σε αρκετά σημεία του ευρύτερου χώρου, ενδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη στη θέση αυτή οργανωμένου αρχαίου νεκροταφείου.
  Τα τοιχώματα του τάφου είναι κτισμένα πρόχειρα με αργούς λίθους και συνδετική ύλη κιτρινωπό πηλό, ενώ το φυσικό έδαφος αποτελεί το δάπεδό του. Ο νεκρός, σε ύπτια θέση, έχει αποτεθεί απευθείας στο φυσικό κοκκινόχωμα. Μοναδικά κτερίσματα του νεκρού ένα χάλκινο νόμισμα, τοποθετημένο πάνω στο θώρακα, και ένα πήλινο άβαφο λυχνάρι δίπλα στο αριστερό άκρο πόδι. Χρονολογικά εντάσσουν το εύρημα στο τρίτο τέταρτο του 3ου μ.Χ αιώνα.

This text is cited March 2004 from the Municipality of Stagira-Akanthos URL below


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ