gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΙΓΡΙΤΑ Κωμόπολη ΣΕΡΡΕΣ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαιολογικός χώρος Τερπνής

ΤΕΡΠΝΗ (Κωμόπολη) ΣΕΡΡΕΣ
  Στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ Τερπνής από το 1965 είχε ανασκαφεί Μακεδονικός Τάφος που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Το μνημείο ανήκει σε δύο αδέλφια της μακεδονικής άρχουσας τάξης, στους Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, γιους του Απολλόδωρου. Σύμφωνα με τον Αρριανό, ο Απολλόδωρος ήταν εταίρος του Αλέξανδρου, εγκατεστημένος στην Αμφίπολη.
  Ανασκαφές στη συνέχεια έφεραν στο φως επάλληλες οικοδομικές φάσεις οικισμού με διάρκεια ευημερούσας ζωής μιας χιλιετίας, σύμφωνα με τα ευρήματα που χρονολογούνται από τον 6ο αι.π.Χ. έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ τον οικισμό περιβάλλει εκτεταμένο νεκροταφείο διαφόρων εποχών. Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται πληθώρα νομισμάτων από τις αρχές του 4ου ως τον 1ο αι π.Χ. (Αμύντα, Φιλλίπου, Αλεξάνδρου και Επιγόνων), αγγεία, όστρακα, πηνία, οστά ζώων και όστρεα.
  Εντυπωσιακή ήταν η αποκάλυψη της κάτοψης μιας ρωμαϊκής βασιλικής (δημόσιου κτιρίου προς εξυπηρέτηση εμπορικών και κοινωνικών επαφών) που συνδέεται με συγκρότημα λουτρών και χρονολογείται στα τέλη του 2ου, αρχές του 3ου αι. μ.Χ. Το μνημείο ταυτίζεται με το κτίριο που αναφέρεται σε αναθηματική ενεπίγραφη στήλη, εντοπισμένη το 1979, η οποία ανέφερε ότι η «πόλις» με τη συνδρομή της Ιουλίας, από κληροδότημα του συζύγου της Φιλίππου, ανέγειρε βασιλική με εξέδρα και τρεις «προσόντες» οίκους υπό την επιμέλεια του Ποπλίου Αιλίου Κλαρανού Αλεξάνδρου. Ουσιαστικό στοιχείο για τη χρονολόγηση των φάσεων του μνημείου αποτελεί κίονας του προπύλου, που φέρει ανορθόγραφη ταφική επιγραφή, με παράθεση ελληνικών και θρακικών ονομάτων (Ζώσιμος, Μαντώ, Ματερώ, Ιματυώ, Aρτεμις, Όρκος, Ταρουσίνας, Νούμεσις). Βρέθηκαν επίσης αποθηκευτικά πιθάρια, εστίες, μυλόπετρες και συγκρότημα διπλού ληνού (πατητηριού).
  Η πόλη ευημερούσε επί αιώνες λόγω του χρυσού που αποτελούσε βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της και πιθανότατα ταυτίζεται με την αρχαία Βέργη, που τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Νιγρίτας


  Στη θέση "Παλιόκαστρο" της κοινότητας Τερπνής ανασκάπτεται αταύτιστη ακόμη αρχαία πόλη, η ζωή της οποίας αρχίζει στα κλασικά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Στην κορυφή του λόφου έχει αποκαλυφθεί κτιριακό συγκρότημα μέσα σε περίβολο ρωμαϊκών χρόνων, ενώ από τα νεκροταφεία της πόλης ξεχωρίζει μακεδονικός τάφος του 3ου αιώνα π.Χ.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Σερρών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ