gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Επαρχία ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (11)

Ανασκαφές

Ανασκαφή στη θέση "Μπγιαδούδι" Επανομής

ΕΠΑΝΟΜΗ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχαίος οικισμός στο Καραμπουρνάκι

ΘΕΡΜΗ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξερεύνηση (ανασκαφική, γεωφυσική) αρχαίου οικισμού στην κορυφή της Τούμπας, που ίσως ταυτίζεται με την αρχαία Θέρμη. Αποτύπωση αρχιτ. λειψάνων και του περιβάλλοντος χώρου, καταγραφή, συντήρηση, φωτογράφιση, σχεδίαση και μελέτη κινητών ευρημάτων.

Ανασκαφικές έρευνες στη διπλή Τράπεζα Αγχιάλου

ΣΙΝΔΟΣ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχαίες πόλεις

Αρχαία Αινεία

ΑΙΝΕΙΑ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην περιοχή της Ν. Μηχανιώνας τοποθετείται η αρχαία Αινεία. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος εντοπισμός χώρου με σημαντικότατο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στα διοικητικά όρια του νέου Δήμου. Το κύριο αρχαιολογικό εύρημα που παραπέμπει σ' αυτόν τον αρχαίο οικισμό είναι μια τραπεζόσχημη τούμπα που είναι γνωστή ως τούμπα Τάμπια ή Κουμ-Καλέ. Η κατοίκηση της αρχαίας Αινείας χρονολογείται από την πρώιμη εποχή του σιδήρου και φτάνει μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Η Αινεία αναφέρεται από το Διόνυσο τον Αλικαρνασσέα, ως ένας από τους οικισμούς που διαλύθηκαν για να συνοικιστούν με τη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή της Αινείας έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές τρεις ταφικοί τύμβοι Α, Β και Γ, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Απ' αυτούς ο Γ θεωρείται ο πιο παλιός. Σ' αυτόν έχουν βρεθεί απλά κτερίσματα, κυρίως αττικά πήλινα αγγεία. ΟΙ τύμβοι Α και Β προσπαθούν να μιμηθούν τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και είναι κάπως μεταγενέστεροι.
Ο διαφορετικός τρόπος δημιουργίας μεταξύ των τύμβων Γ και Α, Β δίνουν αρκετά στοιχεία για τη καύση των νεκρών, τα σχετικά έθιμα και τον τρόπο κατασκευής των ταφικών τύμβων. Επίσης οι δύο τελευταίοι προσφέρουν την ευκαιρία για συγκρίσεις ανάμεσα σ' αυτούς που μάλλον υπήρξαν τάφοι αστών με τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, γεγονός που προσφέρει αρκετές κοινωνιολογικές πληροφορίες για την εποχή του 4ου αιώνα. Τα ευρήματα των σχετικών ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Μηχανιώνας


Αρχαίοι οικισμοί

ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα όρια της Κοινότητας του Αγγελοχωρίου και 200 μέτρα νότια του χωριού έχει βρεθεί αρχαίος οικισμός και νεκροταφείο.

Αρχαίοι τάφοι

Το Αρχαϊκό Νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Οι Τάφοι του Δερβενίου, νεκρόπολη αρχαίας Λητής

ΛΗΤΗ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΝΕΑ ΚΕΡΑΣΙΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον οικισμό της Κερασιάς έχει βρεθεί ταφικός τύμβος. Στη νότια πλευρά του αποκαλύφθηκε κιβωτιόσχημος τάφος και ένας κεραμοσκεπής, και οι δύο των ρωμαϊκών χρόνων. Ο τύμβος υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε κατά τον 3ο πΧ αιώνα.

ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον οικισμό της Ν. Μηχανιώνας και στην περιοχή της Ανθούπολης έχει βρεθεί νεκροταφείο των ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης στον οικισμό της Ν. Μηχανιώνας και στην περιοχή Δροσιά έχει βρεθεί νεκροταφείο το οποίο χρονολογείται από την ύστερη αρχαιότητα και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

ΣΙΝΔΟΣ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική όχθη του Γαλλικού, αλλά κυρίως στην περιοχή ανάμεσα στον Αξιό και το Γαλλικό, αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή με ανάπτυξη των οικισμών κυρίως κατά τη γεωμετρική περίοδο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαίες τούμπες οι οποίες είναι τοποθετημένες "κατ' οικονομία", εκμεταλλεύονται δηλαδή νερά και αρχαίους δρόμους.
   Στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου και λίγο νοτιότερα του Προϊστορικού και Αρχαϊκού οικισμού της Τούμπας της Αγχιάλου, ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια έργων υποδομής, που εκτελούσε η ΕΤΒΑ στη θέση της Β' Φάσης της ΒΙ.ΠΕ.Θ. (1980-1982), 121 τάφοι, ορθογώνιοι σε λάκκο, λίθινοι κιβωτιόσχημοι και λίθινες σαρκοφάγοι, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, οι οποίοι χρονολογούνται από το 560 ως το 450 π.Χ. περίπου και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε 62 βιτρίνες. Το πιο εντυπωσιακό από τα ευρήματα είναι οι Χρυσές Μάσκες, όμοιες με τις Μυκηναϊκές, καθώς και πλήθος χρυσών αντικειμένων και κοσμημάτων που συνόδευαν τις γυναίκες, ενώ οι άντρες ήταν θαμμένοι με όλο τον οπλισμό τους.
  Ο πρώτος εντοπισμός των τάφων έγινε το 1980 και από τότε άρχισε μία συστηματική έρευνα, με αποτέλεσμα να έρθει στο φως ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαίο νεκροταφείο, το οποίο περιλαμβάνει 121 τάφους, που απλώνονταν πάνω σ' ένα φυσικό γήλοφο.
  Εντύπωση προκαλεί το πλήθος των ανευρεθέντων χρυσών αντικειμένων, που για την εποχή στην οποία ανήκουν, αποτελούν πράγματι ένα μοναδικό σύνολο. Επιβεβαιώνονται έτσι οι μαρτυρίες της γραπτής παράδοσης, ότι η περιοχή αυτή ήταν πλούσια σε χρυσό.
  Ο Γαλλικός ποταμός, ο αρχαίος Εχέδωρος, ήταν από την αρχαιότητα ήδη γνωστός ως χρυσοφόρος. Τα κτερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους παρουσιάζονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θεωρούνται δε ιδιαίτερα σημαντικά επειδή χρονολογούν τα υπόλοιπα κτερίσματα π.χ. τα χρυσά κοσμήματα, που δεν είναι εύκολο να χρονολογηθούν με άλλο τρόπο. Ο οικισμός με τον οποίο σχετίζεται το νεκροταφείο της Σίνδου βρίσκεται πιθανότατα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην Τούμπα της Ν. Αγχιάλου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Εχεδώρου


Σελίδες επίσημες

Κατάλογος αρχαιολογικών χώρων Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ