gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ Κωμόπολη ΙΚΑΡΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (3)

Αρχαία φρούρια

Drakano Fortress

ΔΡΑΚΑΝΟΣ (Αρχαία πόλη) ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
  One of the best preserved examples of Athenian military watchtowers from the Hellenistic period, Drakano Fortress and its fortifications were built during the time of Alexander the Great in the 4th century BC. This 44-foot high limestone tower served as an observation point for Aegean Sea traffic sailing the channel between Ikaria and Samos. The tower was part of a larger garrison and eventual Ikarian city that was noted for its wine production. In 1827 the tower was damaged by Greek naval forces who used it for target practice. Near the tower stands the solitary Church of St. George, and below the church is the remote sandy beach of St. Giorgis. Access to Drakano is via a dirt road leading from the seaside village of Faros. The road ends where a footpath begins, and visitors must then hike about 15 minutes north to the fortress area.
  This extract is cited October 2004 from the Ikarian Enterprises URL below, which contains image

Αρχαίοι τάφοι

Ο Τύμβος του Ικάρου

  Ο Δαίδαλος με το γιο του Ίκαρο, ύστερα από τις περιπέτειες που αντιμετώπισαν στην Κρήτη, δραπετεύουν με το γνωστό τρόπο.
  Ο Παυσανίας στο βιβλίο του "Ελλάδος περιήγησις", ΙΧ, 1, 5-6, γράφει: "Ίκαρον αποπνιγέντα δε εξήνεγκεν ο Κλύδων ες την υπέρ Σάμου νήσον έτι ούσαν ανώνυμον. Επιτυχών δε Ηρακλής αναγνωρίζει τον νεκρόν, και έθαψεν ένθα και νυν έτι αυτώ χώμα ου μέγα επί άκρας έστιν ανεχοιύσης ες το Αιγαίον".
  Στην παραλία της Βαώνης στη θέση Γυάλια και σε απόσταση 50 μ. περίπου από της ακτής υπάρχει σκόπελος που φέρει την ονομασία "Ίκαρης", ενώ στην παραλία μια μεταλλοφορία σιδηρονικελίου, που ξεκινά από τα παρακείμενα χωράφια και φτάνει μέχρι τη θάλασσα ονομάζεται το "αίμα του Ικάρου" και κατά την επιχώρια παράδοση είναι ο τόπος όπου κατέπεσε ο Ίκαρος.
  Πραγματοποιήσαμε μακροχρόνιες έρευνες στις νότιες ακτές του νησιού προσπαθώντας να εντοπίσουμε τι είδαν οι αρχαίοι περιηγητές που μας αναφέρουν ως τάφο του Ικάρου.
  Ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί από τον Κάμπο του Φάρου προς την ακρόπολη του Δρακάνου, μετά τη θέση "του Κοντού το Λάκκωμα" και δεξιά μας σε μια προεξοχή του εδάφους, η οποία απότομα κατηφορίζει προς τη θάλασσα εντοπίσαμε έναν τύμβο, διαμέτρου 5 μ. περίπου, λίγα δε μέτρα ανατολικότερα συναντάμε τα λατομεία του αρχαίου Δρακάνου.
  Η θέση του τύμβου, το μέγεθός του και η γειτνίασή του με τα λατομεία, μας οδηγεί στην σκέψη ότι αυτός πρέπει να είναι ο "Τύμβος του Ικάρου", (Ανάλογη περίπτωση έχουμε με την πληροφορία που μας δίνει ο Ηρόδοτος (IV, 13 και 32-36) σχετικά με την θήκη και το σήμα των Υπερβορείων παρθένων στο ναό της Αρτέμιδος στην Δήλο) ο οποίος περιγράφεται από τον Παυσανία, τον Απολλόδωρο και άλλους αρχαίους συγγραφείς, οι οποίοι μεταφέρουν την πληροφορία αντιγράφοντες προφανώς παλαιότερους συγγραφείς των οποίων τα έργα δεν διεσώθησαν.
  Τα στοιχεία που συνάγομεν από τις αρχαίες πηγές, ότι δηλαδή ο Τύμβος δεν είναι μεγάλος, ότι είναι από χώμα "επί άκρας ανεχούσης εις το Αιγαίον" και το γεγονός ότι κοντά στον τύμβο αυτόν ευρίσκονται τα αρχαία λατομεία και ο Ηρακλής, ο οποίος πραγματοποίησε την Ταφή του Ικάρου, ήταν και προστάτης των λατόμων, συνηγορούν εις το να ταυτίσουμε τον Τύμβο αυτόν με εκείνο που περιγράφουν οι αρχαίες πηγές.
  Φαίνεται λοιπόν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του Δρακάνου και μάλλον οι εργαζόμενοι στα παρακείμενα λατομεία, έδειχναν στους διάφορους ταξιδιώτες και περιηγητές της εποχής εκείνης τον Τύμβο αυτόν τον οποίο θεωρούσαν ως τον Τάφο του Ικάρου, και εξ αυτού προήλθαν οι πληροφορίες που συναντάμε στα αρχαία κείμενα (Στραβ. Γεωγραφικά: 14, 1, 19, Απολλόδ. Βιβ. VI, 3, Πλουτάρχου Περιήγησις της Ελλάδος, ΙΧ 1, 5-6).
  Ανασκαφική έρευνα πιστεύουμε ότι θα διαφωτίσει το θέμα αυτό και θα πληροφορηθούμε την χρονολογία αυτού του Τύμβου.
(κείμενο: Θεμιστοκλής Κατσαρός, Αρχαιολόγος)

Ρωμαϊκά λουτρά

Roman Baths at ancient Therma

ΘΕΡΜΑ (Οικισμός) ΙΚΑΡΙΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ