gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΥΤΙΝΑ Χωριό ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (4)

Αρχαίες πόλεις

Μεθύδριον

ΜΕΘΥΔΡΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΒΥΤΙΝΑ
  Στο αρχαίο Μεθύδριον, που πήρε τ' όνομά του απ' τα δύο ποτάμια ρεύματα του Μυλάοντα και του Μαλοίτα που το περιβάλλουν, διατηρούνται θεμέλια τειχών, πύργων και άλλων οικοδομημάτων. Λείψανα αρχαίου Ιερού πιθανολογούνται στη θέση της εκκλησίας της Παναγίας. Αξίζει ν' αναφέρουμε τον Μεθυδριέα Κλέαρχο, ως πρότυπο ευλαβούς βίου και απέριττων αλλά ευπρόσδεκτων, όχι αιματηρών θυσιών προς τους θεούς, γεγονός που προκάλεσε την ευμένεια του Απόλλωνα και τους επαίνους της Πυθίας, που ηθογραφούν τον ήρεμο και αφανή βίο ενός πτωχού Αρκάδα, σε αντίθεση με τη θορυβώδη χλιδή ενός πλούσιου Ασιάτη των αρχαίων χρόνων.
   Το Ιερό του Ιππίου Ποσειδώνα, που βρισκόταν στο Μεθύδριο, θ' αποκαλυφθεί πιθανόν στις ανασκαφές που διεξάγουμε στην αρχαία πόλη. Πάνω από το αρχαίο μνημείο εντοπίστηκαν λείψανα των χριστιανικών χρόνων. Ευρήματα του ιερού είναι βάθρο με ανάγλυφη παράσταση σκηνής κυνηγίου και αναθηματικό μαρμάρινο ανάγλυφο των Διοσκούρων, που βρίσκονται στο Μουσείο της Τρίπολης.
   Βορειοδυτικά του Μεθυδρίου, στη θέση Πετροβούνι, αποκαλύφθηκαν θεμέλια ενός ναού, που ταυτίζεται από κάποιους με το ναό του Ίππιου Ποσειδώνα, όμως ο Παυσανίας γράφει πως ο ναός ήταν στο Μεθύδριο. Ο ναός στο Πετροβούνι έχει διαστάσεις 16,50 χ 8,40μ. και είχε πρόναο και σηκό. Χτίστηκε δε στα πρώιμα κλασσικά χρόνια και ανακαινίστηκε στα ελληνιστικά.

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τριπόλεως


Νεολιθικοί οικισμοί

Νεολιθικός Οικισμός Καμενίτσας

ΤΟΡΘΥΝΕΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΒΥΤΙΝΑ
Στο λόφο Σακοβούνι κοντά στην Καμενίτσα Γορτυνίας υπάρχει σημαντικότατος νεολιθικός οικισμός που κατοικήθηκε μέχρι τα ύστερα μυκηναϊκά χρόνια καθώς και νεολιθικό σπήλαιο (θέση "Παναγία"). Ο οικισμός περιλαμβάνει αψθδωτά κτήρια. Οι ανασκαφές έγιναν την τελευταία δεκαετία από τον Εφορο Αρχαιοτήτων Δρ. Θ. Σπυρόπουλο. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί αγγεία και οστά. Ο αρχαιλογικός χώρος της Καμενίτσας περιλαμβάνει επίσης προϊστορικά οικιστικά λείψανα (θέσεις "Αγιάννης" και "Κάστρο"), μεσαιωνικά λείψανα (θέση "Αβύσαινα"), μεσαιωνικό φρούριο (θέση "Κάστρο") και οικισμό των ελληνιστικών χρόνων στη θέση "Αγια-Σωτήρα" (πιθανόν η αρχαία κώμη Τορθύνιον).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ