gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ Δήμος ΜΕΣΣΗΝΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Αρχαίοι οικισμοί

Ο λόφος της Περιστεριάς

ΜΥΡΟ (Χωριό) ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Στο λόφο της Περιστεριάς, ένα επιβλητικό τοπίο στο χωριό Μύρο, 8 χλμ. βορειοανατολικά από την Κυπαρισσία, το 1960 η σκαπάνη του Σπύρου Μαρινάτου έφερε στο φως αρχαίο οικισμό που ανάγεται στην Πρωτομηκυναϊκή Εποχή ( 17ος - 16ος αι. π.Χ), στον οποίο βρέθηκαν μνημεία και ευρήματα όπως : οικίες που ανάγονται στη Μεσοελλαδική Εποχή (2200-1580 π.Χ), τρεις θολωτοί χρυσοφόροι τάφοι, μανδρότοιχος περιβολής των τάφων και λείψανα ('περίβολος') τείχους που περιέβαλλε το λόφο της Περιστεριάς στη νότια πλευρά του. Το 1976 η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Γ. Κορρέ απεκάλυψε μνημεία όπως : έναν θολωτό τάφο της πρώτης Μυκηναϊκής Εποχής, επιφανειακό τετράπλευρο κτιστό τάφο και κτίσματα του 1500 π.Χ. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές, όπως χρυσά κοσμήματα, τρία χρυσά κύπελλα, αρκετά όστρακα, χρυσά πέταλα, αιχμές βελών, χάλκινο ξίφος, χρυσοί ρόδακες, αμφίστομο εργαλείο από κερατόλιθο, μια χρυσή κουκουβάγια κ.ά., φυλάσσονται στο Μουσείο της Χώρας. Ο πλούτος των ευρημάτων και το μέγεθος των κτισμάτων αναδεικνύουν το χώρο της Περιστεριάς ως το κέντρο της ευρύτερης περιοχής την εποχή των μυκηναϊκών χρόνων, ενώ από το Σπύρο Μαρινάτο χαρακτηρίζεται ως οι «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου».

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Αρχαίοι τάφοι

Οι θολωτοί τάφοι Περιστεριάς

Στην Περιστεριά, ή Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου, έχουν βρεθεί τέσσερεις θολωτοί τάφοι, ένας των οποίων είναι ο μεγαλύτερος της Μεσσηνίας. Στους τάφους της Περιστεριάς έχουν βρεθεί σύμβολα γραφής στην Ιερογλυφική και τη Γραμμική Α' , εγχάρακτα κνωσιακά στοιχεία, χρυσά κύπελλα, κοσμήματα και σπουδαία αγγεία που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο της Χώρας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ