gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δήμος ΚΟΖΑΝΗ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Αρχαίοι τάφοι

Macedonian Tomb at Spilia

ΣΠΗΛΙΑ (Χωριό) ΚΟΖΑΝΗ
Διθάλαμος μακεδονικός τάφος με δωρική πρόσοψη. Κατασκευάστηκε στην αρχή του 2ου αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως τον 1ο αιώνα π.Χ. Ανασκάφηκε το 1986 και το 1987.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Μακεδονικός τάφος Σπηλιάς

  Ο μακεδονικός τάφος της Σπηλιάς με κατεύθυνση Β-Ν είναι διθάλαμος, διαστάσεων 3,36 x 6,52 μ. (μήκος νεκρικού θαλάμου 4,12 μ.) με μνημειακή πρόσοψη, δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα που κρύβει την καμάρα. Τέσσερις δωρικοί ημικίονες (ανά δύο αριστερά και δεξιά) αποτελούν τα εικονικά στηρίγματα του θρίγκου. Ανάμεσα στους ημικίονες υπάρχουν ανάγλυφες ασπίδες με γραπτή φυτική διακόσμηση. Η αρχιτεκτονική μορφή του μνημείου επιτρέπει τη σύγκριση του με άλλα της ίδιας κατηγορίας, όπως τον τάφο του Φίλιππου και του μικρού Πρίγκηπα στην Βεργίνα και τον μεγάλο τάφο των Λευκαδίων Νάουσας.
   Από το εσωτερικό του τάφου λείπει εντελώς η γραπτή διακόσμηση, όλες οι επιφάνειες παραμένουν λευκές, ενιαίες και αδιάρθρωτες, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαμόρφωση στα δάπεδα. Σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού οι νεκροί που θάφτηκαν σε αυτόν αριθμούν τους επτά ή οκτώ. Οι νεκροί έφευγαν για τον άλλο κόσμο συνοδευόμενοι, σύμφωνα με τα πανελλήνια έθιμα, από λίγα προσωπικά αντικείμενα (στλεγγίδες, πόρπες, μαχαίρια) αγγεία προσφορών και τελετουργιών (σκυφίδια, πινάκια, αμφορείς, λάγηνοι, μυροδοχεία) και συμβολικά θρησκευτικά (αστράγαλοι, λύχνοι, ειδώλια, νομίσματα). Η κατασκευή του τάφου τοποθετείται στο β' τέταρτο του 2ου αιώνα π.Χ., και η χρήση του φθάνει ως το τελευταίο τέταρτο του 1ου αι π.Χ.
   Η αποκάλυψη και συστηματική έρευνα των μακεδονικών τάφων στην Σπηλιά και τους Πύργους, και παλαιότερα ο εντοπισμός παρόμοιου στις Λικνάδες Βοϊου, επιβεβαιώνει την κοινή ταυτότητα ταφικών εθίμων και πρακτικών μεταξύ Κάτω και Ανω Μακεδονίας, ανατρέποντας με αυτόν τον τρόπο την πεποίθηση περί πολιτιστικής και κοινωνικής απομόνωσης της δεύτερης. Επιπλέον, προσθέτει δύο ακόμα δείγματα στην ποικιλία της αρχιτεκτονικής μορφής, που παρουσιάζει το είδος των μνημείων αυτών. Τέλος, αναπτερώνει την ελπίδα ότι η συστηματική αρχαιολογική έρευνα που άρχισε τα τελευταία χρόνια στην Δυτική Μακεδονία θα φέρει στο φως και άλλα ίσως λαμπρότερα δείγματα του πολιτισμού των κατοίκων της περιοχής.
Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσσίδη, Δρ Αρχαιολόγος
Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από ενημερωτικό φυλλάδιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχίας Κοζάνης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ