gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΛΑΙΜΟΣ Συνοικία ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ".


Αρχαιολογικοί χώροι (1)

Αρχαίοι ναοί

Ναός Απόλλωνος Ζωστήρος

  Σημαντικό ιστορικό σύμβολο για τη πόλη μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ. Πληρώνετε εισιτήριο στην πύλη εισόδου το οποίο σας επιτρέπει και τη χρήση των κολυμβητικών εγκαταστάσεων. Σώζονται η βάση του ναού, τμήματα των κιόνων του περιστυλίου καθώς και ο βωμός αφιερωμένος στη Λητώ και τα παιδιά της Αρτεμη και Απόλλωνα.
  Η ανακάλυψη των πρώτων αρχαιολογικών ευρημάτων το 1952 οφείλεται στα παιδιά του ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης τα οποία καθώς έπαιζαν στην παραλία πάνω από τον αρχαίο ναό που ήταν θαμμένος στην άμμο βρήκαν ένα ενεπίγραφο κομμάτι από κατεργασμένο μάρμαρο.
Λεπτομερής περιγραφή του ναού:
  Ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρος είναι ένας ναός απλής μορφής και μετρίου μεγέθους. Ο "σηκός", το κύριο δηλαδή μέρος του ναού είχε διαστάσεις 10,8μ. x 6μ. και είσοδο προς την Ανατολή.
  Ο ναός μεταγενέστερα απέκτησε "περίσταση" δηλαδή ένα είδος σκεπαστού χώρου γύρω από το ναό η σκεπή του οποίου στηριζόταν σε κίονες. Η "περίσταση" η οποία χρονολογείται κατά το 2ο μισό της 4ης εκατονταετίας π.Χ, από 4 κίονες στις δυο στενές όψεις και από 6 στις φαρδύτερες των οποίων σώζονται μόνο οι βάσεις.
  Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με άριστα ορθογωνισμένες πλάκες τιτανόλιθου, προσαρμοσμένες η μία στην άλλη.
  Από την τοιχοποιία της αρχικής κατασκευής σώζεται μόνο η βορινή πλευρά σε ύψος κάτω του μέτρου. Είναι η καλλίτερη της Αρχαϊκής εποχής, κατασκευασμένη με το λεγόμενο πολυγωνικό σύστημα, δηλαδή χωρίς λάσπωμα ή ασβέστη αλλά με πελέκημα, ορθογωνισμό και τέλειας προσαρμογής της μιας πέτρας με την άλλη. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι τοίχοι του ναού ήταν έτσι κατασκευασμένοι σε όλο τους το ύψος παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη από ένα ορισμένο ύψος και πάνω, άρχιζε πλινθοποιία.
  Τη χριστιανική εποχή ο ναός μετατράπηκε σε μικρό μοναστήρι κατ' άλλους αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο και κατ'' άλλους στην Παναγία.
  Βόρειο - ανατολικά του ναού και σε μία απόσταση 6,5μ. σώζεται η βάση του βωμού από μεγάλους ορθογωνισμένους τιτανόλιθους με διαστάσεις 4,25 x 2,55μ.
  Στο μέσο του σηκού, και σε διάταξη παράλληλη προς την είσοδο ανακαλύφθηκαν τρεις βάσεις αγαλμάτων. Δεξιά κι αριστερά ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα της Λητούς και της Αρτεμης και στον κεντρικό του Απόλλωνα και μπροστά του ήταν τοποθετημένη συμπαγής μονολιθική μαρμάρινη τράπεζα διαστάσεων 1,10 x 0,62 και ύψους 0,63εκ. οι οποία στο μπροστινό της μέρος καταλήγει σε δύο, μάλλον άτεχνα, λεοντοπόδαρα.
  Από θραύσματα που βρέθηκαν στον ναό, οι μελετητές συμπεραίνουν ότι παρόμοιες τράπεζες, μικρότερων διαστάσεων θα πρέπει να βρίσκονταν μπροστά και από τα άλλα δυο αγάλματα για να εναποθέτουν οι πιστοί τα αφιερώματά τους.
  Σώζονται επίσης οι δύο παραστάδες της εισόδου και στο μαρμάρινο κατώφλι υπάρχουν δυο τρύπες, που αποδεικνύουν ότι η ξύλινη πόρτα του ναού ήταν δίφυλλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Βουλιαγμένης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ