gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΜΕΓΑΡΑ Αρχαία πόλη ΕΛΛΑΔΑ".


Αρχαιολογικοί χώροι (1)

Αρχαία μνημεία

Η Κρήνη του Θεαγένους

  Η Κρήνη του "Θεαγένους" χρονολογείται γύρω στα 500 μ.Χ. Αποτελείται από ένα προστώο, μία στενή δεξαμενή άντλησης και δύο μεγάλες δεξαμενές συγκέντρωσης του νερού. Η σκεπή στηριζόταν σε 35 οκτάγωνες πώρινες κολόνες.
  Το κτίσμα στην πρόσοψη είχε στοά με πέντε δωρικούς κίονες, πίσω από αυτήν μια στενή δεξαμενή άντλησης και στο βάθος δύο μεγάλες δεξαμενές συγκέντρωσης νερού. Οι δύο αυτές δεξαμενές χωρίζονταν με ένα θωράκιο. Τη σκεπή κρατούσαν 35 οκτάπλευρες πώρινες κολόνες. Τα τοιχώματα ήταν κτισμένα με ασβεστολιθικούς ογκόλιθους σε ισόδομο σύστημα.
  Η θέση της Κρήνης εντοπίσθηκε το 1898 και αποκαλύφθηκε μερικώς το 1900. Το 1957 αποφασίσθηκε από τον Ι. Παπαδημητρίου, η γενική ανασκαφή του κτίσματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 1958. Μετά το 1959 έγινε στερέωση των κονιαμάτων στεγανοποίησης των δεξαμενών της Κρήνης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ