gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ Αρχαία πόλη ΛΕΒΙΔΙ".


Αρχαιολογικοί χώροι (4)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαιολογικός χώρος Αρκαδικού Ορχομενού

  Ο αρκαδικός Ορχομενός μεταφέρθηκε στα ιστορικά χρόνια στο ορεινό ύψωμα πάνω από το Καλπάκι (σημερινός Ορχομενός). Η πόλις περιβαλλόταν με τείχος, από το οποίο σώθηκαν αρκετά τμήματα. Στο πλέον επίπεδο τμήμα της ακρόπολης έγινε η Αγορά, η οποία προς Βορράν περιβαλλόταν από με γάλη στοά (70 χ 11,40 μ.) που χρονολογήθηκε στον40 αι. Π.Χ. Ανατολικά της Αγοράς ευρέθη το Βουλευτήριο, που είναι ορθογώνιο κτίσμα (41 χ 8,20 μ.) και έφερε εσωτερική κιονοστοιχία 12 κιόνων. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν 12 χάλκινες πλάκες, με προξενικά ψηφίσματα. Βόρεια του Βουλευτηρίου αποκαλύφθηκε το Θέατρο, πάλι απ' τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, το έτος 1913-14, το άνω μέρος του κοίλου του οποίου ανασκάφηκε από τον Εφορο Αρχαιοτήτων Θ. Σπυρόπουλο. Νότια της Αγοράς αποκαλύφθηκε ο ναός της Αρτέμιδος Μεσοπολίτιδος, που είχε μήκος 19,80 και πλάτος 6,45 μ. Ο βωμός του ναού ήταν ορθογώνιο κτίσμα, μήκους 17,30 και πλάτους 3,54 μ. Το τείχος του Ορχομενού ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με τους 30 πύργους του, που ήσαν τετράγωνοι και προεξείχαν από τα μεσοπύργια διαστήματα κατά 4μ. περίπου. Το πάχος του τείχους υπερέβαινε τα 2,40 μ., ενώ στην ακρόπολη βρέθηκαν πολλές δεξαμενές για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων.

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τριπόλεως


Αρχαία θέατρα

Αρχαίο θέατρο Ορχομενού

Το θέατρο του Ορχομενού χτίστηκε σε φυσικό λόφο με εξαιρετική θέα προς τα δύο Ορχομένια πεδία, ιδιαιτέρως προς το κάμπο της Κανδήλας. Σώθηκε το ανάλημμα της σκηνής και η κυκλική ορχήστρα, με θρόνους στην πρώτη σειρά (Προεδρία) και λίθινο κυλινδρικό βάθρο στα κράσπεδα της ορχήστρας. Ανάμεσα στα κτιστά εδώλια, υπάρχουν κλίμακες που οδηγούσαν στις ανώτερες σειρές του κοίλου. Η κατασκευή του θεάτρου ανάγεται στους πρώϊμους ελληνιστικούς χρόνους.

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τριπόλεως


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ