gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΠΑΡΟΣ Αρχαία πόλη ΚΥΚΛΑΔΕΣ".


Αρχαιολογικοί χώροι (12)

Αρχαίοι τάφοι

Αρχαίο νεκροταφείο

  Κατά τις πρόσφατες ανασκαφές (1983) ήρθε στο φως ένα σπουδαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Το νεκροταφείο βρέθηκε κοντά στο λιμάνι, επάνω σχεδόν στον παραλιακό δρόμο. Περιλαμβάνει τάφους διαφόρων τύπων, από διάφορες εποχές. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ένα πολυάνδριο (ομαδικός τάφος), μοναδικός στο χώρο του Αιγαίου που χρονολογείται στο τέλος της γεωμετρικής περιόδου (8ος π.Χ. αι.). Μπροστά στο πολυάνδριο υπάρχει μία πελώρια επιτύμβια στήλη. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί σαν αρχαιολογικό πάρκο. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ενδιαφέροντα ευρήματα καθώς και φωτογραφίες από παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφές.

Κιβωτιόσχημες ταφές Ρωμαϊκών Χρόνων

Στη θέση Αγιος Παντελεήμων και δίπλα σχεδόν στο μεγάλο δημόσιο κτίριο - ιερό, αποκαλύφθηκαν 6 κιβωτιόσχημες ταφές Ρωμαϊκών Χρόνων. Πρόκειται για ομαδικούς τάφους κατασκευασμένους από μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, σε ορισμένους δε έχουν χρησιμοποιηθεί αετώματικά καλύμματα σαρκοφάγων ελληνιστικών χρόνων.

Αρχαία ιερά

Δήλιο

Βόρεια του κόλπου της Παροικιάς, στην Κορυφή της Βίγλας ο Otto Rubenshon αποκάλυψε το 1899 το Ιερό της Λατρείας του Απόλλωνα του ΔΗΛΙΟΥ, το ΔΗΛΙΟ που επικοινωνούσε με Δήλο και Νάξο. Στο ΔΗΛΙΟ λατρευόταν, εκτός από τον Απόλλωνα και η Άρτεμις, αλλά και η Μητέρα τους Λητώ. Σύγχρονοι αρχαιολόγοι (κ. Ζαφειρόπουλος) διαμορφώνοντας τον χώρο γύρω από το Ιερό και κατεδαφίζοντας τις ξερολιθιές βρήκαν μετέφεραν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου 41 κομμάτια, από τα οποία συγκρότησαν το άγαλμα της Δήλιας Αρτέμιδος. Στην περιοχή του Δηλίου βρέθηκε Κυκλάδικό Νεκροταφείο με σημαντικά ευρήματα (Κυκλαδικά ειδώλια κ.λ.π.).

Delion

Βόρεια του κόλπου της Παροικιάς, σε ψηλό λόφο απέναντι από την Δήλο, ιδρύεται στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα ένα ιερό λατρείας του Απόλλωνα του Δήλιου. Αποτελείται από ένα περίβολο με βωμό, ένα ναό της Αρτέμιδος, αδελφής του Απόλλωνα και ένα μικρό χώρο για συμπόσια. Στην περιοχή του Δηλίου βρέθηκε κυκλαδικό νεκροταφείο (3η χιλιετία π.Χ.).

Ασκληπιείον

Ασκληπιείο

Στα Ν.Δ. της πόλης της Παροικιάς, στο λόφο της Αγίας Αννας και στη χαμηλότερη από τις δυο φυσικές ταράτσες, που σχηματίζονται από ένα κροκαλοπαγή και ασυνήθιστο για την περιοχή βράχο, ανακαλύφθηκε με τις ανασκαφές των αρχών του αιώνα, από Γερμανούς Αρχαιολόγους, χώρος λατρείας του Θεού της Ιατρικής, Ασκληπιού. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο οικοδόμημα του 4ου αιώνα δωρικού ρυθμού διαστάσεων 45 Χ 17μ. με δυο στοές στις στενές του πλευρές.

Ασκληπιείον & Πύθιον

Ο παραλιακός δρόμος (νότια κατεύθυνση) οδηγεί στον λόφο της Αγίας Αννας όπου αποκαλύφθηκε χώρος λατρείας του θεού της ιατρικής Ασκληπιού. Πρόκειται για οικοδόμημα του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο ναός ήταν υπαίθριος, κτισμένος γύρω από μία πηγή. Στην ίδια περιοχή, σώζονται κάποια ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα.

Εργαστήρια

Αρχαίο Εργαστήριο Κεραμεικής

Σε απόσταση 500μ. πίσω από την Εκατονταπυλιανή, στη θέση "Θολάκια" αποκαλύφθηκε ένα σημαντικό συγκρότημα κεραμεικών καμίνων της Αρχαιότητας. Η ανασκαφή άρχισε το 1986 και το 1993 αποδόθηκε στο κοινό άλλος ένας υποδειγματικά διαμορφωμένος χώρος. Το Κεραμεικό αυτό εργαστήρι, ήταν σε λειτουργία στα ελληνιστικά χρόνια.

Αρχαία τείχη

Αρχαίο Τείχος

Σε απόσταση 300μ. από το εργαστήρι Κεραμεικής, αποκαλύφθηκε το 1990 ένα μεγάλο τμήμα του αρχαίου τείχους. Τμήματα του Ανατολικού τείχους και μια πύλη ήταν ήδη στο "Καστροβούνι" καθώς και στην θέση "2 πλάκες".

Κτίρια

Δημόσιο Κτίριο - Ιερό Αρχαϊκών Χρόνων

Από τις σημαντικότερες επιτυχίες της αρχαιολογικής σκαπάνης των τελευταίων χρόνων, ήταν η αποκάληψη ενός μεγάλου κτιρίου, κατά πάσα πιθανότητα δημοσίου των αρχαϊκών χρόνων (6ος π.χ. αιώνας), του οποίου η χρήση συνεχίζεται μέχρι τα υστεροελληνιστικά ρωμαϊκά χρόνια, (2ος μ.χ. αιώνας), εφ' όσον πάνω από τον αρχαϊκό τοίχο υπάρχει και δεύτερη κατασκευαστική φάση των ύστερων χρόνων. Η κυριότερη όμως αποκάλυψη στο χώρο αυτό, ήταν το άγαλμα της αρχαϊκής Γοργούς της Πάρου, (6ος π.χ. αιώνας) φταγμένο από Παριανό μάρμαρο.

Ψηφιδωτά δάπεδα

Υστεροελληνιστικών - Ρωμαϊκών χρόνων. Κτιριακό συγκρότημα με σπίτια και δημόσια οικοδομήματα, ήλθαν στο φως του Παριανού ήλιου, με την ευκαιρία πρόσφατης δοκιμαστικής ανασκαφής που έγινε σε οικόπεδο του Δήμου Πάρου, όπου πρόκειται να ανεγερθεί Πολιτιστικό Κέντρο.

Αρχαίες ακροπόλεις

Κάστρο

Ο λόφος της Ακρόπολης όπου ήταν όλα τα οικοδομήματα και ιερά, υψώνεται 10 μ. πάνω από τη θάλασσα, πήρε την ονομασία "Κάστρο" από το οικοδόμημα του Δούκα της Νάξου. Ο Αρχαϊκός ναός της Αθηνάς, σώζονται επίσης ο σηκός και ο οπισθόδρομος. Η πρόσοψη του ναού έχει καταρρεύσει μαζί με τμήμα του λόφου του Κάστρου.

Ωδείον

Ωδείο ή Νυμφαίο 1800 ετών

Απέναντι ακριβώς από το λιμάνι της Παροικιάς, στη θέση ΚΡΙΟΣ, υπάρχει αναξιοποίητο δυστυχώς ένα σημαντικό μνημείο - αρχαίο οικοδόμημα μήκους 23μ. και πλάτους 8,40μ. του 2ου μ.χ. αιώνα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ