Η Σαντορίνη, νησί των Κυκλάδων, γνωστή παλαιότερα ως "Καλλίστη", είναι γέννημα
του ηφαιστείου της. Μια σειρά εκρήξεων που ξεκίνησαν πριν από εκατοντάδες χιλιάδες
χρόνια, μετέβαλε το χώμα σε ένα πορώδες έδαφος με μοναδική όψη, στο οποίο οι
αμπελώνες του νησιού ξεχωρίζουν για το ειδικό και μοναδικό κλάδεμά τους σε σχήμα
καλαθιού-κουλούρας, τεχνική που αναπτύχθηκε από τον ντόπιο αμπελουργό, για να
αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί.
Οι κύριες ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού είναι το "Ασύρτικο", το "Αθήρι", το "Αηδάνι",
από τις οποίες παράγονται λευκά "ζωηρά" κρασιά καθώς επίσης και το περίφημο
γλυκό κρασί Visanto.
Η εταιρεία Μπουτάρη δημιούργησε το πρώτο επισκέψιμο Οινοποιείο στο νησί το
1988, με στόχο να αναδείξει μία πολύ ιδιαίτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας
που δυστυχώς κινδύνευε με καθολική αλλοίωση από την ταχύτατη και χωρίς υποδομές
τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Το Οινοποιείο έχει δυνατότητα παραγωγής 1.100.000
λίτρων ετησίως και διαθέτει 190 δρύινα βαρέλια.
Το Οινοποιείο Σαντορίνης προσφέρει στον επισκέπτη:
- Οργανωμένη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά,
γαλλικά και ιταλικά - Ξενάγηση στις υπόγειες κάβες
- Ξενάγηση στους αμπελώνες του Κτήματος Σελλάδια
- Προβολή οπικοακουστικού πολυθεάματος για την ιστορία του κρασιού στο νησί
- Μύηση στην τέχνη της οινογευστικής
- Γευσιγνωσία κρασιών
- Αίθουσα φιλοξενίας 80 ατόμων για ειδικές εκδηλώσεις
- Δυνατότητα αγοράς κρασιών τρέχουσων & παλιών εσοδειών
- Δυνατότητα αγοράς βιβλίων και αντικειμένων σχετικών με το κρασί
- Δυνατότητα για Κινηματογραφικές προβολές
- Δυνατότητα συνδυασμού επίσκεψης σε κοντινούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς
χώρους και αξιοθέατα με φυσικές ομορφιές
Η λειτουργία του οινοποιείου παίζει σημαντικό ρόλο στην αμπελοοινική, πολιτιστική
και κοινωνικοικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Σημαντική επίσης συμβολή στην
ανάπτυξη της αμπελουργίας της περιοχής αποτελεί τόσο η καλλιέργεια του Κτήματος
Σελλάδια, ιδιόκτητου αμπελώνα της εταιρείας, όσο και η πολύχρονη συνεργασία
με ντόπιους παραγωγούς. Η τεχνογνωσία της εταιρείας Μπουτάρη σε συνδυασμό με
την εμπειρία, την σκληρή δουλειά και το μεράκι των αμπελουργών του νησιού δίνουν
ένα μοναδικό αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας τις παλιές παραδοσιακές ποικιλίες της
περιοχής, αλλά και επιτυχημένες πειραματικές φυτεύσεις ξένων ή ελληνικών ποικιλιών.
Στο οινοποιείο της Σαντορίνης οινοποιούνται τα κρασιά: Κτήμα Σελλάδια, Ασύρτικο,
Σαντορίνη , Καλλίστη, Νυχτέρι, και Visanto.
Θα είναι μεγάλη χαρά να σας ξεναγήσουμε στο Οινοποιείο μας στην Σαντορίνη!
Διοίκηση & τμήματα
Διευθυντής
Κος Πέτρος Βαμβακούσης
Υπεύθυνος φιλοξενείας
Κα Αλεξία Παπαδοπούλου
Οργανωτική δομή / Συνεργασίες / Συμμετοχές / Μέλη / Σχέσεις