Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Γεύσεις του τόπου στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ Περιφέρεια ΕΛΛΑΔΑ" .
ΑΤΑΒΥΡΟΣ (Δήμος) ΡΟΔΟΣ
Παραδοσιακό φαγητό με πρώτη ύλη το σιτάρι επεξεργασμένο με αξιόλογο παραδοσιακό τρόπο, με πολλές ώρες ψησίματος και πολλές ημέρες στον ήλιο να στεγνώσει και παραδοσιακά να αλεστεί . Προσφέρεται στους γάμους και είναι από τα πιο περιζήτητα πιάτα.
Παραδοσιακή συνταγή χειροποίητων μακαρονιών από τις γυναίκες με αλεύρι , αυγό και νερό. Όλη η προετοιμασία περιλαμβάνει ζύμωμα και πλάσιμο της ύλης σε μακαρόνια λεπτά και μακριά δίνοντας σχήμα ανάλογα με την παραδοσιακή μαγειρική διάθεση της κάθε νοικοκυράς . Τα μακαρόνια αφού τελειοποιηθούν ψήνονται σε νερό ή σε ζωμό κρέατος εμπλουτισμένο με τοπικά αρωματικά φυτά. Παραλλαγή του φαγητού αυτού είναι η κουλουρία ( Αγιος Ισίδωρος ).
Τα λουκάνικα κατασκευάζονται από ντόπιο χοιρινό κρέας το οποίο μαζί με διάφορα μπαχαρικά ( αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι, κ.α.) θα αποτελέσει το μίγμα με το οποίο οι γυναίκες θα γεμίσουν τα έντερα του γουρουνιού. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος καθαρισμού και γεμίσματος του εντέρου καθώς και το ψήσιμο στα κάρβουνα που συνοδεύεται από ντόπιο παραδοσιακό κρασί.
Για την κατασκευή του μίγματος οι γυναίκες χρησιμοποιούν αυγά, αλεύρι, ντομάτα, τυρί, αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά . Αξιόλογος είναι ο τρόπος ψησίματός τους ( τηγανίζονται μέσα σε καυτό παρθένο ελαιόλαδο ρίχνοντάς τα κουταλιά - κουταλιά ).
Είναι πίτες που γίνονται από σιταρένιο αλεύρι οι οποίες αλείφονται με «χοιρόμυλα» (λίπος χοίρου)
Είναι γλυκό το οποίο γίνεται στη γιορτή του Αγίου Νικολάου . Η ζύμη γίνεται από σιταρένιο αλεύρι και γεμίζεται με καβουρδισμένα αμύγδαλα , καρύδια και σουσάμι. Στη συνέχεια περιχύνονται με ζεστό μέλι.
Γλυκό για τους γάμους . Υλικά για την κατασκευή είναι σουσάμι, μέλι , ζάχαρη. Οι γυναίκες ετοιμάζουν το μελεκούνι πριν από το γάμο σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε μεγάλα καζάνια τα οποία βράζουν σε φωτιές που ανάβουν στις αυλές των σπιτιών. Το κόβουν σε διάφορα ασύμμετρα σχήματα και το μοιράζουν πόρτα - πόρτα στα σπίτια του χωριού ή στην εκκλησία.
Κατά την περίοδο του Πάσχα και ειδικά το Μεγάλο Σάββατο οι γυναίκες ετοιμάζουν τον Λαμπριώτη ( κατσίκι γεμιστό με ρύζι και διάφορα τοπικά καρυκεύματα και αρωματικά φυτά όπως ρίγανη , δυόσμος, άνηθος, δενδρολίβανο κ.α.) . Το φαγητό ψήνεται σε παραδοσιακό φούρνο ερμητικά κλειστό με λάσπη όλη τη νύχτα από το Μεγάλο Σάββατο έως την Κυριακή του Πάσχα. Παραλλαγή του Λαμπριώτη είναι ο Πασχάτης που φτιάχνουν στον Αγιο Ισίδωρο και στα Σιάνα .
ΚΑΣΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Ο επισκέπτης αξίζει να δοκιμάσει τα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και αφεψήματά του: Την ελαϊκή (είδος τυριού, που παράγεται από μυζήθρα), τις μακαρούνες, τις παστές μένουλες, τα μπουστιά από μπομπάρια (αρνίσια εντόσθια γεμιστά με κιμά, συκώτια και ρύζι), τους ντολμάδες, το κασιώτικο πιλάφι (με ρύζι που βράζει σε ζωμό κρέατος), τη σιτάκα, το οφτό (αρνί στο φούρνο γεμιστό με ρύζι), το αρμυροτύρι, τα μοσχοπούγκια (μικρά γλυκά από ειδική ζύμη σε σχήμα «πουγκιού», γεμιστά με αμύγδαλα, ζάχαρη και ανθόνερο), τις τούρτες (πίτες γλυκές με μυζήθρα), τις μυζηθρόπιτες, τους κουραμπιέδες, τις ξυλικόπιτες, τη μαντζουράνα – ροζμαρί (δεντρολίβανο) και την κυνομαλά (αλισφακιά) κλπ
ΝΙΣΥΡΟΣ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Φαγητά: Καπαμάς (κατσίκι γεμιστό), ρεβιθοκεφτέδες ή πιτθάκια. Μυζήθρα, αδραμυτθόζουμο, κάπαρη, τυρί της τρυγιάς, μπουκουνιές (χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με λίπος), γιαπράκια, ψάρια μαρινάτα, μοσχάρι κοκκινιστό με πιλάφι κ.ά.
Γλυκά: Ξεροτήγανα - δίπλες - λουκουμάδες, φοινίκια - κουραμπιέδες, μουσταλευριά, γλυκά κουταλιού (νεράντζι, κυδώνι, ντοματάκι), παστελλαριές (σύκα ανοιγμένα με αμυγδαλόψιχα και σουσάμι), μέλι
Ποτά - ροφήματα: Σουμάδα, κρασί κόκκινο, σάψυχο - δεντρολίβανο.
ΧΑΛΚΗ (Νησί) ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ
Το οφτό (το αρνί του Πάσχα γεμιστό με ρύζι και συκώτια, το οποίο ψήνεται σε φούρνο παραδοσιακό με ξύλα), σμαρίδες παστές, φακόρυζο (φακές καβουρδισμένες με ρύζι και κρεμμύδι). κουλιά (μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι σε σχήμα κοχυλιού), χαλκίτικα μακαρόνια (φτιάχνονται και κόβονται στο χέρι ψιλά-ψιλά, μαγειρεύονται μετά από μερικές ώρες και σερβίρονται με κρεμμύδι καβουρδισμένο) κ.ά.
Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Εγγραφείτε τώρα!