gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΥΘΕΙΟ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

ΑΓΕΡΑΝΟΣ (Οικισμός) ΓΥΘΕΙΟ
  Μετά το Μαυροβούνι και στον κεντρικό δρόμο Γυθείου Αρεόπολης βρίσκεται το ιστορικό χωριό Αγερανός. Η ιστορία του βρίσκεται στα βάθη των αιώνων που φημολογείται πως ήταν η θέση του τάφου του ήρωα Λα. Νότια του υψώματος του Αγερανού κοντά στην έφορη πεδιάδα της Δίχοβας, βρίσκεται το λιμάνι Βαθύ.
  Στην περιοχή έχουν βρεθεί δωρικά κιονόκρανα προπερσικών χρόνων και επιγραφή σε ορθογώνια λίθινη πλάκα που αναγράφει FIOΣΤΕΦΑΝΟΙ ΑΦΡΟΔΙΤΑΙ. Πιο παλιά είχαν βρεθεί τρία ιωνικά κιονόκρανα το ένα μεγαλύτερο από τα άλλα και που συνδέονται με το αναφερόμενο ιερό του Διός κατά τον Παυσανία αλλά και πιθανό ιερό της Αφροδίτης.
  Σήμερα βρίσκονται στη κορυφή του Αγερανού οι καστροκατοικίες του Αλτζερινάκου καθώς και το συγκρότημα του Αντωνόμπεη και του Τσικουρίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γυθείου


ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΓΥΘΕΙΟ
Βρίσκεται δυτικά του Γυθείου και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γυθείου, μαζί με τους οικισμούς Αγιος Ευστράτιος και Μοναχή Συκιά, με 120 κατοίκους.

ΒΑΘΥ (Οικισμός) ΓΥΘΕΙΟ
Υπέροχος οικισμός δίπλα στον Αγερανό με εκτεταμένη παραλία. Στο Βόρειο τμήμα της αιγιαλίτιδας ζώνης υπάρχουν ίχνη κτιρίων της Ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.

ΚΑΜΑΡΕΣ (Οικισμός) ΓΥΘΕΙΟ
Οι Καμάρες είναι ψαροχώρι με εκτεταμένη παραλία. Το τοπωνύμιο οφείλεται στο σημαντικό αψιδωτό κτίριο της ρωμαϊκής περιόδου (διάμετρος 18 μέτρων) που μέρος του είναι καταβυθισμένο, ενώ το συγκρότημα περιελάμβανε και θέρμες.

ΜΑΡΑΘΕΑ (Χωριό) ΓΥΘΕΙΟ
Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γυθείου, μαζί με τους οικισμούς Διρόν, Κουλούκα και Νέα Μαραθέα, με 125 κατοίκους.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ (Οικισμός) ΓΥΘΕΙΟ
  Ένα χιλιόμετρο νότια του Γυθείου βρίσκεται το Λυκοβούνι ή Μαυροβούνι. Στην κορυφή του λόφου ο Μπέης Τζανέτος Γρηγοράκης έκτισε το 1782 ένα κάστρο με την ονομασία Γουλάδες ή Μπεάνικα. Πύργος με κυκλικές πολεμίστρες και διόροφη κατοικία παλάτι του μπέη. Δίπλα στο κάστρο έκτισε το ναό των Τριών Ιεραρχών-Αη Γιάννης και το οικογενειακό νεκροταφείο. Επίσης την ίδια χρονολογία και σε σχήμα Γ κτίσθηκε η καστροκατοικία, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα του Τζωρτζάκη.
  Σήμερα το Μαυροβούνι είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή με παραδοσιακά πυργόσπιτα και γραφικά δρομάκια, με ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα, καλό κρασί και πρόθυμη εξυπηρέτηση και πραγματική φιλοξενία. Στην περιοχή του Μαυροβουνίου υπάρχουν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έτοιμα να δεχτούν τους ντόπιους και τους ξένους παραθεριστές.
  Δυτικά του Μαυροβουνίου (περίπου 3 χιλιόμετρα) απλώνεται μία από τις ωραιότερες παραλίες με αμμουδιά, που φιλοξενεί την Καρέτα-Καρέτα, είδος χελώνας προς εξαφάνιση. Στην παραλία του Μαυροβουνίου υπάρχουν τρία κάμπινγκ που προσφέρουν όλες τις ανέσεις στον ταξιδιώτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Γυθείου


ΣΚΥΦΙΑΝΙΚΑ (Οικισμός) ΓΥΘΕΙΟ
Έχει 55 κατοίκους και είναι οικισμός κτισμένος σε ρεματιά. Διακρίνουμε τα οικοτειχίσματα των Πηγαδιώτη και Αποστολάκου. Αξιόλογοι οι Ναοί του Αγίου Αθανασίου, που είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του έτους 1762 και του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του έτους 1828.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ