gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΙΩΑΝΝΙΝΑ Δήμος ΗΠΕΙΡΟΣ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (5)

Μουσεία

ΙΩΑΝΝΙΝΑ (Πόλη) ΗΠΕΙΡΟΣ
  Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1995. Το κτήριο (1960), στο οποίο στεγάζεται, βρίσκεται στο Κάστρο της Πόλης των Ιωαννίνων και λειτουργούσε ως Βασιλικό Περίπτερο. Φιλοξενεί συλλογές με εικόνες της Μεταβυζαντινής περιόδου (16ος - 19ος αιώνας), γλυπτά έργα της Παλαιοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου, με κεραμικά αντικείμενα, με βιβλία και χειρόγραφα, με αντικείμενα αργυροχοϊας (στεγάζεται σε κοντινό κτήριο του Μουσείου, στο οποίο μάλιστα γίνεται αναπαράσταση ενός τυπικού εργαστηρίου αργυροχόου), για τα οποία φημίζεται η πόλη των Ιωαννίνων και με ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές την ευρύτερης περιοχής.
  Κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι:
•Η εικόνα του Αγίου Ιωάννη (β' μισό του 17ου αιώνα, έργο του θ. Πουλάκη)
•Χειρόγραφο Ευαγγέλιο (1575)
•Τμήμα τοιχογραφίας του Ιερού Ναού της Παναγίας του Βουλγαρελίου Αρτας (1281)
•Τμήμα τοιχογραφίας αρχοντικού των Ιωαννίνων (19ου αιώνα, έργο του Α. Δεμίρη)

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


Το Βυζαντινό Μουσείο βρίσκεται μέσα στο Κάστρο, στην εσωτερική ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Στεγάζεται στο ισόγειο του τέως βασιλικού περιπτέρου, που χτίστηκε στη θέση του σαραγιού του Αλή πασά. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εικόνες, γλυπτά, νομίσματα και κεραμικά αντικείμενα που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ηπείρου και χρονολογούνται από την Παλαιοχριστιανική περίοδο έως και το 19ο αι. Στο χώρο του κάστρου λειτουργεί και έκθεση αργυροχρυσοχοϊας με εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα. Η έκθεση στεγάζεται στο λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών


Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν πασά, στη ΒΑ ακρόπολη του κάστρου. Πολύτιμες παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, έργα αργυροχοϊας και κεραμικής και ξυλόγλυπτα έπιπλα συμπεριλαμβάνονται στα εκθέματα του μουσείου, τα οποία καλύπτουν μια χρονική περίοδο από το 18ο έως και τον 20ο αι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στις δραστηριότητές τους οι τρεις κοινότητες (Χριστιανική- Εβραϊκή- Τουρκική), που ζούσαν στην πόλη την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

  Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας αποτελεί έργο του καλλιτέχνη Π. Βρέλλη, ο οποίος επί 13 χρόνια ανέλαβε την εκπόνηση ενός σημαντικού σχεδίου:την αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος των διαφόρων ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε περιοχές της Ελλάδας. Για να το επιτύχει αυτό κατασκευάζει κέρινα ομοιώματα. Με σχέδια δικά του έκτισε το κτήριο (τελείωσε το 1993) το οποίο είναι συνολικού όγκου 2.500. Η δουλειά του Π. Βρέλλη εκτιθόταν κατά το διάστημα 1975 - 1995 στο χωριό των Ιωαννίνων, Μουζακαίοι. Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν 36 θεματικές ενότητες στις οποίες παρουσιάζονται διάφορα ιστορικά γεγονότα, μάχες και περίοδοι της ελληνικής ιστορίας καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του Γένους.
  Μερικές από τις αναπαραστάσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο είναι:
•Κρυφό Σχολειό
•Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
•Κλέφτες και Αρματολοί
•Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
•Ρήγας Βελεστινλής
•Κωνσταντίνος Κανάρης
•Το στρατηγείο του 1940, στη σπηλιά του Καλπακίου
•Οι γυναίκες της Πίνδου (1940)
•Μάχη της Κρήτης Μικρά Ασία (1922)

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών


"Κώστας Φρόντζος". Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε με τη φροντίδα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και βρίσκεται στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 42. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν δείγματα ηπειρώτικης λαϊκής τέχνης, αργυροχρυσοχοϊας, κεντητικής, αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, είδη οικιακής χρήσης, υφαντά και παραδοσιακές στολές.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ