gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης για το τοπωνύμιο: "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Πόλη ΕΒΡΟΣ".


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (6)

Μουσεία

Μουσεία της Αλεξανδρούπολης

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στεγάζεται στη Λεονταρίδειο σχολή, δίπλα στη Μητρόπολη (τηλ.0551-27853). Είναι ένα Νεοκλασικό κτίριο του 1909, δωρεά του Μαρωνίτη εμπόρου Αντώνη Λεονταρίδη. Μέχρι το 1972 λειτουργούσε σαν εξατάξιο Γυμνάσιο. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κος Ανθιμος στις αίθουσές του συγκέντρωσε τα ιερά κειμήλια της Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία) και Ανατολικής Θράκης. Μπορούμε να δούμε μέρος της ταφικής μαρμάρινης πλάκας του Αυτοκράτορα Ισαάκιου Κομνηνού, την Παναγία Τριφώτισσα (θαυματουργή εικόνα που έφεραν οι Αινίτες κατά τον μεγάλο διωγμό), μεταβυζαντινές εικόνες από την Παναγία Κοσμοσώτηρα των Φερών, άμφια, ιερά σκεύη, ξυλόγλυπτα, αγγεία, κεντήματα, ιστορικά έγγραφα της Θράκης.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


Χλωρίδας και Πανίδας

Το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας του Δέλτα του Έβρου ιδρύθηκε το 1985 και μετεφέρθηκε πρόσφατα στο νέο χώρο που δημιούργησε ο Δήμος Αλεξανδρουπόλης και η Ε.Π.Α.Δ.Α. στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού "Γ. Βιζυηνός". Σε μιά αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη, σπάνια είδη πουλιών και ζώων δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει την ζωή στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ίδρυσε αυτό το Μουσείο αξιοποιώντας την συλλογή ταριχευμένων πουλιών και ζώων του κ. Χρήστου Γκούτνερ.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αλεξανδρούπολης


  Στα πλαίσια της αξιοποίησης και προβολής των πολιτιστικών αξιών της περιοχής, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ίδρυσε το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας του Δέλτα του Εβρου. Αυτό δημιουργήθηκε με αξιοποίηση της συλλογής ταριχευμένων πουλιών του κ. Χρήστου Γκούτνερ, Αλεξανδρουπολίτη και γνώστη του Δέλτα και της πανίδας του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του Μουσείου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, ιδιαίτερα των νέων. Για να είναι όσο γίνεται περισσότερο ενημερωτική η παρουσίαση, τα πουλιά και τα ζώα τοποθετήθηκαν σε χώρο όπου γίνεται αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων του Δέλτα. Με άμμο, πέτρες, χαλίκια, χώμα και φυτά που πάρθηκαν από το Δέλτα, απεικονίζονται οι βιότοποι στους οποίους τοποθετείται ένα μέρος της σπάνιας πλέον πανίδας. Εδώ θα δει κανείς ερωδιούς που δεν φωλιάζουν πια στην περιοχή, τα υδρόβια και παρυδάτια που ακόμη περνούν ως μεταναστευτικά, την αγκαθόκαλη μάνα, τη χαλκοκουρούνα, το μελισσοφάγο και το θαλασσαετό. Εξάλλου παρουσιάζονται οι ορεινοί βιότοποι που βρίσκονται στα βόρεια του Δέλτα μαζί με ζώα που ζουν εκεί όπως ο λύκος, η αλεπού, το κουνάβι καθώς και αρπακτικά πουλιά. Αυτός ο συνδυασμός στοχεύει στο να δείξει ότι τα οικοσυστήματα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους τόσο δομικά όσο και λειτουργικά και η ύπαρξη και διαφύλαξή τους έχει πρωταρχική σημασία για την περιοχή.   Τονίζει επίσης ότι η παρουσία μιας μεγάλης ποικιλίας σπάνιων βιοτόπων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που δίνουν στον Εβρο μοναδικότητα μέσα στην Ευρώπη. Η ενημέρωση σομπληρώνεται με πολλές φωτογραφίες τοπίων, ζώων και πουλιών, που δείχνουν πώς αυτά συμπεριφέρονται στο φυσικό τους περιβάλλον, πώς φτιάχνουν τις φωλιές τους και παρουσιάζουν την κατοικία όπου ζουν. Αυτό το σύνολο ολοκληρώνεται με φυσικές φωνές και κελαηδήματα πολλών ειδών πουλιών που έχουν μαγνητοφωνηθεί στη φύση. Η όλη παρουσίαση, μαζί με την ενημέρωση από τον υπεύθυνο κ. Γκούτνερ, αποτελούν μια ώθηση για να επισκεφτεί κανείς το Δέλτα και να το γνωρίσει από κοντά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Ιστορικό-Λαογραφικό

Ο Σύλλογος Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Νομού Έβρου έφτιαξε το δικό του Μουσείο στην Λ. Δημοκρατίας 319 (τηλ.0551-28926). Το μουσείο λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Δεν υπάρχει σ'αυτό καμμία μόνιμη έκθεση

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

  Εδώ στη Θράκη ο χρόνος δεν έχει ηλικία. Στο μυστήριο του θρακικού τοπίου, στην ποίηση της καθημερινότητας αποκαλύπτεται η γεωγραφία ενός κόσμου που έζησε και ζει με τη συνύπαρξη του διαφορετικού, την πολυπολιτισμική ποικιλία, τον πλούτο, που είναι η δύναμη και η δυναμική του τόπου.
  Στον λαϊκό πολιτισμό της Θράκης ηχούν πανάρχαιες τελετουργίες και διατηρείται ζωντανή η μνήμη μιας ζωής που διαμορφώθηκε μέσα από ποικίλα ιστορικά γεγονότα που καθόρισε η γεωγραφική ιδιαιτερότητα του χώρου.
  Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης - Αγγελική Γιαννακίδου στεγάζεται στο πέτρινο νεοκλασικό του 1899, επί της οδού 14ης Μαΐου 63, στην Αλεξανδρούπολη. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται κατά χρονολογική τάξη, καλύπτουν την εποχή από τα τέλη του 17ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα και αφορούν την ενδυμασία, τον λατρευτικό κύκλο, την προβιομηχανική διατροφή-ζαχαροπλαστική, τις παραδοσιακές καλλιέργειες, ενώ περιλαμβάνουν επίσης εγκαταστάσεις σουσαμοτριβείου και βαφείου.
  Ο διαμορφωμένος χώρος του Μουσείου, το εκθεσιακό υλικό, η μουσική επένδυση, η χρήση των πολυμέσων, το πωλητήριο και το καφέ αποτελούν αφορμή για μια επανεκτίμηση της παράδοσης.
  Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένας ζωντανός τόπος γνωριμίας με τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, που θα συνδέσει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σ' αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ