EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 24 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΗΤΕΙΑ Πόλη ΛΑΣΙΘΙ" .


Κεντρικές σελίδες (24)

Ανάμεικτα

7 χιλ. ανατολικά της Σητείας, στο δρόμο για Βάι βρίσκεται το χωριό Αγ. Φωτιά, που οφείλει το όνομα του στην εκκλησία της Αγ. Φωτεινής. Στην περιοχή βρέθηκαν τα ερείπια του μεγαλύτερου νεκροταφείου της μινωικής εποχής στην Κρήτη με 252 τάφους πρωτομινωικής περιόδου, 1800 αγγεία και πολλά κτερίσματα.


Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου

Τηλέφωνο: +30 28430 26044

Χωριό πλούσιο σε βλάστηση με πολλά νερά. Βρίσκεται στο 14ο χιλ. του δρόμου Σητείας Ιεράπετρας. Το χωριό παλιότερα λεγόταν Τουρτούλλοι. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής πλευράς, αφού εδώ ανακαλύφτηκαν νεκροταφεία μινωικής και γεωμετρικής περιόδου και επίσης μια μινωική έπαυλη. Κοντά στο χωριό είναι τα σπήλαια Μικρό και Μεγάλο Κατωφύγι.


Δημοτικό Διαμέρισμα Πραισού

Τηλέφωνο: +30 28430 26910

Οικισμός που τελευταία ενώθηκε με το Δήμο Σητείας και που παλιότερα ονομάζονταν Κανένε με περίπου 50 κατοίκους σήμερα. Το χωριό είναι πολύ παλιό με μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με τις πηγές το χωριό ήταν φέουδο του Ενετού Μάρκου Salamone που ήταν πρόγονος του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Παλιότερα ανήκε στην κοινότητα Πραισού. Απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από τη Σητεία στο δρόμο Πισκοκέφαλο - Μαρωνιά - Αγιος Σπυρίδων και βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μέτρων.


Πανέμορφος οικισμός που τελευταία εντάχθηκε στο Δήμο Σητείας σε υψόμετρο 210 μέτρων ανατολικά του Πισκοκέφαλου. Είναι καινούργιος οικισμός που κατοικήθηκε συστηματικά στις αρχές του αιώνα μας. Στους προηγούμενους αιώνες φαίνεται ότι υπήρχαν μετόχια και γι' αυτό δεν αναφέρεται σε παλιότερες απογραφές, ούτε της Ενετοκρατίας, ούτε της Οθωμανοκρατίας. Σήμερα στο χωριό διαμένουν περίπου 50 κάτοικοι.


Δημοτικό Διαμέρισμα Αχλαδίων

Τηλέφωνο: +30 28430 71580

  Κεφαλοχώρι του Δήμου Σητείας με 250 περίπου κάτοικους. Απέχει περίπου 9 χιλ. από τη Σητεία αριστερά στη διακλάδωση μετά το Πισκοκέφαλο. Το χωριό είναι πολύ παλιό αφού στην περιοχή του υπάρχουν ερείπια από οικισμό που καταστράφηκε από σεισμό και περιλαμβάνεται σε όλες της γνωστές απογραφές της εποχής των Ενετών και των μετέπειτα χρόνων. Στη θέση Ρίζα του χωριού ανασκάφτηκε μεγάλη τετράγωνη αγρέπαυλη της Μεσομινωικής IIΙ Περιόδου και στη θέση Πλατύσκοινος μεγάλος θολωτός τάφος. Ανάμεσα στα Αχλάδια και Σκοπή, σε καταπράσινη ρεματιά βρίσκεται ο σχεδόν εγκαταλελειμένος οικισμός Κιμουργιώτης με την αρχαία όπως λέγεται πηγή Λαψανάρι.


Ωραίο χωριό με πολλά νερά που βρίσκεται περίπου 2 χλμ από τα Κρυά στο δρόμο για το Σταυροχώρι. Απέχει από τη Σητεία περίπου 28 χλμ. Ασφαλώς το όνομα του θα το οφείλει στο ομώνυμο φυτό. Ως Dafni αναφέρεται στην απογραφή των Ενετών του 1583 με 187 κατοίκους.


ΖΟΥ (Οικισμός) ΣΗΤΕΙΑ

Μικρός καταπράσινος οικισμός, 7 χιλ από τη Σητεία. Το όνομα προέρχεται πιθανότατα από την τούρκικη λέξη Σου που σημαίνει νερό, επειδή στην περιοχή υπάρχουν άφθονα νερά από την περίφημη πηγή Ζου. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού διακρίνονται τα ερείπια μινωικής αγροικίας με πολλά δωμάτια, που ανέσκαψε ο Ν. Πλάτων το 1955.


Δημοτικό Διαμέρισμα Κατσιδωνίου

Και αυτό το χωριό της ορεινής Σητείας προσφέρει δροσιά και απόλαυση. Βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων και απέχει 15 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Σητείας στο δρόμο Πισκοκέφαλο - Σταυρωμένος - Σαντάλι - Κατσιδώνι. Θεωρείται ότι το όνομά του το πήρε από τον πρώτο βυζαντινό οικιστή του που λεγόταν Κατσιδώνης. Αναφέρεται σε όλες τις απογραφές από την εποχή των Ενετών μέχρι σήμερα. Φαίνεται όμως ότι κατοικήθηκε σε όλες τις εποχές γιατί έρχονται στο φως ευρήματα από όλες τις εποχές.


Μικρός γραφικός οικισμός του Δήμου Σητείας που σήμερα έχει περίπου 80 κατοίκους. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τη Σητεία ανατολικά του Πισκοκέφαλου στο δρόμο προς Ιεράπετρα. Στην περιφέρεια του χωριού βρέθηκαν μινωικοί τάφοι με σπουδαία ευρήματα. Αναφέρεται στις απογραφές των Βενετών και των Τούρκων, πράγμα που δείχνει ότι είναι πολύ παλιό και ιστορικό χωριό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Σητείας


Παλιότερα ήταν οικισμός της κοινότητας Αχλαδίων. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Σητείας πριν τη Σκοπή σε διακλάδωση από τον οδικό άξονα προς Αγιο Νικόλαο. Το όνομα του χωριού δεν αναφέρεται σε παλιότερες από το 1881 απογραφές. Με την πρόσφατη αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανήλθε στο Δήμο Σητείας.


ΚΡΥΑ (Χωριό) ΣΗΤΕΙΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρυών

Τηλέφωνο: +30 28430 26816

Σε απόσταση 24 - 25 χιλιομέτρων από τη Σητεία στο δρόμο Πισκοκέφαλο - Παρασπόρι - Κρυά βρίσκονται οι δυο οικισμοί Απάνω και Κάτω Κρυά με απόσταση 700 περίπου μέτρων μεταξύ τους. Το χωριό οφείλει το όνομά του στις δροσερές του πηγές ή στο υπερβολικό κρύο το χειμώνα. Είναι παλιοί και ιστορικοί οικισμοί που δυστυχώς σήμερα κατοικούνται από ελάχιστους κατοίκους. Οι οικισμοί βρίσκονται σε υψόμετρο 550 - 600 μέτρα και προσφέρουν ευχάριστη διαμονή και δροσιά το καλοκαίρι. Στο λόφο του Αϊ Γιάννη βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού κάστρου MONTE - FORTE 13ου ή 14ου αι.


Δημοτικό Διαμέρισμα Λάστρου

Τηλέφωνο: +30 28430 94247

Γραφικό χωριό με όνομα προελληνικής προέλευσης. Βρίσκεται 35 χιλ. δυτικά της Σητείας. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και μέσα στον οικισμό σώζεται η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί μινωικές αρχαιότητες και αρχαϊκά ευρήματα.


Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρωνίας

Τηλέφωνο: +30 28430 26325

Μικρό χωριό στην καταπράσινη πλαγιά του ποταμού Παντέλη. Πιθανότατα η ονομασία του χωριού προέρχεται από τους στρατιώτες του Ν.Φωκά που κατάγονταν από τη Μαρώνεια της Θράκης και εγκαταστάθηκαν εδώ το 961. Στην περιοχή βρέθηκαν λαξευτοί τάφοι και μινωικός οικισμός. Μέσα στο χωριό υπάρχουν οι ναοί της Αγίας Τριάδας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσα Μουλιανών

Τηλέφωνο: +30 28430 95212

Καταπράσινο και φιλόξενο χωριό 19 χιλ. από τη Σητεία, στο δρόμο για Αγ. Νικόλαο. Περίφημο είναι το μουλιανίτικο κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, που προέρχεται από λιάτικο σταφύλι. Στην περιοχή βρέθηκαν θολωτοί τάφοι Υστερομινωικής εποχής με σημαντικότατα κτερίσματα. Στα Μ. Μουλιανά ανήκει ο μικρός οικισμός Καλαβρός σε εντυπωσιακό τοπίο πάνω από την απόκρημνη ακτή του Κρητικού πελάγους.


Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρσίνης

Τηλέφωνο: +30 28430 94225

Χωριό με υπέροχη θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Απέχει 25 χιλ. από τη Σητεία και βρίσκεται στο βόρειο οδικό άξονα. Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Στη θέση Γαλανά Χαράκια βρέθηκε μινωικός θολωτός τάφος με 60 ταφές, ο πρώτος του είδους αυτού στη μινωική Κρήτη. Κοντά στο χωριό, δίπλα στην εκκλησία του άγιου Αντωνίου σώζονται τα ερείπια ενετικού πύργου, γνωστού σαν πύργος των Κορνάρων.


ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ (Οικισμός) ΣΗΤΕΙΑ

Βρίσκεται στο δρόμο Πισκοκέφαλο - Αχλάδια - Παρασπόρι, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Σητεία και σε υψόμετρο 350 μέτρων. Και αυτό είναι παλιό και ιστορικό, όπως και τα περισσότερα χωριά του Δήμου Σητείας καθώς μαρτυρεί και ο τάφος της μεγάλης οικογένειας των Κορνάρων που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού. Εδώ έγινε μια από τις σημαντικές επαναστατικές ενέργειες της εξέργεσης του 1821 κατά την οποία οι επαναστάτες πολιόρκησαν τους Οθωμανούς και τους ανάγκασαν να παραδοθούν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Σητείας


Δημοτικό Διαμέρισμα Πισκοκεφάλου

Τηλέφωνο: +30 28430 28812

Από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά του Δήμου Σητείας. Είναι στο 3ο χιλ. του δρόμου που ενώνει την Σητεία με την Ιεράπετρα. Στην περιοχή βρέθηκαν τα ερείπια Μινωικής έπαυλης και αγροτικό ιερό με πλούσια ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, όπως ειδώλια, ομοιώματα ανθρώπων και ζώων, μικρά σπίτια από άργιλο κ.τ.λ. Το Πισκοκέφαλο φαίνεται πώς ήταν φέουδο της οικογένειας των Κορνάρων, γόνος της οποίας ήταν ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ο συγγραφέας του "Ερωτόκριτου", που θεωρείται ο σπουδαιότερος ποιητής της νεότερης Ελλάδας. Μέσα στο χωριό υπάρχει το σπίτι και ο μύλος των Κορνάρων.


Δημοτικό Διαμέρισμα Ρούσσας Εκκλησιάς

Τηλέφωνο: +30 28430 25705

Βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μ. ανατολικά της Σητείας με πανοραμική θέα στην θάλασσα. Στην πλατεία του χωριού με τον μεγάλο πλάτανο υπάρχει θαυμάσια κρήνη και μια παλιά εκκλησία του Αγ. Νικόλαου. Στο Χωριό θα βρείτε καφενεία που σερβίρουν την παραδοσιακή σητειακή κουζίνα.


ΣΑΝΔΑΛΙ (Οικισμός) ΣΗΤΕΙΑ

Δέκα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Σητείας στο δρόμο προς Πισκοκέφαλο - Σταυρωμένος - Δρυς - δεξιά στη διακλάδωση βρίσκεται το Σαντάλι. Ιστορικό χωριό που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια της Βενετοκρατίας, σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.


Μικρό χωριό που η ονομασία του συνδέεται με αυτήν της αρχαίας Ιτάνου. Είναι 18 χιλ. από τη Σητεία, στο δρόμο Πισκοκεφάλου και έχει υψόμετρο 620 μ. Στη θέση Πατέλια, Β.Δ. της Σιτάνου υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης,το Όξω Λατσίδι σε 610 μ. υψόμετρο.


Δημοτικό Διαμέρισμα Σκοπής

Τηλέφωνο: +30 28430 71241

Από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου με σημαντική παραγωγή ελαιολάδου. Στην τοποθεσία Πλατάνι, κοντά στη θάλασσα βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής και σαν Παναγία του Τράχηλα, του 15ου αι. Aλλο σημαντικό μνημείο είναι τα ερείπια του ιστορικού φρουρίου του Λιόπετρου, που χτίστηκε πιθανότατα στα χρόνια των Γενουατών. Στη Σκοπή ανήκουν και οι μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί Παπαδιόκαμπος και Πλατάνι.


ΣΩΤΗΡΑ (Οικισμός) ΣΗΤΕΙΑ

Οικισμός που ανήκε παλιά στην κοινότητα Τούρτουλλοι και σε υψόμετρο 320 μέτρων. Το χωριό φαίνεται ότι είναι παλιό γιατί αναφέρεται σε πηγές από την εποχή των Βενετσιάνων. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Αφέντη Σωτήρα Χριστό. Σήμερα κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους όλο το χρόνο και μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του μεγαλώνει εντυπωσιακά.


Δημοτικό Διαμέρισμα Τουρλωτής

Τηλέφωνο: +30 28430 94269

Γραφικό χωριό με όνομα προελληνικής προέλευσης. Βρίσκεται 35 χιλ. δυτικά της Σητείας. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και μέσα στον οικισμό σώζεται η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί μινωικές αρχαιότητες και αρχαϊκά ευρήματα.


Δημοτικό Διαμέρισμα Χαμεζίου

Τηλέφωνο: +30 28430 71264

Το πανέμορφο Χαμαίζι βρίσκεται 11 χιλ. δυτικά της Σητείας. Έχει αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο. Στη θέση Σουβλωτό Μουρί, κοντά στο χωριό υπάρχουν τα ερείπια περίφημης Μινωικής Οικίας. Πρόκειται για ελλειψοειδές οικοδόμημα, μοναδικό δείγμα Μινωικής αρχιτεκτονικής στην Κρήτη.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.