gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΚΑΔΙ Δήμος ΡΕΘΥΜΝΟ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αδελε

ΑΔΕΛΕ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28313 41011, 41030, 41023
Φαξ: +30 28313 72125
  Το Δημοτικό διαμέρισμα Αδελε, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου και εκτείνεται από την παραλία του Αδελιανού Κάμπου μέχρι την βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος της είναι πεδινό.
  Το Τοπικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει το χωριό Αδελε με 350 κατοίκους, τον οικισμό Αγία Παρασκευή, πολύ κοντά στο Αδελε με 155 κατοίκους και τον παραλιακό οικισμό του Αδελιανού Κάμπου, με 566 κατοίκους. Το Αδελε είναι έδρα του Δήμου Αρκαδίου. Το Δημοτικό κατάστημα βρίσκεται στον οικισμό Αδελε. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό, προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες στους επισκέπτες.
  Για την ονομασία του χωριού οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Η πρώτη λέει ότι το όνομα προέρχεται από τον ιδρυτή του χωριού, τον Ενετό ADOL. Η δεύτερη, πιο κοντά στη φύση των κατοίκων, λέει ότι προέρχεται από τη λέξη "αδούλωτος".
  Οποια και αν είναι πάντως η προέλευση του ονόματός του το Αδελε λέγεται έτσι για πάνω από 450 χρόνια. Αναφέρεται από τον Barozzi ως ADHELE το 1577, από τον καστροφύλακα με 154 κατοίκους το 1583 και από τον Βασιλικάτα ως Adheli το 1630. Στην Αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται σαν Adhili, με 50 Χριστιανικές και 180 Τούρκικες οικογένειες.
  Σε απογραφή της 10ης Ιανουαρίου 1659 που αφορούσε τίς οικίες των χωριών βρίσκουμε το Αδελε με 114 σπίτια δηλαδή το μεγαλύτερο από τα χωριά του Καφτανίου Ρεθύμνης. Το 1928 αποτελεί δική του κοινότητα μέχρι την δημιουργία του Δήμου Αρκαδίου.
  Στο Αδελε γεννήθηκε ο πυρπολητής της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Κωστής Γιαμπουδάκης. Κεντρικός δρόμος του Αδελε φέρει το όνομα του πυρπολητού. Κατά την Γερμανική κατοχή το Αδελε έδωσε γενναίο παρόν, στην αντίσταση κατά του κατακτητή. Τότε οι Γερμανοι είχαν συλλάβει 18 άνδρες από τα χωριά Αδελε και Αγία Παρασκευή για να τους τουφεκίσουν, γιά αντίποινα, και τους διέταξαν να σκάψουν το λάκκο όπου θα ταφούν. Η σφαγή αυτή, των Αδελιανών είναι σήμερα γνωστή σάν η σφαγή στη "Σαρακίνα", και η κοινότητα γιά να τους τιμήσει, έστεισε μνημείο με τα ονόματα τους στη πλατεία του χωριού.
  Ο Αδελιανός Κάμπος είναι παραλιακός οικισμός της κοινότητας Αδελε με 566 κατοίκους. Η Αγία Παρασκευή είναι οικισμός του τοπικού διαμερίσματος Αδελε και βρίσκεται 500 μετρα νοτιότερα.

ΑΔΕΛΙΑΝΟΣ ΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
   Ο Αδελιανός Κάμπος είναι παραλιακός οικισμός της κοινότητας Αδελε με 566 κατοίκους. Απέχει από το Ρέθυμνο περίπου 6 χιλιόμετρα. Η πανέμορφη παραλία, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ, αλλά συχγρόνως παρέχει τη δυνατότητα για ήσυχη απόλαυση του μπάνιου, και του ήλιου.
  Στην περιοχή, που είναι αρκετά ανεπτυγμένη τουριστικά παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που θα ενδιέφεραν τον επισκέπτη. Υπάρχουν μεγάλες πλήρως οργανωμένες, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και αρκετά οικογενειακά καταλύματα.
  Ο Αδελιανός Κάμπος προσφέρεται επίσης για αυτούς που θέλουν να έχουν κάπως πιο έντονες διακοπές, μια και θα βρούν πολλά μέρη για να διασκεδάσουν, ή να απολαύσουν την τοπική κουζίνα. Επίσης υπάρχουν καταστήματα για τις απαραίτητες προμήθειες και αγορές, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του επισκέπτη. O Δήμος δημιούργησε, γιά την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ένα ειδικό χώρο, περίπτερο, όπου παρέχονται πληροφορίες, αλλά και πωλούνται χάρτες, κάρτες, ενθύμια κ.λπ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αρκαδίου


Δημοτικό Διαμέρισμα Πηγής

ΠΗΓΗ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28310 71669
   Το Δημοτικό διαμέρισμα Πηγής, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου και εκτείνεται από την παραλία του Πηγιανού Κάμπου μέχρι την βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος της είναι πεδινό.
   Το Τοπικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει το χωριό Πηγή, τον οικισμό Αγιο Δημήτριο, πολύ κοντά στην Πηγή και τον παραλιακό οικισμό του Πηγιανού κάμπου. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό, προσφέροντας αξιόλογες υπηρεσίες στούς επισκέπτες.
  Στην Πηγή εζησε αρκετά χρόνια ο γίγαντας του Ελληνικού πνεύματος, πολυγραφότατος, με πολλές μαρτυρίες για το χωριό Πηγή Παντελής Πρεβελάκης. Η κεντρική πλατεία της Πηγής έχει πάρει το όνομά του. (...)
  Ο Αγιος Δημήτριος είναι οικισμός του τοπικού Διαμερίσματος Πηγής. Βρίσκεται ένα χλμ νοτιότερα του οικισμού Πηγής.

ΠΗΓΙΑΝΟΣ ΚΑΜΠΟΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
   Ο Πηγιανός Κάμπος είναι παραλιακός οικισμός της Πηγής. Απέχει από το Ρέθυμνο περίπου 8 χιλιόμετρα.
   Η πανέμορφη παραλία, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ, αλλά συχγρόνως παρέχει τη δυνατότητα για ήσυχη απόλαυση του μπάνιου, και του ήλιου.
  Στην περιοχή, που είναι αρκετά ανεπτυγμένη τουριστικά παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που θα ενδιέφεραν τον επισκέπτη. Υπάρχουν μεγάλες πλήρως οργανωμένες, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και αρκετά οικογενειακά καταλύματα. Ο Πηγιανός Κάμπος προσφέρεται επίσης για αυτούς που θέλουν να έχουν κάπως πιο έντονες διακοπές, μια και θα βρούν πολλά μέρη για να διασκεδάσουν, ή να απολαύσουν την τοπική κουζίνα. Επίσης υπάρχουν καταστήματα για τις απαραίτητες προμήθειες και αγορές, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αρκαδίου


ΣΚΑΛΕΤΑ (Οικισμός) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Δώδεκα χιλ. ανατολικά του Ρεθύμνου και 65 χιλ. δυτικά του Ηρακλείου απλώνεται παράλληλα με την ακτογραμμή του Κρητικού Πελάγους η ιστορική και όμορφη Σκαλέτα.
  Το λιμάνι που λειτουργούσε πριν από την δεύτερη Βυζαντινή περίοδο της Κρήτης, οι δύο ναοί, της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγ. Νικολάου καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής είναι τα υπολείμματα μιας άλλης ξεχασμένης στα βάθη των αιώνων εποχής.
  Η πλατειά αμμουδιά της Σκαλέτας που βρέχεται από το απέραντο πέλαγος άλλοτε γαλήνιο και άλλοτε αγριεμένο σβήνει ομαλά σε μικρούς λόφους που παρέχουν ειδυλλιακή θέα ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Εδώ έρχεται να αποθέσει τα αυτά της η θαλάσσια χελώνα CARETTA-CARETTA καθώς επίσης εδώ εύρισκε καταφύγιο η μέχρι πρότινος απειλούμενη μεσογειακή φώκια MONACHUS-MONACHUS.
  Κατά μήκος της βραχώδους παραλίας τα ενάλια σπήλαια με σπουδαιότερο το Αντρο του μυθικού Ποσειδώνα με τους πανέμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τα φανταχτερά χρώματα δίνουν την εικόνα ενός "θείου" πίνακα. Στην είσοδο της σπηλαίας ένας όγκος σταλαγμίτη παρουσιάζει τη μορφή θαλάσσιου λέοντα "φύλακα" του μεγάλου άντρου. Πιο πέρα είναι ριζωμένο ένα παράξενο σύμπλεγμα βράχων που ίσως ήταν η "πύλη των Νυμφών" της θάλασσας μέσα στην οποία λουζοκαθρεπτίζονταν οι νύμφες για να περάσουν το άντρο του Μεγάλου Θεού.
  Η ιστορική και μυθική ύπαρξη της Σκαλέτας σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει σήμερα αποτελούν την πιο έντονη πρόκληση για τον κάθε επισκέπτη που θέλει να κάνει ευχάριστες διακοπές στον τόπο μας.
  Τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα Τουριστικά Γραφεία με τις οργανωμένες εκδρομές σ' όλη την Κρήτη, η περιήγηση της περιοχής με το γραφικό Τραινάκι, τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μηχανών, τα χρυσοχοϊα, τα τουριστικά καταστήματα και Σούπερ Μάρκετ, οι ταβέρνες, τα Καφέ-μπαρ αποτελούν ένα δείγμα της τουριστικής υποδομής της περιοχής. Η απονομή της Γαλάζιας Σημαίας το 1997 στην θαλάσσια περιοχή είναι ένα δείγμα υγιούς φυσικού περιβάλλοντος! Τα γραφικά χωριά "Πρίνος", "Επισκοπή", "Μαγνησία", "Μονή Αρσανίου (Μοναστήρι)", "Σταυρωμένος" προσφέρονται για περίπατο του επισκέπτη και άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής.
Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκαλέτας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Σκουλουφίων

ΣΚΟΥΛΟΥΦΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
Τηλέφωνο: +30 28340 93345
Το Δημοτικό διαμέρισμα Σκουλουφίων αποτελείται από δύο οικισμούς, τον οικισμό Σκουλούφια και τον οικισμό Ρούπες.
Οικισμός Σκουλούφια: Το χωριό Σκουλούφια βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου, από την διακλάδωση μετά την Βιράν Επισκοπής παλαιάς εθνικής οδού Ρεθύμνου - Ηρακλείου. Εδώ βρίσκονται ερείπια αρκετών Βυζαντινών εκκλησιών
Οικισμός Ρούπες: βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Βιράν Επισκοπή -Ελεύθερνα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Χαρκίων

ΧΑΡΚΙΑ (Χωριό) ΑΡΚΑΔΙ
  Το Δημοτικό διαμέρισμα Χαρκίων, βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, βρίσκεται στη βορινή πλαγιά της κορυφής Γκαργκάνι (641μ.). Το μεγαλύτερο μέρος του χωριου είναι ορεινό.
  Το Δημοτικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει το χωριό Χάρκια και τον οικισμό Καβούσι, ένα χιλιόμετρο ανατολικά των Χαρκίων προς το Αρκάδι.
  Τα Χάρκια είναι ένα από τα χωριά που αποτελούσαν την περιοχή του αρχαίου "Αρίου" ή "Αγρίου" που περιελάμβανε τα χωριά που βρίσκονται βορειανατολικά της σημερινής επαρχίας Ρεθύμνου. Ο ποταμός Αριος, το σημερινό φαράγγι του Αρκαδίου, καθόριζε τα σύνορα Αρίου-Μυλοποτάμου ενώ τα νότια όρια του έφταναν στις περιοχές όπου σήμερα βρίσκονται τα Χάρκια και το Καβούσι.
  Επί Ενετών αναφέρονται σε Νοταριακά έγγραφα ως χωριά του Αρίου μεταξύ άλλων και τα χωριά αυτά. Επίσης,αναγράφονται στις απογραφές του 16ου αιώνα αλλά και στην φρουριακή έκθεση των παραλίων Ρεθύμνου με συμμετοχική υποχρέωση 5 φρουρών, στη φρουριακή θέση "Αγιος Σωτήρας του Βρύσσινα" με αποστολή να λαμβάνει σήματα από τις φρουρές της νότιας θάλασσας και να τα μεταδίδει στο Ρέθυμνο. Επί Τουρκοκρατίας, αναφέρεται από τον ποιητή Μαρίνο Τζανέ Μπουνιαλή ότι ήταν ένα από τα χωριά που ένιωσαν την μανία του κατακτητή:
"...Αλιάκες, Χάρκια παίρνουσι, Καβούσι και Κυριάννα..."
  Στην επανάσταση του 1866 πολλοί Χαρκιανοί πολέμησαν στο ηρωικό Αρκάδι αλλά και στο χωριό Σκουλούφια, όπου προσπάθησαν μάταια να αναχαιτίσουν τις Τουρκικές δυνάμεις. Στο βιβλίο του Τιμόθεου Βενέρη, "Το Αρκάδι Δια Των Αιώνων" αναφέρονται οι εκ του χωριού Χάρκια πεσόντες : Ιωάννης Κατικάς ή Καπαρός, Μιχαήλ Κατικάς ή Καπαρός, Νικόλαος και Ελισάβετ Τσιγώνη.
  Το 1881, καταγράφονται ανάμεσα στα χωριά που αποτελούσαν το Δήμο της Αμνάτου, τα Χάρκια με 130 χριστιανούς και 7 μωαμεθανούς κατοίκους και το Καβούσι με 74 χριστιανούς και 22 μωαμεθανούς. Έντονη επίσης η παρουσία Χαρκιανών στην αντίσταση των Κρητών εναντίον της Γερμανικής εισβολής και κατοχής την περίοδο 1941-1945 κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.
  Ο Οικισμός Καβούσι ένα χιλιόμετρο ανατολικότερα του οικισμού Χαρκίων. Οι φιλόξενοι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και γεωργία.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ