Κεντρικές σελίδες ΡΙΟ (Λιμάνι) ΠΑΤΡΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΡΙΟ Λιμάνι ΠΑΤΡΑ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βασιλείου

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Χωριό) ΑΧΑΪΑ
Τηλέφωνο: +30 2610 992642
Παραλιακά κέντρα και καταγάλανη θάλασσα συναντά ο επισκέπτης και στον Αγ. Βασίλειο. Η περιοχή Τεκές στον Αγ. Βασίλειο ταυτίζεται με τον αρχαίο Πάνορμο, τον φυσικό όρμο μεταξύ Ρίου και Δρεπάνου όπου κατά το γ' έτος του Πελοποννησιακού πολέμου έγινε σημαντική ναυμαχία μεταξύ Αθηναίων και Λακεδαιμονίων. Πρόκειται για ένα φυσικό και ασφαλές λιμάνι όπου σε κοντινή απόσταση, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρχε μοναστήρι δερβισών, δηλ. τεκές, απ' όπου δόθηκε και η σημερινή ονομασία στο σημείο αυτό.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ακταίου

ΑΚΤΑΙΟ (Χωριό) ΠΑΤΡΑ
Τηλέφωνο: +30 2610 992380
Το γραφικό χωριό Ακταίο κατοικήθηκε από κατοίκους της Νωνάκριδος Καλαβρύτων μετά το 1850. Η εγκατάστασή τους έγινε στα κτήματα του γιατρού Βερναρδή, γάλλου φιλέλληνα που άσκησε την ιατρική στην Πάτρα. Το χωριό μετονομάσθηκε σε Ακταίο και αποτελεί πόλο έλξης για τους παραθεριστές χάρη στην πανέμορφη και ιδιαίτερα φροντισμένη παραλία του.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ανω Καστριτσίου

ΑΝΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ (Χωριό) ΡΙΟ
Τηλέφωνο: +30 2610 936140
Το Ανω και Κάτω Καστρίτσι με υψόμετρο 460μ. και 100μ. αντίστοιχα, πήραν τ' όνομά τους από το μεσαιωνικό φρούριο, Κάστρο που υπήρχε εκεί. Ο παρατηρητής μπορεί να δει από ψηλά πως τα απομεινάρια του μεσαιωνικού αυτού Κάστρου στο Ανω Καστρίτσι, το Κάστρο του Ρίου και το Κάστρο του Αντιρρίου βρίσκονται στην ίδια ευθεία κάνοντας έτσι φανερό πως έχουν κτισθεί για να εξασφαλίζουν την κατοχή του στενού του Ρίου - Αντιρρίου. Γνωστό είναι όμως το χωριό και για το υπέροχο κεράσι του. Κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου γίνεται στο Ανω Καστρίτσι η γιορτή κερασιού με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και προσφορά κερασιών στους επισκέπτες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Δρεπάνου

ΔΡΕΠΑΝΟ (Χωριό) ΡΙΟ
Τηλέφωνο: +30 2610 931940
Σε απόσταση 4 χλμ. από το Ρίον, βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Πελοποννήσου, το χωριό Δρέπανο με χαρακτηριστικό γνώρισμα το ακρωτήριό του με το φάρο για τα διερχόμενα πλοία, που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1888. Η θαλάσσια περιοχή τόσο στο Δρέπανο όσο και στ' Αραχωβίτικα, λόγω των ρευμάτων είναι κατάλληλη για σέρφινγκ. Το όνομα της τοποθεσίας προέρχεται από το σχήμα του δρεπάνου και όπως σημειώνεται στο ιστορικό λεξικό της Πάτρας του Κ.Ν. Τριανταφύλλου, "το ακρωτήριο έχει σχήμα δρεπάνου, είναι χαμηλό και σχηματίζει εκ των θαλασσίων ρευμάτων μάλλον παρά εκ της ποταμίου προσχώσεως υποβρύχιων αμμώδη γλώσσα. Επικίνδυνο στους ναυτιλλόμενους. Φάρος το 1888 και νέος το 1889 και περιστροφικός το 1930 αυτόματος. Τα ρηχά προχωρούν 1/2 μίλι και πολλά τα ναυάγια". Στην περιοχή βρέθηκαν γεωμετρικοί ταφικοί πίθοι από νεκροταφείο αξιόλογου γεωμετρικού συνοικισμού που βρισκόταν σε ακμή. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών βρίσκονται αμφορείς και άλλα ευρήματα. Στις αρχές Νοεμβρίου 1825 ο μισός στρατός του Ιμπραήμ πέρασε δια θαλάσσης από το σημείο αυτό. Το 1831 οι δημογέροντες υπέγραψαν στο Δρέπανο υπέρ του Κυβερνήτη Καποδίστρια.

ΡΙΟ (Λιμάνι) ΠΑΤΡΑ
  Έδρα του Δήμου Ρίου είναι το Ρίον, χτισμένο πάνω στο ομώνυμο ακρωτήρι, σε απόσταση 8 χλμ., βορειοανατολικά της Πάτρας. Η παραλιακή ζώνη του Δήμου που περιλαμβάνει το Ακταίο, Αγ. Βασίλειο, Ψαθόπυργο, Ροδινή, Αραχωβίτικα, Δρέπανο και Καστελλόκαμπο αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα θέρετρα της περιοχής και προσφέρεται για ξεκούραση, θαλασσινά μπάνια αλλά και για διασκέδαση. Το Ρίον είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος και εξυπηρετεί με τακτικά δρομολόγια φέρι μπωτ, τη συγκοινωνία με Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο.
  Το Ρίον σήμερα αποτελεί ένα δραστήριο περαστικό κέντρο με σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα ψυχαγωγίας, ξενοδοχεία. Εδώ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο καθώς και το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας. Στο Κάστρο του Ρίου φιλοξενούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, ενώ στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα δραστηριοποιούνται εκπολιτιστικοί σύλλογοι.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 με φωτογραφίες, από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Ρίου

Δημοτικό Διαμέρισμα Σελλών

ΣΕΛΛΑ (Χωριό) ΡΙΟ
Τηλέφωνο: +30 2610 998500
Το χωριό Σελλά το οποίο πήρε το όνομα του από την ερμηνεία διάσελο δηλαδή πέρασμα κορυφογραμμής, αφού τέτοια είναι και η μορφολογία του εδάφους, φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1825 αφού εδώ εγκατέστησε ο Ανδρέας Λόντος το στρατόπεδό του μέχρι το 1821 οπότε και διαλύθηκε μετά από επίθεση Τούρκων από την Πάτρα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, την 1-1-1944, Γερμανοί επιδρομείς ισοπέδωσαν σχεδόν τα σπίτια του χωριού και σκότωσαν 15 άνδρες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις