gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΧΛΑΔΙ Χωριό ΧΑΛΚΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αχλαδιού

ΑΧΛΑΔΙ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22270 51054
  Το χωριό Αχλάδι είναι δεύτερο σε πληθυσμό μετά την Αγία Αννα. Απέχει 2,5 χμ. από το 75 χμ. της οδού Χαλκίδας-Ιστιαίας. Η έκταση της περιοχής του Αχλαδίου είναι 22.000 στρέμ. Ολη δε σχεδόν η περιοχή καλύπτεται από πευκοδάση και ελαιώνες. Ευδοκιμεί δε πολύ η απιδιά και ίσως σ' αυτή να ανάγεται και η ονομασία του χωριού. Σύμφωνα με ομολογίες παλαιότερων κατοίκων, ο πρώτος οικισμός ανάγεται στους χρόνους της τουρκοκρατίας, τον 16ο αιώνα. Την εποχή της επικυριαρχίας του αλή Πασά των Ιωαννίνων στην Β. Εύβοια, που είχε ως γνωστόν έδρα την Ιστιαία (1809), αναφέρεται ως σημαντικός οικισμός.
Κατά την επανάσταση του 1821, σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, έλαβαν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με πρωταγωνιστές τον Τσιλιμέιγκαν και τον Γιαννακάραν.
  Λέγεται ότι τότε στο Αχλάδι έγινε σημαντική εξέγερση, που στοίχισε ακριβά στους Αχλαδιώτες. Από τις ίδιες μαρτυρίες συνάγεται ότι οι Τούρκοι τους επετέθησαν με μανία, έσφαξαν πολλούς και κατέκαυσαν όλο το χωριό. Οι ολίγοι διασωθέντες κατέφυγαν στη Σκιάθο και τη Σκύρο. Επίσης ιστορικά είναι γνωστό ότι την εποχή του χαλασμού 1823 κατακρεουργήθηκαν με τρόπο βάναυσο από τις ορδές του Βερκοτσάλη πολλοί κάτοικοι του Αχλαδίου, που είχαν καταφύγει στο Πρασίδι.
  Οι κάτοικοι του χωριού Αχλάδι ανέκαθεν υπήρξαν εργατικοί και δραστήριοι. Το χωριό αποτελεί μια ενορία με καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ρυθμού βασιλικής, ανεγερθέντα κατά το έτος 1865. Από το 1835 λειτουργεί 2/θ Δημ. Σχολείο. Πρώτος δάσκαλος από της ιδρύσεώς του ήταν ο Παπαντριάς., ο οποίος ήταν και ιερέας του χωριού.
  Από το Αχλάδι ένας κατηφορικός δρόμος καλής βατότητας μας οδηγεί ανάμεσα από ελιές, περιβόλια και πλατάνια σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία κοντά στη θάλασσα, τη Φραγκάκη. Η Φραγκάκη είναι μια μαγευτική παραλία.
  Σ' αυτή την παραλία έχει γίνει ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, που μεγαλώνει και αναπτύσσεται, γνωρίζοντας καινούργιους φίλους, γιατί η αμμουδιά της είναι καταπληκτική και η θάλασσά της πεντακάθαρη. Από το νεόκτιστο αυτό χωριό, ένας αγροτικός δρόμος οδηγεί σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, το "Πρασίδι". Εκεί είναι η εκκλησία της Παναγίας, που την 23η Αυγούστου, λαμβάνει χώρα ένα λαμπρό παραδοσιακό πανηγύρι. Τελείται δε την ημέρα εκείνη, μετά την κατανυκτική λειτουργία, δοξολογία υπέρ των πεσόντων και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή των κατοίκων όλης της περιοχής είναι μεγάλη.
  Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο οικισμών Φραγκάκη-Αγκάλη. Συγκεκριμένα ο δρόμος που έρχεται από τη Φραγκάκη φθάνει μέχρι την εκκλησία της Παναγίας, και αφού στριφογυρίσει στις πανοραμικές πλαγιές του Πρασιδιού κατηφορίζει προς τα νότια και φθάνει στην Αγκάλη (2χμ.).
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Νηλέως.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ