gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ Δημοτικό Διαμέρισμα ΙΘΑΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (3)

Ανάμεικτα

ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ (Χωριό) ΙΘΑΚΗ
  Μια μεγάλη πράσινη έκταση σπαρμένη από γειτονιές. Γύρω σε αποστάσεις λίγων λεπτών είναι ο Λαχός, το Μεσοβουνό, οι Αγιοι Σαράντα και η Κολιερή. Πιο πέρα η Σχολή του Ομήρου ενδιαφέρουσα τοποθεσία που γίνονται σήμερα αρχαιολογικές ανασκαφές.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιθάκης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατρειθιά

ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ (Δημοτικό Διαμέρισμα) ΙΘΑΚΗ
Τηλέφωνο: +30 26740 31470
  Δύο χιλιόμετρα βορειότερα του Σταυρού, στο πιο εύφορο κομμάτι του νησιού βρίσκεται το Δ. Δ του Πλατρειθιά, που συγκροτείται από τους οικισμούς Κολλιερή, Αγίους Σαράντα, Πλατρειθιά, Λαχό και Φρίκες.
  Οι ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια της γης, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ευρεία εδαφική ανάπτυξη των οικισμών, γι' αυτό και η περιοχή είναι η πιο αραιοκατοικημένη στο νησί, με πλούσια βλάστηση και καλλιέργεια και με το προνόμιο της σημαντικότερης πηγής νερού στην περιοχή του Καλάμου.
  Παραδοσιακά κτίρια με νεοκλασικά και ενετικά στοιχεία διασώζονται στον Πλατρειθιά ενώ στην περιοχή Μελάνυθρος επαναλαμβάνονται ανασκαφές όπου αναδεικνύουν αρχαίο οικισμό. Ο κόλπος των Αφαλών που απέχει ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του Πλατρειθιά παρουσιάζει πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρη θάλασσα και θαυμάσιο βυθό. Στο βουνό Ραζή και στην ευρύτερη περιοχή του Μάρμακα - η βορειότερη του νησιού - οι συνθήκες για ορειβασία και περίπατο είναι πολύ όμορφες και μπορεί να συνδυαστούν με την απόλαυση μοναδικών ανατολών και δύσεων.
  Το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου στον Πλατρειθιά είναι ένα από τα πιο ζωντανά και κεφάτα του καλοκαιριού.

ΦΡΙΚΕΣ (Λιμάνι) ΙΘΑΚΗ
  Σε απόσταση 18 χλμ. από το Βαθύ συναντάμε τον οικισμό των Φρικών, με πρόσβαση από τον Πλατρειθιά και το Σταυρό. Σύμφωνα με τους ερευνητές εκεί τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Το χωριό υπάρχει από τον 16ο αιώνα που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, που είχαν ανάγκη πρόσβασης στη θάλασσα για την εξυπηρέτηση του εμπορίου και της αλιείας. Οι Φρίκες συνδέονται και με τη νεώτερη ιστορία του νησιού στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, ντόπιοι αντάρτες, μετά από άνιση μάχη, κατέλαβαν το Γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αντουανέτα", που ήταν αραγμένο στο μικρό λιμανάκι και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.
  Αξιοθέατο στις Φρίκες αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι στις δύο πλευρές του λιμανιού που φωτίζονται το καλοκαίρι. Γραφικός οικισμός με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που φιλοξενούν αρκετούς επισκέπτες.
  Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα και μπορεί να γίνει αφετηρία για τον περίπλου σε όμορφες ακτές του νησιού, με υπέροχες παραλίες σε απομονωμένα σημεία και με εντυπωσιακές και άγριες ακτές.
  Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου φιλοξενεί θαλαμηγούς και πολλά ιστιοφόρα και μικρότερα σκάφη.
  Υπάρχει γραφείο ενοικιάσεως λέμβων που μπορεί κανείς να επισκεφτεί όμορφες μικρές παραλίες, όπως τα Κουρβούλια, τα Πίσω Κουρβούλια, τις Πλακούτσες, τις Τσιτσιμίδες, τα Λιμένια, τα Πίσω Λιμένια, το Βαθυαμμούδι, τα Τριαμμούδια, το Μάρμακα, τις Αλυκές, το Βουκέντι, ακόμη και τον Πλατύ Αμμο και το Κάθισμα.
  Των Αγίων Αποστόλων, στις 30 Ιουνίου, πραγματοποιείται το τοπικό πανηγύρι, που συγκεντρώνει πολλούς κατοίκους από όλη την Ιθάκη και επισκέπτες. Στα εστιατόρια της παραλίας στις Φρίκες τα μοναδικά καλοκαιρινά βράδια μένουν αξέχαστα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Ιθάκης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ