gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 11 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΡΥΕΣ Χωριό ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (11)

Ανάμεικτα

Μονή Αγίου Παντελεήμονος

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23252, 23201
  Η Μονή είναι κτισμένη σ' ένα ορμίσκο, κοντά στη Μονή Ξενοφώντος από την πλευρά του Σιγγιτικού κόλπου και είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο 'Αγιο. Η Μονή δίνει την εντύπωση μικρής πολιτείας με τις πολλές και πολυώροφες οικοδομές και τους ψηλούς τρούλλους των ναών. Το Καθολικό χτίζεται αρχές 19ου αι. και έχει τοιχογραφίες ρωσσικής τέχνης. Η Μονή έχει 15 παρεκκλήσια και 5 Κελλιά, 2 από τα οποία είναι στις Καρυές. Η Μονή έχει επίσης το μετόχι της Χρωμίτσας, την Σκήτη του Ξυλουργού ή της Θεοτόκου, την Νέα Θηβαϊδα ή Γουρνοσκήτη και το Παλαιομονάστηρο.
  Τον 13ο αι. η Μονή καίγεται και την ανακατασκευή της ενισχύουν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσονται με περιόδους ανέχειας για τη μονή. Οι μοναχοί είναι Έλληνες και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά τα 1497. Τον 18ο αι. η Μονή επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875.
  Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρώσσικα.
  Στην μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 40 μοναχών.

Μονή Δοχειαρίου

ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23245
  Πρόκειται για ένα από τα κομψότερα και ωραιότερα μοναστήρια του Αγίου ΄Ορους, δίπλα στη θάλασσα. Το συγκρότημα αρχίζει από την Τράπεζα (παλαιά και νέα) και τελειώνει στο ψηλότερο σημείο σε έναν ψηλό πύργο που δεσπόζει του χώρου. Ανάλογα υψηλό είναι και το καθολικό που υψώνεται πάνω στους τοίχους του παλαιότερου ναού.
  Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στο δεύτερο μισό του 10ου αιώνα και αποδίδεται στον Ευθύμιο, μαθητή του Οσίου Αθανασίου της Λαύρας, ο οποίος είχε στην υπηρεσία του "Δοχείου", εξου και η ονομασία Δοχειαρίου. Στα μέσα του 16ου αιώνα (1568) κτίστηκε και εικονογραφήθηκε ο καθολικός Ναός και η τράπεζα. Η τοιχογράφηση της τράπεζας χρονολογείται στα 1676 και 1700 (βόρειο τμήμα).
  Εκτός από τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, στο καθολικό είναι επίσης οι τοιχογραφίες του 18ου, αιώνα που κοσμούν τον εξωνάρθηκα και αντιγράφουν με σπουδαία επιτυχία τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα από άλλα μνημεία. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η βιβλιοθήκη της Μονής, όπου εκτός από τα πολύ σημαντικά ιστορικά έγγραφα, φυλάσσονται και περισσότερα από 400 χειρόγραφα.
  Η Μονή κατοικείται από δραστήρια αδελφότητα, η οποία μεριμνά για τις ποικίλες ανάγκες της. Η φιλοξενία των επιστημόνων και των προσκυνητών είναι δεδομένη.

Μονή Ζωγράφου

ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23273, 23247
  Η Μονή βρίσκεται πάνω στο βουνό, σε μια πλαγιά του Ν.Δ. μέρους της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στον 'Αγιο Γεώργιο. Το Καθολικό της Μονής είναι το νεώτερο κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα και ανήκει στον αγιορείτικο τύπο. Η Μονή διαθέτει οκτώ παρεκκλήσια μέσα και οκτώ έξω απ' αυτήν. Στην Μονή ανήκουν επίσης δυο εργαστήρια στις Καρυές και το κελλί της Μεταμορφώσεως.
  Η Μονή ιδρύεται, σύμφωνα με την παράδοση, τον 10ο αι. από τρία αδέλφια, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη από την Αχρίδα. Στην υστεροβυζαντινή περίοδο, η Μονή καταστρέφεται από Καταλανούς πειρατές, αλλά ανοικοδομείται χάρη στην ενίσχυση των Παλαιολόγων, καθώς και ηγεμόνων Παραδουνάβιων χωρών. Παρότι στην Μονή αρχικά μόναζαν, εκτός από Βούλγαροι, 'Ελληνες και Σέρβοι, από το 1845 μένουν μόνον Βουλγαροι.
  Εκτός από δυο θαυματουργές εικόνες του Αγίου Γεωργίου και άλλες δυο της Θεοτόκου του Ακαθίστου και της Επακούουσας, η Μονή κατέχει και άλλα κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 126 ελληνικά και 388 σλαβικά χειρόγραφα, καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 15 μοναχών.

Μονή Ιβήρων

ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23248, 23643-5, 23203
Φαξ: +30 23770 23248
  Τρίτη σε σημασία μεταξύ των είκοσι Μονών του Αγίου Ορους, κτίστηκε στο τέλος του 10ου αιώνα από τους Γεωργιανούς (Ιβηρείς) Μοναχούς Ιωάννη και Ευθύμιο, στην θέση όπου παλαιότερα υπήρχε η Μονή του Κλήμεντος. ΄Οπως και για άλλες Μονές, γνώρισε μεγάλη άνθιση κατά τον 16ο αιώνα και μεγάλα ζωγραφικά έργα εκτελέστηκαν την εποχή αυτή (τοιχογραφίες καθολικού κ.λπ.)
  Κτισμένη δίπλα στην θάλασσα, περιβάλλεται από τις τέσσερεις πτέρυγες σε σχήμα ορθογωνίου. Στο κέντρο βρίσκεται ο κεντρικός ναός, που χρονολογείται από την εποχή των κτητόρων (10ος αιώνας) καθώς και τα δυο σημαντικά για την ιστορία τους παρεκκλήσια, της Παναγίας Πορταΐτισσας και του Προδρόμου. Το μεγαλύτερο τμήμα των πτερύγων ανοικοδομήθηκε στην θέση παλαιοτέρων κτιρίων κατά τον 19ο αιώνα.
  Πολυμελής μοναχική Αδελφότητα έχει επιδοθεί σήμεραστην αποκατάσταση των ερειπωμένων κτηρίων που περιβάλλουν την Μονή, παράλληλα με την φιλοξενία των προσκυνητών και την εξυπηρέτηση πολλών επιστημόνων που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για την μελέτη του ιστορικού πλούτου της Μονής.
  Η Μονή εορτάζει την 15η Αυγούστου - Κοίμηση της Θεοτόκου - (28η Αυγούστου με το Νέο Ημερολόγιο) και ο εορτασμός κάθε χρόνο γίνεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Πλήθος κόσμου συρρέει και για τα θρυλούμενα θαύματα της Παναγίας Πορταΐτισσας.

Μονή Καρακάλλου

ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23225, 23279
Φαξ: +30 23770 23746
  Η μονή βρίσκεται ανάμεσα στις Μονές Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, σε πλαγιά κοντά στη θάλασσα και είναι αφιερωμένη στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Μέσα στον φρουριακό περίβολο της Μονής βρίσκεται το Καθολικό, αθωνικού τύπου, που είναι των μέσων του 16ου αι. και τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 18ου αι. Η Μονή διαθέτει επτά παρεκκλήσια, τέσσερα κελλιά στις Καρυές και δέκα τέσσερα στο δάσος Β.Δ. από αυτήν.
  Η Μονή αναφέρεται σε έγγραφα του 1018 και του 1087. Τον 13ο αι. ερημώνεται εντελώς, αλλά ανακαινίζεται από τους αυτοκράτορες Ανδρόνικο Β' και Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο. Στη συνέχεια δέχεται επιθέσεις πειρατών και Λατίνων. Τον 16ο αι. καταστρέφεται εντελώς και ξανακτίζεται χάρη στην ενίσχυση των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας.
  Στη Μονή φυλλάσονται πολλές φορητές εικόνες, ιερά κειμήλια και εκκλησιαστικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 279 χειρόγραφα και 2.500 περίπου βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 25 μοναχών.

Μονή Κουτλουμουσίου

ΜΟΝΗ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23226
Φαξ: +30 23770 23731
  Κτηριακό συγκρότημα ορθογώνιου σχήματος με σχετικά ευρύχωρη αυλή, στο κέντρο της οποίας υψώνεται ο κεντρικός (καθολικός) ναός. Η τράπεζα κτίστηκε στις μέρες μας (1995), ενώ ο μικρός ναός -κτίσμα του 16ου αιώνα- καλύπτεται με πέντε τρούλους και διαθέτει υαλόφρακτο εξωνάρθηκα.
  Η αρχική Μονή χρονολογείται πριν τον 12ο αιώνα αλλά στον 14ο αιώνα ο ηγούμενος Χαρίτων από την ΄Ιμβρο φρόντισε για την ανάπτυξη της Μονής Κουτλουμουσίου. Μεγάλες πυρκαγιές αλλά και κατολισθήσεις δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε όλη την διάρκεια της ζωής της Μονής.
  Εκτός από τις τοιχογραφίες του καθολικού που χρονολογούνται στα μέσα του 16ου αιώνα, η μονή διαθέτει περισσότερα από 600 χειρόγραφα, απλά και εικονογραφημένα. Επίσης διαθέτει σπουδαίο ιστορικό αρχείο και μεγάλο αριθμό παλαιών εντύπων βιβλίων.
  Η Μονή κατοικείται από πολυάριθμη αδελφότητα που αγωνίζεται να αποκαταστήσει την σωστή λειτουργία, μετά την πυρκαγιά του 1981, παράλληλα με την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών.

Μονή Κωνσταμονίτου

ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23228, 23278
  Η Μονή βρίσκεται ανάμεσα στις Μονές Ζωγράφου και Διονυσίου, μισή ώρα από τη θάλασσα από την πλευρά του Σιγγιτικού κόλπου και είναι αφιερωμένη στον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Το καθολικό κτίζεται μετά τα μέσα του 19ου αι., στον τύπο του αθωνικού καθολικού, πάνω στα ερείπια του παλιότερου ναού. Η Μονή διαθέτει 9 παρεκκλήσια.
  Η Μονή αναφέρεται από τον 11ο αι. Στις αρχές του 14ου αι. καταστρέφεται. Αυτοκρατορικά χρυσόβουλα καθορίζουν τα σύνορα της και Σέρβοι ηγεμόνες συγκαταλέγονται στους ευεργέτες της. Στα Μεταβυζαντινά χρόνια, οι περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας.
  Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες του Πρωτομάρτυρος Στέφανου, της Θεοτόκου Οδηγήτριας και της Θεοτόκου Αντιφωνητρίας. Υπάρχουν ακόμη λειψανοθήκες, εκκλησιαστικά σκεύη, χρυσόβουλα κ.α.
  Στην βιβλιοθήκη φυλάσσονται 110 χειρόγραφα και πολλά βιβλία.
  Στην μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 30 περίπου μοναχών.

Μονή Ξενοφώντος

ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23249, 23633
Φαξ: +30 23770 23631
  Είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγ. Παντελεήμονος και είναι αφιερωμένη στον Αγ. Γεώργιο. Το Καθολικό της Μονής κτίζεται στις αρχές του 19ου αι. και δεν είναι τοιχογραφημένο. Στο παλιό Καθολικό σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του Κρητικού ζωγράφου Αντωνίου (1544) καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι. Η Μονή διαθέτει 14 παρεκκλήσια, από τα οποία τα 8 είναι μέσα στη Μονή.
  Πρώτη μνεία της Μονής έχουμε στο τελευταίο τέταρτο του 11ου αι. Η περίοδος ακμής της διακόπτεται με την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια τις αλλεπάλληλες καταστροφές διαδέχονται ανακαινίσεις και δωρεές από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών.
  Ανάμεσα στα αξιόλογα κειμήλια της Μονής συγκαταλέγονται 2 ψηφιδωτές εικόνες των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, ένα εικονίδιο από στεατίτη με παράσταση Μεταμόρφωσης, εκκλησιαστικά σκεύη κ.α. Στην βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 300 περίπου χειρόγραφα, διάφορα έγγραφα και πάνω από 4.000 βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 35 μοναχών.

Μονή Παντοκράτορος

ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23253, 23685, 23880
Φαξ: +30 23770 23685
  Η Μονή είναι κτισμένη πάνω στη θάλασσα, στη Β.Α. πλευρά του Αγ. Όρους και είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το Καθολικό της Μονής είναι αθωνικού τύπου με τοιχογραφίες του 14ου αι. που επιζωγραφήθηκαν το 1845. Η Μονή έχει συνολικά δέκα πέντε παρεκκλήσια με σπουδαιότατο εκείνο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τα Κελλιά της Μονής ξεχωρίζουν του Ραβδούχου, πιθανώς του 10ου αι. και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ονομάζεται 'Αξιον Εστι, απ' όπου και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα. Στη Μονή ανήκει και η Σκήτη του Προφήτη Ηλία.
  Ιδρυτές της Μονής ήταν δυο βυζαντινοί αξιωματούχοι, ο Αλέξιος και ο Ιωάννης, οι οποίοι στα μέσα του 14ου αι. και με την ενίσχυση του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου, μόνασαν στο ομώνυμο κελλί, δίνοντας του την μορφή μοναστηριού. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, η Μονή ενισχύεται οικονομικά από ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών. Στα 1773 και πρόσφατα στα 1948, έγιναν δυο μεγάλες καταστρεπτικές πυρκαγιές.
  Η μονή διαθέτει μια μεγάλη συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και κειμηλίων, ενώ στη βιβλιοθήκη της φυλάσσονται 350 χειρόγραφα και πάνω από 3.500 βιβλία.
  Στη μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 25 μοναχών.

Μονή Φιλοθέου

ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23256, 23674-9
Φαξ: +30 23770 23674
  Λίγο πιο πάνω από την Μονή Καρακάλλου, σ 'ένα οροπέδιο βρίσκεται η Μονή Φιλοθέου, σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από τις Καρυές, και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το καθολικό κτίζεται λίγο πρίν από τα μέσα του 18ου αι. και τοιχογραφείται μετά τα μέσα του 18ου αι. Η μονή διαθέτει εννέα παρεκκλήσια και δεκα τρεία κελλιά, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στις Καρυές.
  Η Μονή ιδρύεται στο τελευταίο τέταρτο του 10ου αι., αλλά μόλις στα τέλη του 11ου παίρνει την μορφή μοναστηριού. Στα τέλη του 13ου και του 14ου αι. ενισχύεται οικονομικά από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες και τους Σέρβους ηγεμόνες. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους, ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών προσφέρουν στην Μονή σοβαρή οικονομική βοήθεια. Το 1871, η Μονή, με εξαίρεση το Καθολικό, την Τράπεζα και την Βιβλιοθήκη, καίγεται ολόκληρη.
  H Μονή διαθέτει πολλά κειμήλια, λείψανα αγίων και κυρίως την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου Γλυκοφιλούσας. Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν 250 χειρόγραφα και πολλά βιβλία.
  Στην Μονή είναι εγκατεστημένη αδελφότητα 50 μοναχών.

Μονή Χελανδαρίου

ΜΟΝΗ ΧΕΛΑΝΔΑΡΙΟΥ (Μοναστήρι) ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 23770 23281, 23797, 23494, 23108
Φαξ: +30 23770 23494
  Η ιστορία της Μονής αρχίζει τον 10ο αιώνα, αλλά μετά την ερήμωσή της παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄το 1198 στους Σέρβους ηγεμόνες Στέφανο Νεμάνια και τον γιό του Ράστκο, οι οποίοι έγιναν μοναχοί (Συμεών και Σάββας αντίστοιχα) και προέβησαν στην ανοικοδόμηση νέων κτηρίων. Τόσο κατά τον 14ο αιώνα όσο και τους επόμενους, η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή και συγκέντρωσε πλούτο και κειμήλια τόσο από αυτοκρατορικές όσο και ιδιωτικές δωρεές.
  Από τις μεγαλύτερες σε έκταση και πλουσιότερες σε κειμήλια Μονές του Αγίου Ορους . Η Μονή Χελανδαρίου αποτελεί το κύριο πνευματικό κέντρο των Σέρβων από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα. Εκτός από τον κεντρικό Ναό ( Καθολικό) που τιμάται στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου, υπάρχουν πλήθος παρεκκλησίων, η τράπεζα και οι πτέρυγες με τα κελλιά των μοναχών και τα άλλα βοηθητικά κτίρια (Ξενώνας, Βιβλιοθήκη κ.λπ.).
  Η σημερινή μοναχική αδελφότητα διατηρεί ακμαίες τις σχέσεις της με τον Σερβικό λαό αλλά και το ελληνικό στοιχείο του Αγίου Ορους και της γύρω περιοχής γενικά.
  Εκτός από τον πλούτο των τοιχογραφιών (πύργος Αγίου Γεωργίου, καθολικό, παλαιά και νέα τράπεζα κ.λπ.) η Μονή μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες Σλαβικών αλλά και ελληνικών χειρογράφων. Επίσης έχει στην κατοχή της πλήθος εικόνων όλων των εποχών από τον 12ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ