gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΟΙΛΑΔΑ Χωριό ΛΑΡΙΣΑ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αμυγδαλέας

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Η κοινότητα της Αμυγδαλέας, οφείλει πιθανόν το όνομα της στη γεωγραφική θέση της. Ετυμολογείται από τη λέξη «γωνιά», δεδομένου ότι βρίσκεται στη γωνιά που σχηματίζει ο Πηνειός με το χαμηλό βουνό Πάτωμα στα δυτικά. Έχει έκταση 14473 στρέμματα. Οι κάτοικοι είναι κατά κύριο λόγο γηγενείς και πρόσφυγες. Πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ κάποιο μέρος των κατοίκων ασχολείται με χειρονακτικά επαγγέλματα. Από πλευράς υπηρεσιών για τους κατοίκους, διαθέτει αγροτικό ιατρείο, ενώ ταχυδρομικές υπηρεσίες εξυπηρετούν την κοινότητα ως κινητή υπηρεσία. Υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου για τους φίλους των σπορ και η τοπική ομάδα είναι ο ΑΕΤΟΣ Αμυγδαλέας.
  Χαρακτηριστικό της κοινότητας είναι οι πολλές αναλογικά με το μέγεθός της γραφικές εκκλησίες:
•Αγιος Νικόλαος : από το 1800 περίπου με παλιές τοιχογραφίες
•Αγιοι Ανάργυροι : σχετικά καινούριο εξωκλήσι
•Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης : κεντρική, ανάμεσα στους δύο οικισμούς
•Αγ. Γεώργιος : εξωκλήσι κοντά στο ποτάμι προς την μεριά του προσφυγικού οικισμού. Ήταν δωρεά κάποιων Ελληνοαμερικανών, Χάπτσα και Κρίκη.
•Αγ. Αθανάσιος : παλαιό εξωκλήσι στο νεκροταφείο των «γηγενών».
Ιστορικά, η Αμυγδαλέα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
   Έχουν βρεθεί δύο νεολιθικοί οικισμοί, ο ένας στον Προσφυγικό Οικισμό, όπου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων της Παλαιολιθικής εποχής και ο άλλος στη βόρεια όχθη του Πηνειού απέναντι στο σημερινό οικισμό, όπου και βρέθηκαν πήλινες σαρκοφάγοι. Ο σημερινός Οικισμός είναι της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου και απλωνόταν γύρω από το σημερινό κοιμητήριο - ναός Αγίου Αθανασίου, όπου διατηρούνται τμήματα τοιχογραφιών δύο περιόδων α) του 18ου αιώνα από χέρι έμπειρου αγιογράφου και β) του 19ου αιώνα, λαϊκής τεχνοτροπίας. Από την ίδια εποχή σώζεται και τμήμα υδραγωγείου. Υπάρχουν βρύσες της εποχής της Τουρκοκρατίας καλυμμένες από νεότερος μύλος (1907). Υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου στα δυτικά του οικισμού με τοιχογραφίες πιθανόν Σαμαριναίου ζωγράφου και εντοιχισμένη αρχαία ενεπίγραφη στήλη.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελευθερών

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Ο Ελευθερές έχει έκταση 23546 στρέμματα. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, περίπου το 14% είναι τεχνίτες, εργάτες και χειριστές, περίπου 11% είναι έμποροι και υπάλληλοι κι ένα μικρό ποσοστό είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η κοινότητα διαθέτει αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομικές υπηρεσίες και γήπεδο ποδοσφαίρου.
  Οι εκκλησίες της κοινότητας είναι:
•Αγιος Κοσμάς - η μεγάλη εκκλησία
•Αγιος Βησσαρίωνας
•Αγιος Χαράλαμπος - εξωκλήσι στη θέση νέου οικισμού - προτεινόμενου άλσους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κοιλάδας

ΚΟΙΛΑΔΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Η κοινότητα της Κοιλάδας έχει έκταση 22071 στρέμματα. Ορίστηκε έδρα του Δήμου Κοιλάδας.
  Αποτελεί νεότερο οικισμό. Ιδρύθηκε από πρόσφυγες της περιοχής -Ανατολικής Ρωμυλίας- της Βουλγαρίας, αρχικά το 1909 από ένα πρώτο κύμα προσφύγων και στη συνέχεια το 1913 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των, προσφύγων στην περιοχή. Είναι η μόνη κοινότητα του Δήμου Κοιλάδας που μόνο κατά το ήμισυ ο πληθυσμός της ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, περίπου το 30% ασχολείται με χειρωνακτικά επαγγέλματα, σχεδόν 11% των κατοίκων είναι έμποροι και υπάλληλοι, ενώ περίπου 5% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  Έχει Γυμνάσιο - Λύκειο, κλειστό γυμναστήριο και προς αποπεράτωση πνευματικό κέντρο στο οποίο προβλέπεται η προσθήκη ορόφου για τη στέγαση διοικητικών υπηρεσιών. Επίσης η Κοιλάδα έχει βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Κέντρο. Διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου και γήπεδο τένις. Η τοπική ομάδα είναι ο Α.Ο. Κοιλάδος. Οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει τα ήθη και έθιμα της περιοχής τους και έχουν ιδρύσει έναν πολιτιστικό σύλλογο με την επωνυμία «ο Φάρος» με πολλαπλές δραστηριότητες.
  Υπάρχουν αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομικές υπηρεσίες, προοπτική για ίδρυση αστυνομικού καταστήματος και ο αγροτικός συνεταιρισμός «η Εργασία». Εκεί έχει έδρα και ο ΤΟΕΒ Ταουσάνης, ένας από τους εννέα ΤΟΕΒ του Νομού.
Οι εκκλησίες της κοινότητας Κοιλάδας είναι:
•Αγιος Σπυρίδωνας : παλαιά εκκλησία και πολιούχος του χωριού.
•Γέννηση της Θεοτόκου: κεντρική εκκλησία
•Αγία Παρασκευή: θαυματουργό εξωκλήσι που υφίσταται προ του 1924.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κουτσοχέρου

ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Το δημοτικό διαμέρισμα Κουτσοχέρου έχει έκταση 23478 στρέμματα. Είναι το τελευταίο χωριό πριν το νομό Τρικάλων. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και σε μικρότερο βαθμό ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών ή είναι υπάλληλοι γραφείου. Διαθέτει αστυνομικό κατάστημα, αγροτικό ιατρείο, ταχυδρομικές υπηρεσίες και γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ιστορικά στοιχεία:
   Στο δυτικό άκρο της κοινότητας Κουτσοχέρου διακρίνονται λείψανα τοίχων που ανήκουν σε νεολιθική θέση με ευρήματα από την εποχή της Χαλκοκρατίας και των ιστορικών χρόνων (μεταβυζαντινά).

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρού

ΛΟΥΤΡΟ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Η κοινότητα Λουτρού έχει έκταση 36564 στρέμματα και αποτελεί το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κοιλάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Υπάρχει αγροτικό ιατρείο και παρέχονται ταχυδρομικές υπηρεσίες στους κατοίκους του.
  Η κοινότητα του Λουτρού βρίσκεται στις υπώρειες του Τιτάνου (Δομπρούτς). Ανακαλύφθηκαν έξω από το Μύλο, στο φυσικό ύψωμα «Ανεμόμυλος», λείψανα τοίχων της κλασσικής εποχής και δίπλα τους νεολιθική εγκατάσταση σε μαγούλα. Δυόμισι χιλιόμετρα έξω από τον Αργυρόμυλο και σε ύψωμα που ελέγχει το πέρασμα από Α προς Δ αποκαλύφθηκε θέση με ευρήματα της Νεολιθικής εποχής και της εποχής της Χαλκοκρατίας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μάνδρας

ΜΑΝΔΡΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
Τηλέφωνο: +30 2410 821440
  Η Μάνδρα καλύπτει μία έκταση 11400 στρεμμάτων. Οι κάτοικοι της Μάνδρας είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό των κατοίκων της Αμυγδαλέας, ένα ποσοστό περίπου 10% των κατοίκων ασχολούνται με χειρονακτικά επαγγέλματα και σε μικρότερα ποσοστά ασχολούνται με εμπόριο και ελεύθερα επαγγέλματα. Παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους της μέσω του αγροτικού ιατρείου της κοινότητας, καθώς και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Υπάρχει αγροτικός συνεταιρισμός ενώ διαθέτει τον πολιτιστικό σύλλογο «Ο Aγιος Βασίλειος» και βιβλιοθήκη. Επίσης υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου και η τοπική ομάδα είναι ο ΠΑΟΝΜ (Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Νεομιστιωτών).
Στη Μάνδρα βρίσκονται οι εξής εκκλησίες:
•Aγιος Βασίλειος - πολιούχος στο κέντρο του χωριού
•Προφήτης Ηλίας - εξωκλήσι στον λόφο που βρέθηκε αρχαιολογικός οικισμός.
Ιστορικά στοιχεία: Η κοινότητα της Μάνδρας και ο προσφυγικός οικισμός της κοινότητας Αμυγδαλέας ιδρύθηκαν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1926. Οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών προέρχονται από το χωριό Μυστί της Καππαδοκίας. Το χωριό ήταν δήμος και αριθμούσε πέντε χιλιάδες κατοίκους. Ήταν αμιγές Ελληνικό χωριό, δεν υπήρξαν τουρκόφωνοι, για αυτό και οι Τούρκοι λόγω της ορθόδοξης πίστης τους και της ελληνικότητάς τους, τους προσφωνούσαν Καραμανλήδες και Καραϊμάνηδες (Καραϊμάν = μαύρη πίστη). Έχουν μεταφέρει την μυστιώτικη γλώσσα - κράμα αρχαίων ελληνικών και τούρκικων - καθώς και όλα τα ήθη και έθιμα από το χωριό της καταγωγής τους. Αξιόλογη είναι η προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου που έχουν ιδρύσει για τη διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Η κοινότητα ενεργεί για παραχώρηση οικοπέδου για την ανέγερση λαογραφικού μουσείου και την παρουσίαση όλου του πολιτιστικού πλούτου που έχουν μεταφέρει από την Καππαδοκία.

Δημοτικό Διαμέρισμα Ραχούλας

ΡΑΧΟΥΛΑ (Χωριό) ΛΑΡΙΣΑ
  Η κοινότητα της Ραχούλας εκτείνεται σε 30767 στρέμματα και είναι η δεύτερη σε έκταση κοινότητα μετά το Λουτρό. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι κατά κύριο λόγο τεχνίτες, εργάτες και χειριστές μεταφορικών μέσων. Στην κοινότητα αυτή ανήκει ο οικισμός Κάστρο. Έχει αγροτικό ιατρείο, αγροτικό συνεταιρισμό, ταχυδρομικές υπηρεσίες και γήπεδο ποδοσφαίρου. Η τοπική ομάδα είναι η Δόξα Ραχούλας.
Οι εκκλησίες της κοινότητας είναι:
•Αγιος Βησσαρίωνας : ο πολιούχος στο κέντρο.
•Αγιος Αθανάσιος : στο νεκροταφείο είναι παλαιός ναός από το 1845 περίπου με τέμπλο που πρόσφατα ανακαινίστηκε και παλιές τοιχογραφίες.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ