Εορτές & πανηγύρια ΣΤΑΝΟΣ (Χωριό) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΣΤΑΝΟΣ Χωριό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ".


Εορτές & πανηγύρια (7)

Πανηγύρια

Αγίου Αθανασίου

, , 18/1/2003

Αγίας Χάιδως

, , 1/9
   Η Αγία Χάιδω, είναι νεομάρτυρας, που γεννήθηκε και έζησε στα χρόνια της τουρκοκρατίας στο Στανό. Η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου. Στολίδι στο χωριό μας είναι η εκκλησία, που κτίστηκε τα τελευταία χρόνια προς τιμήν της Αγίας, με πρωτοβουλία του εφημέριού μας Χαλκιά Νικολάου και τη συνδρομή των Στανιωτών.
   Την παραμονή της γιορτής τελείται πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα της γιορτής πανηγυρική Θ. Λειτουργία και λιτάνευση της εικόνας, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη μας κ.κ. Νικόδημου και πολλών ιερωμένων. Αμέσως μετά, στο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Χάιδως, γίνεται το παραδοσιακό «κουρμπάνι» με δωρεάν φαγητό για όλους. Φέτος (2002), σε ειδική εκδήλωση το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου, ο αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος, παρουσίασε νέα στοιχεία για τη ζωή της Αγίας, τα οποία βρέθηκαν σε χειρόγραφα στο Αγιο Όρος.
   Παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος, για μια εβδομάδα περίπου, διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, με τοπικές παραδοσιακές ορχήστρες , γνωστά συγκροτήματα με ελληνικά και ξένα τραγούδια και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και κινηματογράφου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρναίας


Αγίας Κυριακής

, , 7/7/2002

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

, , 21/11/2002

Εθιμικές

"Κλείδωνας"

, , 23/6/2002

Γουρουνοχαρά

, , 26/12
   Από παλιά οι περισσότερες οικογένειες συνήθιζαν να εκτρέφουν ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Γύρω από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε, έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες ( κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές ( πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).
   Επειδή τα τελευταία χρόνια το έθιμο αυτό τείνει να χαθεί (κάποιες οικογένειες το κρατούν ακόμα και σήμερα), ο Σύλλογος εδώ και έξι χρόνια αναβιώνει αυτό το έθιμο στην πλατεία του χωριού.
   Μόλις σχολάσει η εκκλησία, σφάζονται τα γουρούνια, τεμαχίζονται και αρχίζει το ψήσιμο. Στην αρχή σερβίρονται ντόπιο τσίπουρο και λουκάνικα, στη συνέχεια χοιρινό με κρασί, ενώ σε μεγάλα καζάνια ετοιμάζονται τσιγαρίδες και πατσάς.
   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και παίζουν παραδοσιακές ορχήστρες.
   Τα ψητά και το κρασί είναι άφθονα και δωρεάν. Το έθιμο αυτό έχει γίνει γνωστό και στα γύρω χωριά και έτσι η προσέλευση του κόσμου είναι αρκετά μεγάλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρναίας


Αποκριάτικες

Καθαρά Δευτέρα

   Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, μαζεύεται όλο το χωριό στην τοποθεσία "στου Κυριάκου του τσιαϊρ", ένα ύψωμα στην άκρη του χωριού και γίνεται διαγωνισμός χαρταετού.
   Τα κριτήρια του διαγωνισμού είναι:
ο χαρταετός να είναι χειροποίητος,
να έχει καλή εμφάνιση και,
να πετά ψηλά για αρκετή ώρα.
   Το έπαθλο του νικητή είναι χρηματικό.
   Στη διάρκεια του διαγωνισμού, προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα (φασουλάδα), λαγάνες, χαλβάς και ντόπιο τσίπουρο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αρναίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις