Προσκυνήματα ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ (Μοναστήρι) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ Μοναστήρι ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ".


Προσκυνήματα (3)

Μοναστήρια

Μονή Αγίας Λαύρας

Τηλέφωνο: +30 26920 22363
Φαξ: +30 26920 22006
  Από το πρωτομοναστήρι σώζεται δίκλιτος σταυρεπίστεγος ναός (βυζαντινός). Το 1689 η μονή μεταφέρεται χαμηλότερα: καθολικό αγιορείτικου τύπου, όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επαναστάσεως το 1821. Ο Ιμπραήμ κατέστρεψε τη Μονή που ανοικοδομήθηκε στο ίδιο σημείο. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται το λάβαρο, εικόνες, έγγραφα, ιερά σκεύη.

Μονή Αγίας Λαύρας

Η χιλιόχρονη Μονή της Αγίας Λαύρας με την πολυσήμαντη ιστορία της ανά τους αιώνες σηματοδοτεί το λίκνο της εθνικής παλιγγενεσίας και αποτελεί πανελλήνιο εθνικοθρησκευτικό προσκύνημα πρώτου μεγέθους. Κατά την παράδοση χτίστηκε το 961 από ένα συνασκητή του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτη, του ιδρυτού της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ονόματι Ευγένιος, στη θέση Παλαιομονάστηρο και σε απόσταση 300 μέτρων πιο πάνω απο τη σημερινή Μονή, με δίκλινο στευρεπίστεγο ναό στο στόμιο σπηλιάς που σώζει δύο στρώματα τοιχογραφιών. Πρώτη μαρτυρία ωστόσο έχουμε την αποτέφρωσή της από τους Τούρκους το 1585. Ξαναχτίζεται περίπου το 1600. Στη σημερινή της θέση η ιστορική Μονή χτίστηκε πιθανώς το 1689. Τ ο1715 όμως, οι Οθωμανοί έδιωξαν τους Ενετούς και από τότε επήλθε συμφορά στη Μονή, κυρίως στα Ορλωφικά. Το μοναστήρι όμως με την αμέριστη δουλειά των μοναχών κατάφερε και πάλι να συνεχίσει τη πορεία του στο χρόνο. Στις 21 Μαρτίου 1821 η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας κλήθηκε από την Ιστορία να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κήρυξε την ελληνική επανάσταση υψώνοντας το γνωστό Ιερό Λάβαρο. Στις 4 Μαίου 1826 ο στρατός του Ιμπραήμ, πυρπόλησε την Μονή. Διασώθηκε μόνο ο ναός στον οποίο είχε λειτουργήσει ο Παλιών Πατρών Γερμανός. Οι μοναχοί αφού πληροφορήθηκαν τις καταστροφές του, είχαν φύγει μακριά μαζί με την κινητή περιουσία της Μονής. Ο Ιμπραήμ επιδίωξε να πάρει ό,τι πολύτιμο μετέφεραν αλλά δεν τα κατάφερε. Με διάταγμα το 1838, η 25η Μαρτίου ορίστηκε ως εθνική εορτή και εορτάζεται στην Αγία Λαύρα με πολλούς πανηγυρισμούς και αναπαράσταση.

Monastery of Agia Laura

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις