gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Οι κάτοικοι του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Επαρχία ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Οι κάτοικοι του τόπου (2)

Πρόσφυγες του 1922

The refugees communities in Thessaloniki

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Bearing names that often recall the lost homelands (Nea Varna, Saranda Ekklisies, Neo Kordelio, etc.), a series of new communities sprouted up on the outskirts of the traditional city, to the west, after the swamps were drained beyond Vardaris Square (1930) and the eastern sector expanded (Aretsou).
  Most of them were shanty towns, thrown together in a hundred different ways but mainly closely packed and jerry-built, in order to provide shelter for some 100,000 refugees from Asia Minor, Thrace and the Black Sea (Pontus). A typical example of a refugee settlement was Kalamaria, a whole municipality nowadays, created by the vitality and industriousness of people from the Black Sea.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below, which contains image.


Σελίδες επίσημες

Δημογραφικά Στοιχεία

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ (Δήμος) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Ο Δήμος Καλαμαριάς αποτελεί το δεύτερο σε πληθυσμό Δήμο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας και τον ένατο σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός του Δήμου ανέρχεται σε 87.312 άτομα, έναντι των 80.698 κατοίκων. Η τάση αύξησης των κατοίκων της περιοχής είναι σαφής και ανέρχεται σε 8,2%. Όσον αφορά τη διάρθρωση κατά φύλο, οι γυναίκες αποτελούν το 52% (45.535) του συνολικού πληθυσμού, Εξάλλου, στο γυναικείο πληθυσμό παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία αύξηση μεγέθους 12,4%.
   Ωστόσο, οι αυξητικές τάσεις του συνολικού πληθυσμού δεν φαίνεται να συνάδουν με το ποσοστό γεννήσεων στο Δήμο, αλλά οφείλονται στη μετεγκατάσταση οικογενειών από το υπόλοιπο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Έτσι, η ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού δεν διαφέρει από αυτή της υπόλοιπης Ελλάδας. Και στην Καλαμαριά παρατηρείται το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, το 15,2% του συνολικού πληθυσμού αποτελούνταν από άτομα άνω των 60 ετών.
  Το ποσοστό ανεργίας του Δήμου, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, υπολογίζεται σε 6,9%. Συνολικά, το άνεργο εργατικό δυναμικό της περιοχής υπολογίζεται σε 2.175 άτομα. Η ανεργία φαίνεται να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες της περιοχής, αφού ο αριθμός τους ανέρχονταν σε 1.129 έναντι των 1.046 ανέργων ανδρών. Επιπλέον, αυξημένη παρατηρείται η ανεργία στους νέους ηλικίας 25-29, καθώς καταγράφηκαν 1.098 άτομα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμαριάς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ