Βιογραφίες ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Πόλη) ΚΡΗΤΗ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 22 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πόλη ΚΡΗΤΗ".


Βιογραφίες (22)

Πεζογράφοι

Πρωτοπόρες διανοούμενες
Αλεξίου Ελλη
Κρήτη, 1894 - Αθήνα, 1988
  Σημαντική πεζογράφος και παιδαγωγός, η κομμουνίστρια "δασκάλα του λαού". Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1894. Καταγόταν από οικογένεια προοδευτικών διανοουμένων της πόλης (τα αδέλφια της, Λευτέρης Αλεξίου και Γαλάτεια Αλεξίου - Καζαντζάκη, υπήρξαν επίσης σημαντικοί προοδευτικοί διανοούμενοι.
  Μέλος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Το 1949, μετά την ήττα του ΔΣΕ, κατέφυγε στη Ρουμανία, όπου συνέχισε το παιδαγωγικό της έργο, διδάσκοντας την ελληνική γλώσσα και φιλολογία στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962, με ειδική άδεια, για να παραβρεθεί στην κηδεία της αδελφής της, Γαλάτειας και έμεινε έκτοτε, μέχρι που έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών.
  Η Ελλη Αλεξίου άφησε πίσω της ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα μυθιστορήματα "Γ΄ Χριστιανικόν Παρθεναγωγείον", "Λούμπεν", "Κατερειπωμένα αρχοντικά", τα διηγήματα "Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή", πολλά βιβλία για παιδιά, την κριτική της μελέτη για το Νίκο Καζαντζάκη "Για να γίνει μεγάλος" κ.ά. Ολο της το έργο διαπνέεται από την αγάπη για τον άνθρωπο και τη στοργή για τα παιδιά, στοιχεία που συνυφαίνονται αρμονικά με τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των κομμουνιστικών ιδανικών.

Η ευτυχία μου είναι το κόμμα μου
  Εβλεπα ότι ζωντανεύοντας αυτά τα μωρά, τα δύστυχα, ένοιωθα μια ξεκούραση. Τότε βέβαια δεν καταλάβαινα τι είδους ξεκούραση είναι αυτή, αλλά τώρα, που βλέπω όλη μου την πορεία, εξηγώ και γιατί συνέχισα να γράφω και γιατί έγινα συγγραφέας.
  Αλλος λέει γράφω για να διδάξω, να φωτίσω, ή κι εγώ δεν ξέρω τι. Δεν πάει το μυαλό μου εμένα να διδάξω ή να φωτίσω ... Νιώθω κάποτε ένα καημό για μια αδικία, για μια δυστυχία, για μια ανισότητα, για μια εκμετάλλευση. Τότε αισθάνομαι σα να ξέρω ένα έγκλημα και να κρύβω τον εγκληματία. Πρέπει να την πω αυτή την αδικία.
  Ετσι νιώθω το γράψιμο: σαν αποκάλυψη μιας αδικίας, που όταν τη βλέπουμε πρέπει να την καταγγέλλουμε ...
... Νιώθω πολύ ευτυχισμένη στη ζωή μου. Και νιώθω ότι η ευτυχία μου είναι το Κόμμα μου. Η ιδέα πως είμαι ένα κομμάτι απ΄ αυτό τον ωραίο κόσμο, μου δίνει μια δύναμη που δεν μπορώ να την περιγράψω. Αγαπώ τη ζωή γιατί είμαι στο Κόμμα. Είναι σαν να ζω μέσα σ΄ ένα παράδεισο.

Η Λέρος και η αξιοπρέπεια
- Να μας κάνετε μια έγγραφη δήλωση, να μας πείτε τη γνώμη σας για την ΕΔΑ και τον κομμουνισμό. Να καταδικάσετε τη δράση τους, να γράψετε ότι θα σεβαστείτε το καθεστώς, ότι δεν θα το ενοχλήσετε - για να μην σας ξαναενοχλήσουμε κι εμείς ...
- Δεν μπορώ ... Σέβομαι την αξιοπρέπειά μου. Δεν θα μπορούσα να ζήσω στην κοινωνία εξευτελισμένη.
- Προτιμάτε τη Λέρο;
- Μα τι είναι η Λέρος μπροστά στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου; Δεν λογαριάζω ούτε την εκτέλεση ... Στην ηλικία που είμαι τι έχω να χάσω ...

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ)


, 1894 - 1988
Η πεζογράφος Έλλη Αλεξίου, από τις σπουδαιότερες του αιώνα μας, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1894. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από πολύ μικρή έμαθε ξένες γλώσσες κι ασχολήθηκε με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Το 1920 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε στην εκπαίδευση επί 42 χρόνια, 25 χρόνια στην Ελλάδα και 17 στο εξωτερικό.
  Έκανε την εμφάνιση της στα Ελληνικά Γράμματα το 1931 με τη συλλογή διηγημάτων "Σκληροί αγώνες για τη μικρή ζωή". Αργότερα εξέδωσε το μυθιστόρημα, που περιγράφει τον τρόπο ζωής των μικρών κοριτσιών σε κάποιο παρθεναγωγείο της Αθήνας, με τίτλο "Γ' Χριστιανικόν Παρθεναγωγείoν". Το έργο αυτό κυκλοφόρησε στην ρουμάνικη, γερμανική και σλοβένικη γλώσσα.
  Αργότερα το 1938 μας έδωσε μια δεύτερη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο "Ανθρωποι". Στη συνέχεια μας έδωσε τα μυθιστορήματα "Με τη Λύρα", "Βοηθός νηπιαγωγού", "Παραπόταμοι" (μεταφράστηκε και στα βουλγάρικα), "Ο Χοντρούλης και η Πηδηχτή" (ιστορία για τα παιδιά), "Και ούτω καθεξής" και "Λούμπεν", τη συλλογή παραμυθιών "Ήθελε να τη λένε κυρία" και τέσσερις τόμους διηγημάτων με τους τίτλους "Σπονδή", "Αναχωρήσεις και μεταλλαγές", "Μυστήρια" και "Προσοχή συνάνθρωποι". Επίσης έδωσε τα έργα : "Ρωτώ και μαθαίνω", "Και υπέρ των ζώντων", "Δεσπόζουσα", "Χορεύω και τραγουδώ", "Μια μέρα στο γυμνάσιο", και επίσης τη συλλογή ανέκδοτων λογοτεχνών - καλλιτεχνών - "Υπό εχεμύθειαν".
  Στα 1966 μας έδωσε μια βιογραφία του Καζαντζάκη με τίτλο "Για να γίνει μεγάλος". Με το έργο αυτό, αν και είχε πικρή προσωπική πείρα από το γάμο της αδελφής της Γαλάτειας με τον Καζαντζάκη, προσπαθεί με αμεροληψία να μας δώσει πιστά τη ζωή του Καζαντζάκη και το προοδευτικό ανέβασμά του στο χώρο της λογοτεχνίας.
  Το έργο λοιπόν της Αλεξίου είναι πολύπλευρο και πολυτάλαντο και καλύπτει πολλούς τόμους. Η Έλλη Αλεξίου, ζώντας μέσα σ' ένα λογοτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον και κάνοντας από μικρή συντροφιά με μεγάλους και προοδευτικούς ανθρώπους, τάχθηκε με το αριστερό στρατόπεδο. Οι προοδευτικές της ιδέες την ανάγκασαν πολλές φορές να αυτοεξοριστεί για αρκετό διάστημα, αλλά της χάρισαν μια κορυφαία θέση στην λογοτεχνία μας.
  Εκτός από τα παραπάνω έργα, η Έλλη Αλεξίου έχει μεταφράσει ακόμα πολλά δοκίμια και μυθιστορήματα από τα ρώσικα και τα γαλλικά. Επίσης έχει γράψει κριτικές μελέτες κι άρθρα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Το 1979 κυκλοφόρησαν τα "Απαντα", από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
  Η Έλλη Αλεξίου πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1988.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία

Καζαντζάκη Γαλάτεια

, , 1881 - 1962
Θεατρογράφος, κριτικός, μεταφράστρια και συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

Ρέα Γαλανάκη

, , 1947

Ποιητές

Αλεξίου Λευτέρης

, , 1890 - 1964

Χριστόφορος Λιοντάκης

, , 1945

Λόγιοι

Λάνδος Αγάπιος

, , 1585 - 1657
Κατήρτισε τέσσερις συλλογές βίων αγίων, έκαμε μεταφράσεις ευχών καί ύμνων καί τά συγγράμματα: <<Καλοκαιρινή>>, <<Χριστιανών οδηγία>>, <<Αμαρτωλών Σωτηρία>>, <<Γεωπονικόν>>. Επί δύο αιώνες τά έργα του απετέλεσαν προσφιλές καί επωφελές ανάγνωσμα τού λαού.

Συρίγος Μελέτιος

, , 1585 - 1664
Ιεροκήρυκας και λόγιος

Συγγραφείς

Δικταίος Άρης

, , 1919 - 1983
Ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής (1919-1983). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Ζωγράφοι

Δαμασκηνός Μιχάλης

, , 1530 - 1592
Michael Damaskinos became famous at his time (referred 1570-1591). He developed the ability to work in different styles and to create excellent icons in the whole array, from impeccable byzantine to downright italian. Besides, he worked in Venice for the paintings of the church of St. George of the Greeks. He showed a new way to a blending of the traditional orthodox with the contemporary western art, and had many imitators.

Νίκος Κούνδουρος

  Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε το 1954 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1960 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το γυμνάσιο. Το 1975 παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Κέντρο Εικαστικών και Γραφικών Τεχνών του Λυκούργου Σταυράκου. Από το 1976 έως και το 1978 κάνει τον πρώτο κύκλο της Καλών Τεχνών στη Μασσαλία. Σ'αυτό το διάστημα, δηλαδή τον Ιούνιο του 1977, παίρνει έπαινο από την επιτροπή των καθηγητών για την επίδοσή του στο πρώτο έτος. Μέχρι το 1983 κάνει ειδίκευση στο εργαστήριο της γλυπτικής μετάλλου με τον Κώστα Κουλεντιανό και στο εργαστήριο της ζωγραφικής με τον Joel Kermareg. Στα χρόνια της διαμονής του στην Γαλλία συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στη salle de jugement της σχολής. Με την επιστροφή του υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία μεταξύ 1983-1985.
Στην Ελλάδα έλαβε μέρος στις ομαδικές εκθέσεις:
10/1986, 10/1987, 10/1988: Φεστιβάλ Αυγής
15-30/5/1990: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με τίτλο "Ανάμνηση από τη Θεσσαλονίκη"
10-18/3/1992: Σπίτι της Κύπρου
(η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε στη Ρόδο 4-18/3/1992 και στο Βόλο 5/1992)
1992: "Δεύτερη Διεθνής Μπιενάλε Αφίσας του Μεξικού"
1-10/5/1993: toyer δημοτικού θεάτρου Αλεξανδρούπολης
11-28/1/1994: Βαλκανική έκθεση γελοιογραφίας
Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων, κτίριο Κωστή Παλαμά
(Η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε στις 5-20/2/2994 στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της Διεθνής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης και τον Ιούνιο του 1994 στην Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
11-21/4/1994: Σπίτι της Κύπρου
8-21/12/1997: Κτίριο Κωστή Παλαμά (ροζ κτίριο)
4/3/2000: Χώρος Σύγχρονης Τέχνης "Elements"
(η ίδια έκθεση μεταφέρθηκε στο κτίριο της "Helexpo" 16-19/3/2000
5η Πανελλήνια έκθεση γελοιογραφίας
27/5 - 4/6/2000: Λειβαδιά
6η πανελλήνια έκθεση γελοιογραφίας
26/5-4/6/2001: Λειβαδιά
Δραστηριότητες
Τον Φεβρουάριο του 1995 γίνεται αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Καλλιθέας, μέχρι τις 15/10/1996, που παραιτήθηκε για να διδάξει στην εικαστική εκπαίδευση στον ίδιο Οργανισμό.
Τιμητικόν ενθύμημα από τη συμμετοχή του στον ποιητικό διαγωνισμό "Καφεχώρος 1997"
Έργο του ζωγραφικής βρίσκεται στα γραφεία της "Rainbow Computer A.E." στην Αθήνα.
Έπαινος από τη συμμετοχή του στην 5η Πανελλαδική έκθεση Ερασιτεχνών Γελοιογράφων του Λαφυστίου Λειβαδιάς, 27/5/2000
1ος νικητής του διαγωνισμού ζωγραφικής "Αποκτείστε τον δικό σας ζωγραφικό πίνακα" της Pet Line, 19/12/2000

Πολιτικοί

Κύρκος Λεωνίδας

, , 1924
Πολιτικός της Αριστεράς

Μουσικοί

Μπορμπουδάκης Μηνάς

  Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης γεννήθηκε στις 19.4.74 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε ηλικία τεσσάρων ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στο Ωδείο "Απόλλων". Από το 1985 συνέχισε τα μαθήματα πιάνου και ανώτερων Θεωρητικών στην τάξη του κ. Γ. Καλούτση. Μετά τις πτυχιακές του εξετάσεις στο πιάνο (άριστα παμψηφεί-1ο βραβείο) και στο Ειδικό Αρμονίας (άριστα παμψηφεί) τον Ιούλιο του 1992, ξεκίνησε μαθήματα σύνθεσης με τον κ. W. Hiller και πιάνου με τον κ. Ο. Dreβler στην ειδική ακαδημία μουσικής του Μονάχου "Richard-Strauss Konservatorium". Τον Ιούνιο του 1997 έδωσε τις διπλωματικές του εξετάσεις στο πιάνο αποσπώντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία του ακαδημαϊκού έτους. Από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους συνεχίζει μεταπτυχιακά στην τάξη της κ. U. Mitrenga. Τον Ιούλιο του 1998 αποφοίτησε από την τάξη σύνθεσης του W. Hiller.
  Εχει εμφανισθεί σε πολυάριθμες συναυλίες τόσο σαν εκτελεστής όσο και σαν συνθέτης στην Γερμανία, Αυστρία, Σερβία, Ρωσία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ελλάδα. Στο πρόγραμμα της 4ης Biennale του Μονάχου συμπεριλήφθηκε ο "Κρητικός Χορός", για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστά, που εκτελέσθηκε στην Philharmonie τον Μονάχου. Επίσης, μετά από παραγγελία της Abonnentenorchester der Muenchener Philharmoniker παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο του 1995 οι "Τρεις Ισπανικοί Χοροί" για μεγάλη ορχήστρα και χορευτές στην παραπάνω αίθουσα. Στα πλαίσια του 46ου φεστιβάλ νέων του Bayreuth, παίχτηκε και ηχογραφήθηκε (CD Feidman in Bayreuth "Lίlίth') σε πρώτη εκτέλεση η σκηνική του καντάτα "Σαμψών και Δαλιδά" με σολίστ τον παγκοσμίου φήμης κλαρινετίστα Giora Feidman.
  Εργα του έχουν ηχογραφηθεί Από την bayerischer Rundfunk (Προσευχή για ειρήνη, Κρητικός Χορός, Απόηχοι ΙΙ, κ.α.), την ΕΡΤ (σουίτα για φλάουτο, τσέλο και πιάνο), τη σέρβικη ραδιοφωνία και τηλεόραση (Θεσις-Αντιθεσις για ορχήστρα έγχορδων) και έχουν παρουσιασθεί από διάφορα σύνολα μεταξύ των οποίων οι Belgrad Sinfonietta, RSK Kammerorchester, Forum 21 κ.α.
  Το καλοκαίρι του 1994 έλαβε μέρος στο σεμινάριο σύγχρονης μουσικής δωματίου με τον George Crumb στην Πράγα. Το Νοέμβριο του ιδίου χρόνου συμμετείχε σε σεμινάριο πιάνου με το Ρώσο πιανίστα Α. Nasedkin και το καλοκαίρι του 1995 έλαβε μέρος σαν σύνθετης στο 45ο φεστιβάλ νέων του Bayreuth. Τον Οκτώβριο του 1997 συμμετείχε στο Meisterklasskurs του Ρώσου πιανίστα R. Kehre. Τον Ιούλιο του 1998 έλαβε μέρος σε σεμινάριο σύνθεσης με τον L. Berio. Τo καλοκαίρι του 1995 του απονεμήθηκε η υποτροφία "Richard-Strauss Stipendium" της πόλης του Μονάχου.
Εργα (Επιλογή):
- Σιγή στον πέτρινο κήπο για σοπράνο, φλάουτο, κρουστά 4.10.95 Gasteig
- Απόηχοι της Αρχαιότητας VI για σύνολο 6.5.96 Kaiserslautern
- Αυλωδία για φλάουτα με ράμφος 18.6.96 Karajan Zentrum Wien
- Χορός για κλαρίνο, φωνή, νυκτά όργανα κι ανδρική χορωδία 7.11.96 Εrfurt
- Ερωτικόν για μεγάλη ορχήστρα 7.12.96 Herkulessaal Munchen
- Απόηχοι ΙΙΙ για άλτο φλάουτο και πιάνο 4.9.97 Sapporo Japan
- Χωροχρόνος Ι για 2 κρουστούς και 2 πιάνα 19.1.98 Gasteig
- Κρούσις για 2 ορχήστρες 2.10.99 Philharmonie Gasteig

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής "Λίλιαν Βουδούρη"


Λεονταρίτης Φραγκίσκος

, , 1518 - 1572
Ο πρώτος Ελληνας μουσικοσυνθέτης.

Σταυρακάκης Μήτσος

  Ο Μήτσος Σταυρακάκης ζει στο Ηράκλειο. Ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική και κύρια το στίχο, πάνω από 35 χρόνια. Εχει εκδόσει 2 βιβλία με μαντινάδες και ποιήματα:το " Ήλιε μου κοσμογυρευτή" το 1984 και "Στη δίνη των ανέμω" το 1999. Συνεργάστηκε - δίνοντας στίχους- με τον Νικηφόρο Αεράκη στις "Αθιβολές", τον Ψαραντώνη στα "Αναστορήματα" και τις "Ρίζες μου", το Βασίλη Σκουλά στο "Σεργιάνισμα στην Κρήτη", το Νίκο Σωπασή στο "Γλέντια και Ξεφαντώματα", τους Νικηφόρο Σταυρακάκη και Βασίλη Σταυρακάκη στο "Στου κύκλου τα γυρίσματα" σε δίσκους των Χαΐνηδων, το Μήτσο Πασπαράκη στα "Φτερουγίσματα" και το Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) στους "Αντίποδες". Η συνεργασία του με τον Ross Daly και το συγκρότημα Λαβύρινθος του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος και είχε την επιμέλεια των στίχων, αρχίζει από το 1980. Το συγκρότημα Λαβύρινθος έφερε ένα καινούργιο ανανεωτικό άνεμο στα μουσικά δρώμενα της Κρήτης γιατί συμμετείχαν σ' αυτό μουσικοί με πολύ ταλέντο και φρέσκες ιδέες. Απέφερε δε την δημιουργία δυο δίσκων, των "Ονείρου τόποι" και "Λαβύρινθος" που θεωρούνται κλασικοί στο είδος τους. Στην τελευταία του δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο "Στη δίνη των ανέμω" ντύνει ο ίδιος μουσικά τους στίχους του, που τραγουδιούνται από το Βασίλη Σταυρακάκη, τη Σπυριδούλα Τουτουδάκη, το Γιώργη Ξυλούρη και τον ίδιο.

από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της cretan-music.gr


Τραγουδιστές

Μανόλης Λιδάκης

  Ο Μανόλης Λιδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννέα του χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές του στο ωδείο όπου σπούδασε θεωρία της μουσικής, κιθάρα και πνευστά.
  Η πρώτη του επίσημη επαφή με τις ζωντανές εμφανίσεις έγινε στις δύο φιλαρμονικές ορχήστρες του Ηρακλείου, στις οποίες ο Λιδάκης έπαιζε εμφώνιο και τρομπέτα από το 1970 ως το 1977. Το 1982 έρχεται στην Αθήνα και πηγαίνει στο στρατό. Στα χρόνια που μεσολάβησαν δούλεψε ως μουσικός και τραγουδιστής σε ταβερνάκια και μπουάτ της Κρήτης. Στην Αθήνα παρακινούμενος από φίλους, παίρνει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή “Να η ευκαιρία”. Αυτή η συμμετοχή τον οδήγησε στην υπογραφή του πρώτου του συμβολαίου με δισκογραφική εταιρία.
  Ο πρώτος δίσκος έγινε με το Γιώργο Κατσαρό σε στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου και τίτλο “Μετά από Σένα“. Ακολούθησε η συμμετοχή του στο δίσκο “Μίλα μου απλά” με την Ελένη Δήμου και το Γιάννη Πάριο. Επίσης, συμμετείχε στους δίσκους “Ρεπορτάζ” του Γιάννη Μαρκόπουλο με το Γιώργο Νταλάρα, “Πρώτο βράδυ στην Αθήνα” του Νίκου Ξυδάκη και σε αρκετούς άλλους. Από το 1983 που ο Μανόλης Λιδάκης ξεκίνησε τη δισκογραφική του καριέρα τραγούδησε σε πολλά νυχτερινά κέντρα μαζί με μεγάλα ονόματα και έλαβε μέρος σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
  Το 1988 αλλάζει δισκογραφική εταιρία. Υπογράφει στη Sony Music κι αρχίζουν πια οι μεγάλες επιτυχίες. Σταθμός θεωρείται ο δίσκος “Ούτε που ρώτησα” που κυκλοφόρησε το 1990. Ένας δίσκος τον οποίο υπογράφουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Αρλέτα, Λίνα Νικολακοπούλου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Μανόλης Χιώτης κ.ά. Το Μάιο του 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος “Καράβι απόψε το φιλί”. Σ’αυτό το δίσκο ο Μανόλης Λιδάκης δίνει ξεκάθαρα το ερμηνευτικό του στίγμα με ένα τρόπο ανεπανάληπτο σε τραγούδια των Β. Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα, Κ. Ερνάνη, Δημ. Χριστοδούλου, Ι. Παπαϊωάννου, Τ. Γκρους, Ευτ. Παπαγιαννοπούλου κ.ά. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος (πάνω από 60.000 πωλήσεις).
  Τον Ιούνιο του 1995 κυκλοφορεί ο νέος δίσκος “4 κύκλοι Τραγουδιών”. Τίτλος του πρώτου κύκλου “Ολοι μου λένε τι να κάνω“ με τραγούδια της Βάσως Αλαγιάννη. Τίτλος του δεύτερου κύκλου “Τραγούδια του Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα”. Τίτλος του τρίτου κύκλου “Με τα φτερά του έρωτα” με τραγούδια του Ηλία Κατσούλη και Τάσου Γκρους και τίτλος του τέταρτου κύκλου “Νύχτες στη Φρεαττύδα” με τραγούδια των: Μαρίας Παπαδοπούλου, Θοδωρή Γκόνη, Τάσου Ρεντζή, Μάρκου Σπυριδάκη, Κ. Παπαδόπουλου, Κ. Βουγιουκλάκη και δύο διασκευές του Θύμιου Παπαδόπουλου. Μια ακόμη ολοκληρωμένη δουλειά από το σπουδαίο ερμηνευτή. Ο δίσκος έγινε χρυσός και μέχρι σήμερα έχει φτάσει τις 40.000 πωλήσεις.
  Τον Απρίλιο του 1997 κυκλοφορεί ένα CD single με δύο παλιά κρητικά τραγούδια διασκευασμένα από τον ίδιο. Τίτλος του “Αστρα μη με μαλώνετε”. Τον Ιούνιο του 1998 κυκλοφορεί ο νέος του δίσκος, “Ο ήλιος του Γενάρη”. Τα τραγούδια υπογράφουν ο Γιάννης Σπάθας, ο Ορφέας Περίδης, ο Χάρης και Π. Κατσιμίχας, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ο δίσκος σύντομα έγινε χρυσός, ενώ μέχρι σήμερα έχει πλησιάσει τις 50.000.
  Δεκέμβριος 1999: Κυκλοφορεί ένα διπλό CD με τίτλο “Σαν παλιό κρασί”. Το πρώτο CD περιλαμβάνει τραγούδια ηχογραφημένα ζωντανά, την τελευταία πενταετία, στις συναυλίες του Μανόλη. Το δεύτερο περιέχει δώδεκα ανέκδοτες ηχογραφήσεις παλιών καλών τραγουδιών. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο δίσκος έγινε πλατινένιος και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 80.000 άλμπουμ.
  Ιούνιος 2001: Κυκλοφορεί το άλμπουμ “Υλικό ονείρων”. Απο τα δεκατέσσερα τραγούδια του άλμπουμ τα επτά έχει συνθέσει ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ σε δύο από αυτά έχει γράψει και τους στίχους (“Εγώ με την αγάπη μάλωσα”, “Μ’ έναν όρκο μυστικό”. Σε ένα τρίτο τραγούδι ο Γιώργος Ανδρέου πειραματίζεται με παραδοσιακούς ήχους από τη Μικρά Ασία και ο Λάκης Λαζόπουλος προσθέτει τους στίχους του. Είναι το “Αν η ψυχή είχε φωνή”. Ο Κώστας Λειβαδάς έχει γράψει τα “Για να σε συναντήσω” και “Σ’ έχω δε σ’ έχω”. Δύο τραγούδια είναι του Σωκράτη Μάλαμα σε στίχους του Αλκη Αλκαίου. Στο τραγούδι που δίνει τον τίτλο στο άλμπουμ, που είναι εμπνευσμένο από την “Τρικυμία” του William Shakespeare ο Μανόλης Λιδάκης τραγουδάει ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.
  Το Δεκέμβριο του 2002 ξεκινάει τον πρώτο κύκλο των κοινών του εμφανίσεων με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στη μουσική σκηνή “Σφεντόνα”, τις οποίες ακολουθεί ένας δεύτερος κύκλος εμφανίσεων στο “Fix Community” της Θεσσαλονικης αλλά και περιοδείες κατά τη διάρκεια καλοκαιριού του 2003 σ’ όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, συμμετέχει στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του Παντελή Θαλασσινού “Στης καρδιάς μου τ’ ανοιχτά” και αποδίδει το τραγούδι του γάμου στο διπλό CD της όπερας σε δύο πράξεις “Ερωτόκριτος και Αρετή” σε σύνθεση Γιάννη Μαρκόπουλου.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Πολιτιστικού-Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αστυπάλαιας (2003).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις