gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες για το τοπωνύμιο: "ΞΑΝΘΗ Πόλη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ".


Βιογραφίες (5)

Συνθέτες

Χατζιδάκης Μάνος

1925 - 1994
Γεννήθηκε στην Ξάνθη, από πατέρα Κρητικό, και έζησε τα 7 πρώτα χρόνια της ζωής του.

Πεζογράφοι

Αργης Κόρακας

  Ο Αργης Κόρακας (Α. Αργης) γεννήθηκε στην Ξάνθη της Θράκης το 1888. Μικρό παιδί ακόμα βρέθηκε στον Πύργο της Β. Θράκης κι' έπειτα στην Αγχίαλο, όπου ο πατέρας του ήταν δάσκαλος κι' όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα στα φημισμένα Ελληνικά Σχολεία των δύο αυτών πόλεων. Ακολούθησε γυμνασιακές σπουδές στο Ζαρίφειο Διδασκαλείο της Φιλιππούπολης και στο Ελληνικό Γυμνάσιο της Αδριανούπολης. Αφού δίδαξε μερικά χρόνια στα Ελληνικά σχολεία των κοινοτήτων Αρτάκης κι' Αμισού στην Τουρκία, κατέβηκε στας Αθήνας το 1913 όπου δημοσιογράφησε λίγον καιρό και κατόπι, το 1914, διωρίστηκε υπάλληλος στο Υπουργείο Συγκοινωνίας· αργότερα τελείωσε και τις πανεπιστημιακές του σπουδές στα νομικά.
  Τα πρώτα του λογοτεχνήματα, ποιήματα και διηγήματα, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Φιλιππούπολης «Ειδήσεις του Αίμου» με ψευδώνυμο ή ανώνυμα, όταν ακόμα σπούδαζεν εκεί και το πρώτο του βιβλίο, ένα αφήγημα με τον τίτλο «Κάτι σαν κύμα» βγήκε στην Αμισό το 1913. Ποιήματα και διηγήματά του δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά.
  Εως τώρα έχουν τυπωθή τα εξής βιβλία του : Συλλογές ποιημάτων «Νύχτες» (1921) «Στίχοι» (1924) «Αλικα Ρόδα» (1932), μυθιστορήματα Mea Culpa (1923) «Αγνή Σάντα» (1928) «Η αρπαγή της Ευρώπης» (1930) «Οι λύκοι» (1930) «Στη ζωή στην αγάπη» (1934), ένα βιβλιαράκι «Αναμνήσεις από την Παλιάν Αγχίαλο» (1930) και τελευταία μια συλλογή διηγημάτων του (1936).

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Ζωγράφοι

Μαυρογένη Λίτα

  Γεννήθηκε στην Ξάνθη. Παρόλη την μεγάλη της απουσία από την Ξάνθη, δημιουργεί στην όμορφη πόλη που την εμπνέει με τα πολλά και φωτεινά χρώματα που την περιβάλλει. Οι εικαστικές της αναζητήσεις έχουν ένα βαθύτερο σκοπό να αγγίζουν τις ψυχικές καταβολές του ανθρώπου και όταν τις βρει θα βγουν έξω με τον εικαστικό λόγο.
 'Εχει δημιουργήσει 3 μεγάλες θεματογραφίες:
•Ηθικές μεταρσιώσεις
•Καβαλάρηδες του Φωτός
•Οι άγγελοι της Αποκάλυψης
  Πέραν του δημιουργικού της έργου, το οποίο έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος του International Professional Artists της UNESCO. Ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού για τα πνευματικά δικαιώματα των εικαστικών δημιουργών Ελλάδος. Πρόσφατα, εκλεγμένο μέλος της επιτροπής του ΕΕΤΕ για την περιφερειακή ανάπτυξη Μακεδονίας-Θράκης. 'Εχει διδάξει στη ΝΕΛΕ Ξάνθης (1988-1989). Πριν δέκα χρόνια είχε ιδρύσει το πρότυπο εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από 5-15 ετών. Οι βασικές αρχές της διδασκαλίας της στηρίζονται στην Πλατωνική Θεώρηση.
  Τον Μάιο του 1995 την επίδοση των μαθητών της παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων στο Λαογραφικό Μουσείο Αγγ. Χατζημιχάλη, στην Πλάκα, με 50 έργα.
  Τον Μάιο του 1995, το πρότυπο παιδικό εικαστικό εργαστήριο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια γιορτή της Νίκης στην Μόσχα, καθώς και στις 3 Σεπτεμβρίου 1996, που παρουσιάσθηκε στην Ακαδημία Τέχνης στην Μόσχα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης


Κρυωνίδης Νίκος

  Γεννήθηκε στην Ξάνθη, το 1963. Τελείωσε την Αρχιτεκτονική σχολή του A.Π.Θ. Ζει στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα συνεργάζεται με την gallery "Πλειάδες" και στη Θεσσαλονίκη με την gallery "Ζήτα-Μι".

Λογοτέχνες

Νίκος Μπούτβας

  Ο Νίκος Μπούτβας που έχει καταγωγή Μεσολογγίτικη γεννήθηκε στην Ξάνθη από πατέρα στρατιωτικό. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Μεσολόγγι, την Ξάνθη, τη Σάμο και την Αθήνα και σέρνει παντοτινά μαζί του τούτες τις μνήμες.
  Το 1942 δημοσίευσε στη Μαθητική Φωνή του 7ου Γυμνασίου Παγκρατίου το διήγημα Το θάμα, μια ιστορία - μύθο του πατρικού χωριού Αγγελόκαστρου. Δοκίμαζε τις δυνάμεις του. Το 1943 έπαιξε στο θεατρικό του Βασίλη Ρώτα Το πιάνο. Έκανε το βλάχο μαυραγορίτη με μεγάλη επιτυχία.
  Αρχές του 1942 μπήκε στην Εθνική Αντίσταση, στο ΕΑΜ Νέων της Σπουδάζουσας Μαθητών. Το 1943 στην ΕΠΟΝ και αργότερα στον ΕΛΑΣ. Στις 8 Μαΐου 1944 πιάστηκε απ' τους Γερμανούς. Καταδικάστηκε από κατοχικό στρατοδικείο σε οκτώ ετών κάθειρξη. Κατά την μεταγωγή του στα γερμανικά κάτεργα τον ελευθέρωσε ο ΕΛΑΣ Πάρνηθας - Αττικής.
  Στα λογοτεχνικά δρώμενα παρουσιάστηκε επίσημα το 1946. Με το ψευδώνυμο Θανάσης Βλάχος Αιτωλός δημοσιεύει στα Ελεύθερα Γράμματα του Δημήτρη Φωτιάδη (τεύχος 25 Μάρτη) το χρονικό «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» γραμμένο στο ίδιο ελλειπτικό ύφος και γλώσσα που χρησιμοποιεί ώς σήμερα. Με το ίδιο ψευδώνυμο δημοσίευσε κείμενα σε πολλά περιοδικά.
Βιβλία του: Τυράγνια, Το κάστρο της Αγγέλως, Βάρβαροι στον κήπο, 'Ενοπλοι κ.α.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ