gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΡΧΑΝΕΣ Δήμος ΤΕΜΕΝΟΣ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (6)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Αρχανών

ΑΡΧΑΝΕΣ (Δήμος) ΤΕΜΕΝΟΣ

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Φυσικό Περιβάλλον

  Το ανάγλυφο της περιοχής είναι ποικίλο εξαιτίας της ύπαρξης πλούσιων γεωμορφολογικών σχηματισμών, όπως φαραγγιών, λόφων, βουνών και πεδινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
  Αυτά όμως που χαρακτηρίζουν το χωριό είναι το όρος Γιούχτα και το Κνωσανό φαράγγι τα οποία εκτός από την ομορφιά του φυσικού τοπίου τους και την αρχαιολογική τους αξία, διαθέτουν σπάνια χλωρίδα, ενώ η οικολογική τους αξία σε ότι αφορά στην πανίδα, έγκειται στο γεγονός ότι αποτελούν το μοναδικό φυσικό οικοσύστημα στην ευρύτερη περιοχή.
  Ο Γιούχτας έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα έκταση (το 1969), ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (από το 1970), και προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος (από το 1980). Επίσης έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, ενώ το 61% της ορνιθοπανίδας του βουνού προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και το 8% του συνόλου περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.
  Τα τελευταία 5 χρόνια υλοποιείται πρόγραμμα με τίτλο «Οικολογικό Αρχαιολογικό Πάρκο Γιούχτα», το οποίο αφορά στην εφαρμογή έργων και ενεργειών, που στοχεύουν στην προστασία του βουνού και της ευρύτερης περιοχής.
Ειδικότερα αφορά στην:
•Προστασία της χλωρίδας, βλάστησης και εδαφών
•Προστασία του γύπα (gyps fulvus)
•Προστασία και ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων
•Οργάνωση της πρόσβασης του κοινού
•Προετοιμασία και ολοκλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων για το χαρακτηρισμό της περιοχής ως προστατευόμενης
•Δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Διοικητήριο του Πάρκου. •Πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση του κοινού και των υπηρεσιών σε σχετικά θέματα.
  Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με γειτονικούς Δήμους της περιοχής. Στα πλαίσια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού - επεξεργασίας λυμάτων. Σε συνεργασία με άλλους δύο γειτονικούς δήμους έχει προχωρήσει στη σύσταση φορέα για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής του.
  Επίσης έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με υπηρεσίες αλλά και εθελοντές, τεχνητό πάρκο σε γειτονικό λόφο, στο οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστούν χώροι αναψυχής και αθλοπαιδιών. Σε συνεργασία επίσης με άλλους τοπικούς φορείς σχεδιάζεται η συστηματικότερη παρέμβαση στα ζητήματα της χρήσης φυτοφαρμάκων και της προώθησης εναλλακτικών μορφών προστασίας στης αγροτικής παραγωγής.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αρχανών


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Βαθύπετρο

ΒΑΘΥΠΕΤΡΟ (Οικισμός) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Το Βαθύπετρο βρίσκεται 21 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου στο δρόμο Ηράκλειο - Αρχάνες - Βαθύπετρο. Ένα χιλιόμετρο δυτικά του Βαθύπετρου βρίσκεται το μινωικό μέγαρο.

Επάνω Αρχάνες

ΕΠΑΝΩ ΑΡΧΑΝΕΣ (Κωμόπολη) ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  Το χωριό Επάνω Αρχάνες βρίσκεται 16 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου στο δρόμο Ηράκλειο - Κνωσός - Αρχάνες. Η περιοχή είναι σπουδαία μινωική τοποθεσία κι επιπρόσθετα υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Η πόλη βρίσκεται στο μέσο της περιοχής παραγωγής σταφυλιών και εξάγει κρασί, σταφίδες και σταφύλια. Ένα φεστιβάλ κρασιού και σταφυλιού διοργανώνεται τον Ιούλιο. Στο χωριό επίσης γίνονται τρείς αρχαιολογικές ανασκαφές σε μινωικά αξιοθέατα. Μπορείτε να δείτε τα ευρήματα μόνο έξω από τους φράκτες αφού ο χώρος είναι κλειστός για το κοινό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Epano Arhanes

Epano Arhanes is 16km south of Iraklion on the Iraklion - Knossos - Arhanes road. The area is a major Minoan site, and in addition contains several Byzantine churches. The town is in the middle of the vineyard district and exports wine, raisins and grapes --a grape and wine festival is held in July. Arhanes is also the location of three on-going archaeological excavations on Minoan sites. You may only view these through fences since they are closed to the public.

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Archanes, 5000 years of civilisation

ΑΡΧΑΝΕΣ (Αρχαία πόλη) ΚΡΗΤΗ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ