gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΠΑΤΡΑ Πόλη ΑΧΑΪΑ".


Πληροφορίες για τον τόπο (5)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Πάτρα

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Κόμβοι, εμπορικοί

Ανάμεικτα

Το ιστορικό λιμάνι της Πάτρας

  Το λιμάνι της Πάτρας έχει στο παρελθόν παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της. Υπήρξε σημαντικό εισαγωγικό και εξαγωγικό κέντρο της χώρας μας.
  Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη του Πειραιά, η κίνηση άρχισε να λιγοστεύει. Το 1893 που έγινε η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου με συνέπεια να συνδεθεί το Αιγαίο με το Ιόνιο και να μειωθεί έτσι η θαλάσσια απόσταση μεταξύ της Πάτρας και του Πειραιά καθώς δεν ήταν υποχρεωτικός πλέον ο περίπλους της Πελοποννήσου. Μεγάλη ήταν η συμβολή του λιμανιού στην υπερπόντια μετανάστευση ιδιαίτερα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Κύριο μέσο μεταφοράς των μεταναστών μέχρι και τη δεκαετία του 1960 προτού γίνει άνισος ο συναγωνισμός με το αεροπλάνο αποτελούσαν τα υπερωκεάνια - που συχνά προσέγγιζαν και στην Πάτρα.
  Το ελληνικό μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική έως το 1907, οπότε και ιδρύθηκε η πρώτη ελληνική ωκεανοπόρος επιβατική γραμμή, το διακινούσαν ξένες ακτοπλοϊκές γραμμές. Δύο τέτοιες εταιρίες, που τα υπερωκεάνιά τους προσέγγιζαν στην Πάτρα ήταν η γερμανική “Hambourg American Line” και κυρίως η αυστριακή “Austro Americana” που κατ’εξοχήν μετέφερε Έλληνες μετανάστες στην Αμερική έως το 1907.
  Τα πρώτα χρόνια μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το λιμάνι βρισκόταν σε μαρασμό μέχρι προ 30ετίας οπότε άρχισε να λειτουργεί η σύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας με F/B.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών.

Αξιόλογες επιλογές

Μικρές αποδράσεις

  Η Γεωγραφική θέση της Πάτρας προσφέρεται για ημερήσιες αποδράσεις. Σε απόσταση μιας ώρας βρίσκεται η Ολυμπία ενώ σε δύο ώρες φθάνει κανείς στους Δελφούς ή στις Μυκήνες.
  Σε λιγότερο από δύο ώρες μπορείς να βρίσκεσαι στο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, στα Σπήλαια Καστριών, στην Κλειτορία ή στο γραφικό Γαλαξίδι.
  Σε 45 λεπτά φθάνεις εύκολα στη Ναύπακτο ή στις θαυμάσιες παραλίες της Ακράτας.
  Όμορφα ψαροχώρια όπως το Μοναστηράκι, το Αιτωλικό και η Βασιλική στην απέναντι όχθη ή ο Ψαθόπυργος και οι Αλυκές βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την Πάτρα.
  Οι ομορφιές του Αιγίου και ο Βιότοπος της Στροφυλιάς με την μοναδική παραλία της Καλογριάς προφέρονται για βόλτες ή θαλασσινή απόλαυση.
  Αλλά και η απόβαση στην Ζάκυνθο ή την Κεφαλονιά και την Ιθάκη είναι προσιτή χάρις στα σύγχρονα ταχύτατα πλοία που ξεκινούν από Πάτρα ή Κυλλήνη με πολλά δρομολόγια ημερησίως.
  Η μαγεία της ροής του ποταμού και η πλούσια βλάστηση σας περιμένει σε απόσταση μιας ώρας στα Τριπόταμα της Αχαϊας ή στον Εύηνο της Αιτωλοακαρνανίας όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και τις συγκινήσεις του rafting.
  Δίπλα ακριβώς όμως στην Πάτρα σας περιμένει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας. Η όμορφη φύση και το παραδοσιακό οινοποιείο της Αχάια Κλάους με την όμορφη θέα και την προκλητική μαυροδάφνη σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Πατρών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

ΕΣΠΑ

Διαφημίσεις