gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο για το τοπωνύμιο: "ΛΑΚΩΝΙΑ Νομός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ".


Πληροφορίες για τον τόπο (7)

Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Λακωνίας

Στην ακόλουθη ιστοσελίδα θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Κόμβοι μη κερδοσκοπικοί

Λακωνία

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Χάρτες

Αξιόλογες επιλογές

Ορεινές διαδρομές στη φύση και την ιστορία

  Ιστορικές μνήμες και φυσικές ομορφιές περιμένουν τον ταξιδιώτη σε κάθε βήμα του στη λακωνική γη, πολύ πριν φτάσει στις παραλίες της για να απολαύσει τις χαρές της θάλασσας. Μέσα από ελαιώνες και με το άρωμα από τις πορτοκαλιές να διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ο Ευρώτας κυλάει τα νερά το προς το νότο, ζωογόνος και αιώνιος. Η κοιλάδα του, στενή στην αρχή της, στο βορρά, όλο και πλαταίνει καταπράσινη προς τα κάτω. Από τη μια και την άλλη πλευρά ακοίμητοι οι φρουροί της - ο Ταϋγετος και ο Πάρνωνας - την ακολουθούν δημιουργώντας στις πλαγιές τους το κατάλληλο περιβάλλον για να συντεθούν ο ομορφιές και οι μνήμες σε ανεπανάληπτους συνδυασμούς.
  Τέτοιοι συνδυασμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε πολλές περιοχές των δύο βουνών της Λακωνίας, προσφέροντας με τη σειρά τους τις ευκαιρίες για θαυμάσιες ορεινές διαδρομές. Είτε φτάνοντας στη Λακωνία από το βορρά, από την Αρκαδία, είτε από τη δύση, από τη Μεσσηνία, ή αρχίζοντας τις περιηγήσεις με επίκεντρο τη Σπάρτη.
  Ανατολικά από τη Σπάρτη, σε 20 χιλιόμετρα, βρίσκεται η Χρύσαφα, γραφική στο ωραίο τοπίο, με τις παλιές εκκλησίες της - τη Χρυσαφίτισσα, τους Αγιους Πάντες και τον Αγιο Δημήτριο - να παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον με τις τοιχογραφίες τους.
  Βορειοανατολικά, στις πλαγιές του Πάρνωνα, ωραίες διαδρομές οδηγούν στα Βρέσθενα, τη Βαμβακού και τις Καρυές. Στα Βρέσθενα, 26 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη, σε ύψος 755 μέτρων, προσελκύει την προσοχή ο μαρμάρινος βυζαντινός ναός της Γέννησης της Θεοτόκου. Πέντε χιλιόμετρα βόρεια διαγράφεται στον ορίζοντα το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Βρεσθενιώτισσας, κατ’ άλλους του 6ου και κατ’ άλλους του 10ου αιώνα. Και περίπου άλλα 5 χιλιόμετρα βορειότερα είναι οι Καρυές, όχι μακριά από τη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, γνωστής για τη λατρεία της Αρτέμιδος της Καρυάτιδος με τις παρθένες νύμφες Καρυάτιδες. Ίσως το ιερό της θεάς του κυνηγιού - αλλά και των δέντρων, της βλάστησης και της γονιμότητας στη Λακωνία - βρισκόταν εκεί, όπου υπάρχει σήμερα η εκκλησία της Παναγίας, σε καταπράσινη φύση από αιωνόβια πλατάνια. Καταπράσινη είναι η φύση και στη Βαμβακού, ορεινό θέρετρο προς τα ανατολικά σε ύψος 900 μέτρων.
  Χαμηλά, κοντά στην εθνική οδό, η Σελλασία. Από εδώ περνούσε η μία από τις τρεις κύριες οδικές αρτηρίες, που εξυπηρετούσαν στην αρχαιότητα τη Σπάρτη. Δίπλα από την αρχαία πόλη, που τη θυμίζουν αρχαία ερείπια από τείχη, ο αμαξιτός δρόμος οδηγούσε στην Τεγέα και το Αργος. Εδώ το 222 π.Χ. οι Σπαρτιάτες γνώρισαν από τους Μακεδόνες την ήττα, που έδωσε το τελικό πλήγμα στον θεσμό της βασιλείας στη Σπάρτη.
  Αλλες διαδρομές φέρνουν πέρα από τον Ευρώτα, στις πανέμορφες πλαγιές του βορειοδυτικού Ταϋγετου. Στο Γεωργίτσι, σαν αετοφωλιά σε 33 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Και στην Πελλάνα, στη θέση της αρχαίας πόλης, από την οποία περνούσε η δεύτερη οδική αρτηρία που οδηγούσε στη Μεγαλόπολη - η τρίτη, νοτιότερα, από τη Μεγάλη Λαγκάδα του Ταϋγετου έφερνε στις μεσσηνιακές πόλεις. Στη θέση της σημερινής Πελλάνας έχουν αποκαλυφθεί τμήματα του οικισμού και μυκηναϊκό νεκροταφείο με λαξευτούς στο πέτρωμα τάφους. Ευρήματά τους εκτίθενται στο Μουσείο της Σπάρτης. Από την περιοχή αυτή πιθανότατα άρχιζε και το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Σπάρτης.
  Πιο πάνω, το Λογκανίκο, σε υψόμετρο 750, τα αρχαιολογικά ευρήματα επισημαίνουν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου από τη μυκηναϊκή εποχή. Η περιοχή, που ταυτίζεται με την αρχαία Βελεμίνα, μεθοριακό σταθμό της Σπάρτης, εξακολούθησε να έχει μεγάλη σημασία και τα βυζαντινά χρόνια, όπως δείχνουν οι παλιές εκκλησίες, αλλά και το κάστρο από τα πρώτα χρόνια της φραγκοκρατίας. Προς την Τρίπολη, σε 7 χιλιόμετρα, είναι οι πηγές του Ευρώτα. Προς τα βόρεια, το Κυπαρίσσι και μετά η Μονή Αμπελακίου, με την κεντρική εκκλησία χτισμένη μέσα σε σπήλαιο απόκρημνου βράχου και τις άλλες σκαρφαλωμένες στις βραχώδεις πλαγιές μιας μεγάλης χαράδρας του Ταϋγετου. Παραδοσιακός σε κατάφυτο τοπίο με πηγαία νερά, ο Λογκανίκος με τα αξιοθέατα, τις γιορτινές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια του δείχνει κατά τον καλύτερο τρόπο πόσο αξίζουν οι ορεινές διαδρομές στη φύση και την ιστορία της λακωνικής γης.
(κείμενο: Σωτήρης Μπακανάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Λακωνίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ